La majoria de la població advoca per legalitzar el cànnabis

La percepció que la societat espanyola té de la marihuana s’ha anat endolcint en els últims 20 anys fins al punt que, per primera vegada en una enquesta oficial, la majoria de la població s’inclina per la legalització de la seva venda. El sondeig l’ha portat a terme la Fundació d’Ajuda contra la Drogoaddicció (FAD) amb el finançament del Pla Nacional sobre Drogues del Ministeri de Sanitat i les seves dades, presentades ahir, són clares: els que aposten per la legalització són el 52,1% (el 5,9% partidaris de la venda lliure, i el 46,2%, de la venda controlada), davant el 44,4% que prefereixen mantenir l’actual prohibició. El consum privat sí que està permès a Espanya.

El canvi ha estat gradual, però sembla irreversible. «Cada any en els últims 20 ha anat creixent el nombre de partidaris de la permissivitat mentre disminuïen els de la prohibició», expliquen els autors en el resum de l’estudi. La mateixa enquesta portada a terme fa 10 anys xifrava en el 49,5% la població contrària a la legalització, mentre que els seus partidaris eren tan sols el 42,5%.

CSCEls Clubs Cannàbics; La visió suavitzada del cànnabis s’estén a tots els terrenys. A un 28% dels enquestats els clubs cannàbics els semblen una «bona iniciativa que permet un consum controlat i responsable», i a aquests s’hi hauria de sumar un altre 22% al qual «no el molesten». En la classificació de la perillositat que s’atribueix a cada substància, la maria, amb un 65% dels espanyols que la consideren bastant o molt perillosa, està lluny de l’heroïna (99%) o la coca (98%). I ni tan sols està molt per sobre del tabac (55%) i l’alcohol (47%).

El director general de la FAD, Ignacio Calderón, creu que l’opinió pública espanyola s’està veient arrossegada a través dels mitjans de comunicació per un «tsunami procànnabis que s’està produint a nivell internacional» arran del pas endavant fet per l’Uruguai i pels estats nord-americans de Colorado i Washington.

Però la nova percepció de la societat espanyola no farà canviar el criteri de l’Executiu. Al contrari. Es planteja portar a terme campanyes informatives sobre els efectes perjudicials de la droga. El delegat del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, Francisco de Asís Babín, creu que el canvi de percepció es deu a un «bombardeig de missatges dels grups procannàbics», que disposen d’«una infinitat de recursos». Per tant, el seu objectiu serà «contrarestar» el que considera una visió «desequilibrada» de la qüestió.

Caiguda del consum de drogues; En l’experiència de Colorado s’ha pogut comprovar, segons el delegat del Govern, que des de la legalització el consum de marihuana en adolescents ha augmentat el 150% i s’ha «disparat la sinistralitat viària vinculada a aquesta droga». En sentit contrari, Babín defensa que la política prohibicionista del Govern espanyol sí que està obtenint resultats positius .

«En els últims 10 anys s’ha produït un descens del consum de totes les drogues del 30% segons totes les enquestes, encara que els que en segueixen consumint ho fan d’una manera que pot resultar lesiva», va argumentar. L’únic consum que augmenta de manera preocupant, segons Babín, és el de l’alcohol entre els joves i el dels psicofàrmacs amb recepta o sense.

«El consum privat està permès a Espanya i també el consum terapèutic amb fàrmacs que inclouen el principi actiu i que es prescriuen a través del Sistema Nacional de Salut quan és necessari», va explicar el delegat del Govern, que va indicar que el Govern combatrà qualsevol disposició que permeti el cultiu, la distribució o la venda de marihuana o haixix.

Respecte als altres estupefaents, l’enquesta revela que la percepció social ha evolucionat de manera completament oposada. La idea que «s’ha de lluitar per una societat sense drogues», que l’any 2004 sostenien el 36,8% dels enquestats, ara és recolzada pel 70,3%. Els autors de l’estudi creuen que el canvi obeeix al pas d’una situació d’auge econòmic caracteritzada per l’èxit i la diversió com a metes a una societat en crisi més crítica i responsable

Feu un comentari