Sr. Conseller: el cànnabis és una planta mil·lenària.

Ni som una moda, ni som criminals. Som col·lectius de persones usuàries de cànnabis que seguirem consumint encara que talli totes les plantes o totes les nostres seus i el més important, seguirem lluitant pels nostres drets.

Des de les dues federacions catalanes d’associacions cannàbiques (Fedcac-CatFAC) i el Gremi de Growshops volem donar una resposta a les declaracions que ahir feia el conseller de Salut aprofitant la presentació de l’Informe del Balanç Delinqüencial 2014 i mostrar la nostra disconformitat.

És evident que existeix delinqüència que gira l’entorn de la marihuana però que dins del nostre sector, com passa en tots, no tothom faci les coses com cal no vol dir que se’ns pugui posar a tot el col·lectiu dins del mateix sac. I des de la nostra opinió, Senyor Conseller, això és conseqüència bàsicament de la falta de regulació integral que doni resposta al que és una demanda social i no es giri la vista en una altra direcció.

La Comissió de Salut del Parlament de Catalunya ha reconegut les activitats de les associacions cannàbiques i el seu paper en la prevenció i en la reducció de riscos amb col·laboració amb les administracions i altres entitats especialitzades del tercer sector i no obstant això, el Conseller d’Interior amb aquestes ultimes declaracions està generant una alarma social innecessària i irreal vinculant directament el sector del cannábis amb les màfies.

Si que han augmentat les incautacions, si. I segurament part d’aquestes provenien del tràfic, però moltes d’altres eren cultius compartits de persones que autoabasteixen el seu consum i què gràcies a una intervenció han hagut de recórrer al mercat negre per abastir-se. Per dir-ho clarament, és justament l’associació cannàbica la que té com a objectiu la lluita contra el mercat negre a través d’espais de consum segurs i de qualitat. Ara bé, si aquests espais no hi són les persones consumidores segueixen consumint. En la nostra opinió, la creuada personal del Conseller d’interior i la pressió que hem sofert durant aquests dos últims anys ha provocat un augment de les incautacions de cànnabis i alhora un augment dels costos de l’administració en la persecució d’associacions legalment constituïdes i de les persones usuàries i autocultivadores per consum personal. No obstant això, el poder judicial no segueix aquesta línia criminalitzadora i està arxivant i absolent aquest tipus de processos judicials.

La falta d’una regulació integral del sector que inclogui el cultiu i el transport així com l’actuació criminalitzadora de la conselleria, està condemnant a les persones usuàries i a les associacions al mercat negre, fomentant les màfies i les seves pràctiques i provocant fins i tot, com ens han pogut comunicar des de interior, la mort de quatre persones.

La persecució i estigmatització de les persones usuàries de cànnabis no ha aconseguit una disminució del consum d’aquesta substancia i com diu la ONU i podem reconèixer a través de la historia i de la nostra experiència en el sector, la prohibició no aporta cap solució, ans al contrari, multiplica els problemes. Recomanem al Conseller d’interior la lectura de l’Informe Reuters de la Unió Europea i l’informe de la Global Comission que conclouen que la prohibició genera molts més danys que el propi consum de drogues.

Si el que li preocupa és l’augment del consum o la poca precepció del risc de les persones consumidores aquí ens trobarà ben aprop per col·laborar i treballar conjuntament. Reivindiquem una definició clara en els programes de prevenció, de reducció de riscos. Reivindiquem participar i aportar en la definició d’aquestes com a interlocutors del sector.

Les associacions cannàbiques proporcionen informació sobre els riscos associats al consum de cànnabis, en cap cas fan apologia del consum ni el banalitzen. Treballem per una societat responsable i cívica on tota la ciutadania hi tingui cabuda defensant sempre la llibertat de les persones i les normes de convivència.

moltes gracies,

Recomanem llegir L’informe catania, parlament europeu

Feu un comentari