La regulació del cànnabis entra en l’agenda global

Al 1961, la Convenció sobre les Drogues Narcòtiques de les Nacions Unides definia el cànnabis com una “partícula amb propietats perilloses”. Però en els darrers temps s’ha imposat l’actitud social i política favorable a la seva regulació i, en alguns casos, la despenalització del seu consum.

Podem afirmar que hi ha una tendència mundial per regular el mercat dels cànnabis”, afirma David Bewley-Taylor, director del Global Drug Policy Observatory, que analitza les polítiques públiques en aquesta matèria.

Amb la proliferació de la mentalitat oberta dels governs sobre la regulació d’aquesta droga, l’ONU ja ha avisat en algunes ocasions – com en la recent regulació del cultiu, distribució i venta a l’Uruguai – que aquestes normatives podrien vulnerar els tractats internacionals.

En aquest context, el proper mes d’abril està prevista la celebració de l’Assemblea Nacional sobre drogues de les Nacions Unides, on de ben segur la qüestió de la legalització estarà a sobre de la taula. “Hi ha pocs països que vulguin discutir sobre aquest tema”, puntualitza Bewley-Taylor, que confia que Nacions Unides crei un “grup d’experts” per tal d’estudiar aquest fenomen.

L’últim país que ha mostrat la seva predisposició ha estat el Canadà. Al 2004 el país ja havia intentar donar un pas endavant, però les pressions van fer desistir el govern d’aleshores. Ara, el nou president Justin Trudeau vol fer efectiva la legalització del cànnabis al 2016. Als Estats Units, Califòrnia podria ser el següent estat en aprovar una legalització del consum de marihuana, un fet que podria obrir les portes a una legalització per part de Mèxic, que ja ha regulat parcialment el consum amb finalitats lucratives.

El debat sobre la legalització

El debat sobre la regulació del consum del cànnabis ha portat molta expectació en països com l’Uruguai, on segons les dades oficials el 20% dels ciutadans d’entre 15 i 65 anys han fumat marihuana.

Als Estats Units, on hi ha diversos estats que toleren el consum recreatiu d’aquesta droga, cada vegada hi ha més adeptes a la legalització a nivell de tot el país. Quasi un 10% dels nord-americans reconeix fumar marihuana, una xifra que s’ha multiplicat per dos respecte 2001.

En el pol aposat es troba Europa, on les reformes sobre la legalització del consum de cànnabis semblen estar aturades. Tot i així, en països com Espanya la regulació d’aquesta droga ha entrat en el debat polític i partits com Podem, Ciutadans i Esquerra Unida aposten per una legalització.

Els experts creuen que la legalització sobre el consum de cànnabis s’ha de debatre tot i que dubten si un relaxament de les polítiques sobre el consum i el control d’aquest mercat pot anar acompanyat d’un accés més controlat per part de la població. “Es produirà un període molt interessant en quant a la política de drogues en els propers dos anys”, sentencia David Bewley-Taylor del Global Drug Policy Observatory.

Barcelona, la segona Amsterdam

En els últims anys s’ha dit que Barcelona s’ha convertit en la “nova Amsterdam”. El motiu ha estat l’aprovació d’una llei que permet l’obertura de clubs de cànnabis – es calculen que n’hi ha uns 200 repartits per tota la ciutat -, on es permet fumar de forma legal aquesta droga als socis.

Amb aquestes decisions, “es pensa poc en la gent més vulnerable”, recorda Oriol Esculies, director del Projecte Home a Catalunya, que puntualitza que la legislació d’anar acompanyada “d’inversió en prevenció i educació” a les escoles. Precisament el col·lectiu de joves és el més exposat al consum d’aquesta tipologia de drogues i ja representen 7 de cada 10 joves atesos per aquesta ONG en el 2015. Es calcula que un 17% dels joves espanyols entre 15 i 34 anys consumeix cànnabis de forma habitual.

Per la seva banda, els usuaris d’aquests centres estan satisfets que puguin tenir un lloc on fumar. “Com més n’hi hagin millor, no molestem a ningú”, recorda el Josep Enric, soci de l’Associació Barcelonina Cannàbica d’Autoconsum.

Info: Fan News Club

Feu un comentari