Salut autoritzarà l'ús del fàrmac del cànnabis a malalts de càncer

La substància, en esprai, s’oferirà a pacients que no reaccionen davant la teràpia convencional

Els oncòlegs que atenen malalts de càncer als hospitals de Catalunya, així com els anestesiòlegs que els tracten el dolor causat pel tumor, podran sumar als seus recursos terapèutics, a partir del primer trimestre del 2015, el fàrmac Sativex, elaborat amb delta-9-tetrahidrocannabinol, un extracte suau del cànnabis sativa que se sintetitza de la planta de la marihuana. També podran receptar Sativex als malalts que pateixin nàusees o vòmits per les sessions de quimioteràpia.

Atès que l’Agència Europea del Medicament (AEM) únicament ha autoritzat al laboratori productor de Sativex, Almirall, un ús per a aquest fàrmac -el tractament de l’espasticitat muscular que pateixen els malalts d’esclerosi múltiple-, la Conselleria de Salut preveu elaborar amb aquesta farmacèutica una fórmula excepcional que facilitarà la recepta del medicament a les unitats d’oncologia. La validesa de l’acord se circumscriurà a Catalunya.

D’aquesta manera, Sativex, comercialitzat des del 2006 amb prescripció exclusivament hospitalària, es podrà administrar a malalts de càncer que no reaccionen, o que són intolerants, a l’extensa gamma de fàrmacs opioides amb què actualment es tracta el dolor que causen determinats tumors. També podran proposar la utilització de l’esprai de Sativex als que pateixin recurrents nàusees i vòmits com a conseqüència de les sessions de quimioteràpia i no els siguin eficaços els medicaments antiemètics comercialitzats.

NO ÉS LEGALITZAR

Almirall no té previst presentar davant l’AEM la documentació necessària per ampliar les indicacions de l’ús de Sativex, però, va puntualitzar Gilabert, això no impedeix que Salut i el laboratori estableixin mecanismes que facilitin l’administració del fàrmac davant d’algun malestar més dels que indica el seu prospecte. «La fórmula que utilitzarem es denomina Ús Fora d’Indicació -va explicar Gilabert-. Es fa servir amb certa freqüència amb diferents medicaments».

Fonts pròximes a l’AEM van advertir, no obstant, que un govern autònom espanyol -Catalunya en aquest cas- no té competència legal per modificar les indicacions d’un prospecte farmacològic. «Els metges que receptin Sativex per al dolor oncològic o les nàusees de la quimioteràpia seran els últims responsables de qualsevol eventualitat negativa que patissin els seus pacients amb el medicament», van afegir aquestes fonts, que, en qualsevol cas, van descartar cap tipus d’accidents amb el cànnabis. «El cànnabis causa molt pocs efectes indesitjats», van assegurar. Des de Salut van precisar que la seva intervenció no modificarà el prospecte de Sativex.

Aquest procés es va iniciar a l’àrea de Farmàcia de la Generalitat fa un mes, després de rebre una indicació explícita del conseller de Salut, Boi Ruiz. «El conseller ens va demanar que, quan disposéssim d’evidència sobre l’eficàcia del fàrmac cannabinoide en el dolor i les nàusees oncològiques, intentéssim fórmules per estendre’n l’ús a aquests pacients», va explicar Gilabert.

El cànnabis, utilitzat per frenar les nàusees provocades per la quimioteràpia, és un vell recurs en consultes oncològiques. «Està demostrat, en estudis clínics, que el medicament basat en el cànnabis, Sativex, és altament eficaç per evitar les nàusees i els vòmits causats per la quimioteràpia oncològica», va assegurar Joan Ramon Laporte, director de l’Institut Català de Farmacologia. Laporte va atribuir a Sativex molta més eficàcia en el tractament de les citades nàusees i vòmits que per a l’espasticitat de l’esclerosi múltiple, que és l’única indicació que de fet s’autoritza en el prospecte.

El Periodico.cat

Feu un comentari