Els jutges exigeixen “una normativa clara” per als clubs cannàbics

cannabisLa regulació del consum de marihuana també preocupa els jutges, que sovint han de decidir si envien a presó o absolen als responsables dels clubs cannàbics per tràfic de drogues. Aquestes associacions, que han proliferat en ciutats com Barcelona, es troben en una cruïlla legal i són objecte de recerques policials de sort diversa. Una recent sentència absolutòria, dictada per l’Audiència de Barcelona, insta a les institucions a fixar “un marc normatiu clar” sobre “una activitat que roman en el limbe de la alegalidad”.

“Fa temps que des de molts sectors jurídics, sanitaris i socials s’està reclamant del legislador que fixi un marc normatiu clar per al funcionament d’aquesta classe d’associacions”, assenyala la sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Santiago Vidal. Els jutges lamenten que “solament el Parlament d’Euskadi ha impulsat aquesta tasca reguladora”. I critiquen que la Fiscalia General de l’Estat no hagi “actuat encara en defensa de l’interès públic en aquesta matèria, més enllà de perseguir de forma indiscriminada situacions com la qual és objecte d’aquest procés penal”.

La fiscalia, recorda la resolució, pot fer recomanacions al Govern perquè reguli la matèria. “Tal vegada ja és hora que insti un aclariment jurídic dels motius pels quals altres drogues nocives per a la salut, com el tabac o l’alcohol, quan es consumeixen de forma abusiva, gaudeixen d’un estatus legal molt més permissiu”, argumenten. La sentència resol un recurs de la fiscalia contra l’absolució dels màxims responsables del club cannàbics Airam per un delicte de tràfic de drogues.

Al febrer de 2012, dos joves van ser detinguts quan sortien de la seu de l’associació, a Barcelona. Havien comprat tres dosis d’haixix sense ser socis i havien pagat, per cadascuna d’elles, 20 euros. La fiscalia va acusar a cinc responsables de l’entitat de tràfic de drogues per haver vulnerat els requisits del “autoconsumo compartit” i haver venut droga a tercers amb ànim de lucre.

La resolució, dictada per la Secció Desena de l’Audiència, desoeix els arguments del fiscal i confirma l’absolució. Els magistrats afirmen que la detenció dels dos joves “no demostra” que els acusats els haguessin venut les dosis. “La hipòtesi que aquesta substància estupefaent anés per al propi consum dels compradors no pot ser descartada”, raonen.

Els clubs de cànnabis han aprofitat la figura de l’associació (que és un dret fonamental reconegut per la Constitució) per realitzar la seva activitat. Però el sector coincideix amb l’Audiència i porta mesos treballant per aconseguir una regulació clara, que els permeti seguir dispensant cànnabis sense haver de viure amb la incertesa que se’ls acusi de tràfic de drogues. El Departament de Salut també advoca per fixar unes normes, posant l’accent en la necessitat de reduir riscos de salut pública. Les federacions dels clubs i els partits polítics han tingut diferents reunions i al setembre es discutirà en el Parlament l’esborrany d’una proposta de Bones Pràctiques. Així i tot, una eventual reforma del Codi Penal està en mans del Govern central.

“Els clubs han demostrat que hi ha un exèrcit de milers de persones consumidores de cànnabis”, va explicar ahir un treballador del sector. Segons les estimacions, els 400 clubs que existeixen a Catalunya proveeixen a 165.000 consumidors. Existeix el risc que molts d’ells acudeixin al mercat negre si es precinten els clubs.

info: http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/07/17/catalunya/1405624740_561106.html