Les associacions cannàbiques obrim les portes de la nostra realitat.

CATFAC_LOGO3Des de la CatFAC volem mostrar la nostra preocupació per la imatge que aquests dies s’està generant sobre el moviment cannàbic, del qual formem part, amb notícies i titulars que sovint es deixen part de la fotografia per mostrar.

Aquests últims dies estem assistint a un nou cicle en les polítiques de drogues, un cicle que molt més allà d’incorporar un altre producte més al mercat comercial busca un canvi de percepció i de gestió diferenciada d’altres drogues com el tabac o l’alcohol. Reconeixem la problemàtica que les drogues causen a la societat, per això el nostre model es basa en la reducció de riscos i els valors socials d’una substància que perseguida durant anys s’ha va convertir pel seu caràcter prohibitiu en un producte generat i gestionat pels usuaris.

Des de CatFAC advoquem per un sistema social, amb associacions que respecten la democràcia participativa, l’autogestió i sense fi de lucre, això ens ha portat a participar amb altres sectors socials més consolidats a la recerca de consells i participant activament en la construcció d’una alternativa desenvolupen accions i serveis d’interès general, que fabriquen ciutadania, que construeixen cohesió i inclusió social, que lluiten contra la pobresa i la discriminació, evitant que els col•lectius més sensibles de la nostra societat quedin al marge d’uns nivells mínims de benestar social, arribant on ni l’Administració Pública, ni el mercat poden fer-ho.

Una substància consumida per un gran nombre de ciutadans i que ha aconseguit l’acceptació de social per la seva proposta de regulació basada en l’autogestió i prevenció, les intervencions de l’administració estan traient a la llum la vulnerabilitat del model a causa de la inacció de les administracions. L’engegada per part de l’ajuntament d’una regulació de les associacions Cannàbiques està traient a relluir les diferents interpretacions que han sorgit del model, una situació que des de CatFAC hem denunciat des del principi.

Els associats i associades de CatFAC som persones consumidores de cànnabis que defensem el seu dret a decidir sobre el que consumim o no, la forma de distribució, aportant una contraproposta que pretén acabar amb el mercat negre posant la salut de les persones consumidores com a centre d’acció. Som associacions sense ànim de lucre, democràtiques, que participem de la xarxa amb altres moviments socials i que volem aportar el nostre granet de sorra per millorar el nostre entorn.

En tots els àmbits, desgraciadament, sempre podem trobar millors, pitjors, bones i males pràctiques. Des de la CatFAC portem temps d’intensa lluita per aconseguir un model de regulació que estableixi unes normes clares per tothom i uns mecanismes de control amb total transparència. En som conscients que trencar amb les polítiques prohibicionistes instal•lades fins ara i parlar de reducció de riscos, de danys o gestió de plaers suposa un gran i complicat pas endavant. Però estem disposats a fer el que calgui i a sotmetre’ns als controls més exhaustius per demostrar que el model que proposem pot funcionar.

L’administració actua amb la intenció de regular l’activitat de les associacions cannàbiques, encara que les seves actuacions van en el camí contrari a la proposta que des de la federació defensem, condicions com la limitació d’associacions, la implementació de llicències d’activitats amb requisits de pública concurrència i les prohibicions i persecució dels cultius, deriven a que les associacions no puguin desenvolupar la seva activitat sense grans inversions econòmiques per adaptar-se a la situació. Fent que els models comercials siguin els únics capaços d’establir-se i com sabem la mercantilització de qualsevol substancia no vetlla pels interessos de les persones consumidores, cal substituir el sistema econòmic que fa que la marihuana sigui un altre article de consum.

Hem estat un temps de “probes” on malauradament l’administració pública, per la pròpia maquinària que gestiona, no ha donat resposta a la realitat del carrer i això ha generat més d’un model sense aclarir quin era el permès. Ara és el moment de situar límits, normes, públiques i clares, i en això, com sempre hem dit, la CatFAC col•laborarà intensament. Mentrestant, la nostra feina segueix centrada en el disseny de mecanismes de controls, sistema d’auditories internes, compliment del Codi de Bones Pràctiques i totes aquelles eines que estem desplegant per tal de donar forma al model que entenem que és beneficiós per totes i tots.

Esperem, amb tot, que l’administració faci un pas endavant escoltant les propostes i establint un model gestió que s’adequi a la realitat i tingui en compte la feina que està realitzant CatFAC.

Per qualsevol consulta
catfac@catfac.org
Telf:625 978 474
+ info: http://catfac.org/