L'OMS prepara la primera avaluació oficial del valor mèdic del cànnabis

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) realitzarà aquest any la seua primera avaluació oficial sobre el valor mèdic del cànnabis que, depenent del seu resultat, podria portar a una relaxació dels restrictius controls internacionals sobre el seu ús terapèutic.
La realització d’aquest estudi, formalment denominat “prerevisió”, ha estat confirmada tant per l’OMS com per Nacions Unides.
Aquesta serà la primera avaluació del Comitè d’Experts de l’OMS en Drogodependència sobre el cànnabis des que es va crear aquest organisme internacional el 1949.
Si bé l’OMS ha realitzat alguns estudis i informes anteriors sobre el valor terapèutic del cànnabis, la importància d’aquesta avaluació és que aquest Comitè té la facultat d’emetre recomanacions a l’ONU sobre reforçar o relaxar els controls internacionals.
A la Convenció sobre drogues de 1961 el cànnabis està en les llistes I i IV, reservades a les drogues més perilloses, juntament amb l’heroïna, entre altres substàncies, i a les que se’ls reconeix escàs valor mèdic.
El cànnabis es va introduir en aquests apartats malgrat no existir un estudi de l’OMS que confirmés aquest escàs valor mèdic, un requisit que estableixen els propis tractats.
En els últims lustres, al voltant d’una vintena de països ha legislat sobre l’accés mèdic al cànnabis i els seus derivats, ja que han demostrat resultats en una varietat de tractaments, des d’algunes formes d’epilèpsia fins teràpies pal·liatives.
“Aquesta és la primera revisió oficial, abans es van fer alguns estudis, però aquest és el primer dels experts del Comitè de l’OMS sobre Drogodependència”, explica Gilles Forte, coordinador de polítiques i usos de medicaments essencials en l’OMS.
“La ‘prerevisió’ és una etapa preliminar cap a una revisió científica més en profunditat i pot produir-se de forma molt ràpida”, agrega.
Si la “prerevisió” és positiva, l’OMS faria una nova avaluació més profunda, denominada “revisió crítica”, i llavors donaria una recomanació sobre mantenir o relaxar el control del cànnabis per a finalitats mèdiques, l’adopció del qual haurien de votar els 53 Estats que formen la Comissió d’Estupefaents de l’ONU.
“El Comitè està compost per experts de l’OMS en diferents camps, com a farmacologia, toxicologia, bioquímica, pràctiques clíniques, i la revisió que es fa està basada només en evidències científiques”, explica Forte.
Que el cànnabis s’inclogui entre les substàncies més restrictives i sense valor mèdic sense haver estat sotmès mai a un estudi oficial de l’OMS és un dels arguments que han utilitzat un grup d’experts en el passat per demandar aquesta avaluació.
Entre ells es troba David Nutt, professor de neuropsicofarmacologia a l’Imperial College de Londres, autor de nombrosos estudis i llibres de divulgació i durant un temps president del comitè públic que assessora el Govern britànic en polítiques de drogues.
Nutt i uns altres tres experts independents van presentar un estudi a l’OMS a finals de l’any passat recordant que aquest organisme internacional mai no havia realitzat un estudi sobre el valor mèdic del cànnabis i que s’havia demostrat potencial terapèutic.
“L’última vegada que es va fer una revisió va ser fa 82 anys, durant la Lliga de Nacions (antecessora de l’ONU). I es va fer un informe que ningú no troba per justificar que el cànnabis no té valor mèdic”, critica l’investigador.
Aquest expert, que ha despertat polèmiques al Regne Unit per afirmar que l’alcohol i el tabac són més nocius que la marihuana o l’èxtasi, explica que el ferri control internacional sobre el cànnabis té un efecte desastrós en la investigació mèdica.
“Ho fa molt més difícil. Per exemple, al Regne Unit només quatre hospitals tenen permís per utilitzar cànnabis, mentre que tots poden utilitzar heroïna o morfina, que són més perilloses. No té sentit”, lamenta.
Per a Nutt, l’OMS és la principal organització de salut mundial i les seues recomanacions haurien d’estar el més actualitzades possible i basades en proves.
El president de la Junta Internacional de Fiscalització d’Estupefaents (JIFE), l’alemany Werner Sipp, també va confirmar l’existència d’aquesta avaluació.
“Encara no sabem la recomanació, però serà mantenir (l’actual control internacional) o canviar-lo”, va dir Sipp, l’organisme del qual vetlla pel compliment dels tractats antidroga.
El president de la JIFE recorda que aquesta avaluació només versarà sobre el cànnabis i els seus derivats per a finalitats mèdiques i va recordar que fa un any hi va haver un estudi de l’OMS que subratllava els danys per a la salut del consum de cànnabis amb finalitats recreatives.
 
Info: Segre.com