Girona allunya els clubs de cànnabis.

L’Ajuntament de Girona va aprovar ahir el pla especial que regula els clubs i associacions de fumadors de cànnabis. El ple ja va fer un primer pas el maig de 2014 aprovant inicialment una ordenança que regulava aquest nou fenomen. Llavors, el ple actuava perquè no hi havia cap normativa superior que posés ordre i perquè es trobava que a la ciutat ja hi havia dos establiment d’aquest tipus i tenia peticions d’informació d’altres associacions per obrir-ne més.

En aquell moment, ja es van aprovar unes condicions i es van establir unes distàncies mínimes entre els clubs i els centres educatius (300 m), els centres de salut (500m) i també entre els mateixos establiments (500m). Llavors també s’imposaven unes distàncies mínimes entre els clubs i les seus de les administracions públiques. Finalment, el ple ha anul·lat aquestes limitacions amb els edificis públics estimant unes al·legacions que així ho demanaven.

Els clubs de cànnabis que es vulguin instal·lar a la capital gironina hauran d’estar com a mínim a 200 metres d’escoles i instituts, i també d’equipaments esportius o espais públics i privats on hi hagi jocs infantils o d’hospitals i clíniques. El pla especial també preveu que la distància entre aquests espais sigui de més de 500 metres, que només puguin accedir al local els seus socis i que en cap cas s’hi puguin consumir begudes alcohòliques. El mateix pla estipula que l’horari d’obertura pot ser des de les vuit del matí fins a les deu de la nit, un fet que obligarà a modificar l’horari en l’actual espai obert autoritzat per fumar cànnabis, ja que ara obre fins a les onze de la nit.

L’alcaldessa, Marta Madrenas, ha explicat que fa 18 mesos que no han rebut cap petició d’obertura de clubs de fumadors. “No hi ha cua d’associacions esperant per obrir, sembla que el mercat està ja força establert, però de totes maneres amb aquesta regulació tindran opcions d’obrir-ne en diferents punts de la ciutat”, ha manifestat Madrenas.

El nou pla especial va ser un punt controvertit, com ho demostra el fet que només va rebre setze vots a favor, dels dos grups del govern, CiU i el PSC, i de Ciutadans, mentre que la CUP hi va votar en contra, i ERC-MES i el PP es van abstenir. Des de la CUP i ERC-MES es va criticar que les distàncies previstes “faran molt difícil l’obertura de nous clubs” i adverteixen que només serà viable fer-ho en barris perifèrics.

Feu un comentari