Resposta social a un repte global

Els moviments socials sol·liciten conjuntament el suport a la Síndica de Greuges de Barcelona

El Consell d’Associacions de Barcelona – CAB i les dues federacions d’associacions cannàbiques – CatFAC i Fedcac, es posen d’acord per presentar, de forma conjunta, una queixa a la Síndica de greuges de Barcelona per aconseguir el seu suport en el reclam a l’Administració Local de la Ciutat un pas valent en la regulació de les associacions de persones usuàries de Cànnabis. 

Ajuntem el text que ha estat aprovat per les assemblees generals de les tres entitats:

Aquestes últimes setmanes estem vivint com moltes de les associacions de persones usuàries de cànnabis estant sent obligades a tancar les seves portes. Ho fan de manera cautelar,  a petició de fiscalia, que ha declarat l’activitat de les associacions, que ja arrossegaven causes judicials obertes per manca de resposta política, com il·lícita quan ni tan sols els últims retrocessos viscuts amb les sentències del Tribunal Suprem dubtaven del dret d’associació.

A l’Estat espanyol, amb Catalunya i el País Basc com a capdavanters, les persones usuàries de cànnabis hem aconseguit construir col·lectivament un sistema per autoabastir-nos de cànnabis sense haver de recórrer al mercat il·lícit, sabent allò que consumim, organitzant programes de reducció de riscos, de gestió de plaers, agrupant-nos a través d’organitzacions sense ànim de lucre, de persones majors d’edat, i prèvies consumidores que treballem en xarxa amb el nostre entorn, que formem part d’altres moviments socials i construïm conjuntament un canvi a aquest sense sentit que ens criminalitza. Som persones i tenim drets. Cada associació que es veu forçada a tancar les seves portes són centenars de persones que són obligades a tornar al mercat il·lícit. I els delinqüents som nosaltres? És el moment dels passos valents a nivell local per la responsabilitat global que tenim davant.

Les associacions cannàbiques estan formada per persones com tu, per homes, dones, pares, mares, treballadors, estudiants, aturats, jubilats… per activistes que volen fer sentir la seva veu per donar protagonisme a les persones usuàries de cànnabis. Per una societat que s’uneix per crear canvis i donar alternatives al puny de ferro que ens segueix ofegant amb hipocresies i sistemes de control populars.

Portem masses anys denunciant la nostra inseguretat jurídica, l’autèntic delicte és seguir d’esquenes a la nostra realitat. Necessitem una regulació integral del cànnabis, que les lleis s’adeqüin a la realitat i a les necessitats de les persones. La nostra lluita és per unes polítiques de drogues que protegeixin la salut pública i els col·lectius vulnerables doncs les polítiques basades en la por, la mentida i la prohibició comporten justament el contrari. Aquest és el nostre compromís i, paradoxalment, és el que ens porta a tenir problemes amb la Fiscalia. No és contradictori que ens castiguin degut a la ingent tasca que comporta diferenciar-nos del mercat il·lícit? Sembla que les lleis actuals fagocitin i protegeixin el mercat informal i alhora, penalitzin i converteixin en criminals a aquells que lluiten per sortir-ne.

Des del teixit associatiu de la Ciutat firmem aquesta queixa ciutadana per reclamar el suport de la Síndica en el reclam a l’Administració Local de Barcelona un pas valent, una regulació específica municipal treballada a través d’un procés participatiu i participat, basada en criteris de salut que respecti les llibertats i els drets humans i ens permeti liderar, des de Barcelona, una resposta local a un repte global que ens exigeix una resposta.

Estem tancant les portes per donar compliment a l’ordre i respectar la convivència de normes que ens proporciona l’estat de dret. Sabem que això implica el perill d’extinció del nostre model I és per això que fem una crida a l’organització de totes  les entitats i persones que compartiu amb nosaltres el camí en la lluita pels Drets Socials i Polítics, pels Drets Civils, pels Drets Humans.

 

Feu un comentari