The New York Times: Clubs de marihuana sorgeixen de l'antiguitat de les Lleis espanyoles.

marihuana bcnDos estudiants alemanys de vacances, amb un llistat d’adreces obtingut a internet, busquen entrar en un dels nous clubs de marihuana de Barcelona.

Ells no són membres. Però no importa. Van trobar ràpidament un club prop de la Rambla, disposat a passar per alt les regles, ajudant-los a triar entre una dotzena de varietats de Cànnabis.

Quaranta-cinc minuts més tard, estaven de tornada al carrer, somrient. “Va ser molt bonic”, va dir un dels estudiants, que havien investigat els clubs de cànnabis abans de triar Barcelona com a destinació de vacances. “Tornarem dema .”

El gran nombre de clubs de cànnabis que s’han obert recentment a Barcelona, per a alguns experts, aviat desafia a Amsterdam com a destinació per als turistes que volen consumir cànnabis.

A pesar que Amsterdam ha lluitat amb el turisme de la droga en els últims anys, la qual cosa a reduït el nombre de coffeeshops on és legal comprar i fumar marihuana, prop de 300 nous clubs de cànnabis s’han obert a Barcelona i comarques de Catalunya, resultat (al menys en part) emprenedors espanyols que busquen noves formes de guanyar-se la vida.

No és que les administracions de Barcelona hagin donat la seva benedicció a aquest nou fenomen. Els clubs estan operant sota l’ambigüitat de les lleis espanyoles que permeten a qualsevol persona conrear i fumar marihuana per autoconsum o associar-se amb uns altres per formar un club de cànnabis, sempre que es tracti d’una organització sense finalitats de lucre i exclusiu per als membres, alguna cosa així com un club d’escacs o un club de cuina.

Però en els últims tres anys, els nous clubs que han obert, especialment a les zones turístiques com La Rambla, en molts casos, eludeixen l’esperit. Mentre que alguns clubs es neguen als socis sense cita prèvia, com els estudiants universitaris alemanys, molts d’ells ofereixen la inscripció a través d’Internet o per telèfon.

Els clubs varien enormement, des de soterranis equipats amb taules de futbolí i grans televisors, als més elegants amb làmpades d’aranya de disseny i bars amb begudes de fruita fresca. Alguns subministren marihuana per a aquells que ho utilitzen amb finalitats mèdiques. Uns altres atenen només als usuaris Lúdics. Pocs d’aquests clubs són perceptibles des del carrer.

La Rambla Dragons Club, per exemple, que es va inaugurar l’any passat, està a la planta baixa d’un edifici d’apartaments. Només un petit cartell a la porta indica la seva presència. Es té la sensació d’un Starbucks sense finestres, els seus sostres alts i un sistema de ventilació poderós mantenen l’aire fresc. Alguns dels fumadors seguts en les taules amb els seus portàtils oberts. Uns altres segunts en el sofà, per veure pel•lícules en una pantalla geganta.

Alguns defensors de la marihuana diuen que els clubs són un punt brillant en l’economia. A pesar que són sense finalitats de lucre, els defensors diuen que els clubs estan generant milers llocs de treball i ingressos fiscals per l’Estat. A més de la venda d’una àmplia gamma de cànnabis i derivats, molts dels clubs també venen menjar i begudes, i ofereixen extres per als seus membres, com a nits de música en viu i classes de Pilates.

Albert Tió, president de Fedcac, una de les federacions de clubs de cànnabis a la regió de Catalunya, va dir que els clubs ara tenien 165.000 membres, enfront de pràcticament cap fa cinc anys. La seva associació es va formar en 2011, quan només un grapat de clubs existia.

Una de les raons per al creixement, va dir, és que els joves van veure els clubs com una forma de guanyar-se la vida. Un altre factor, va dir, era de noves lleis contra el tabaquisme, que va entrar en vigor en els bars i restaurants al gener de 2011 i van enviar als fumadors de cànnabis, que solen ser també fumadors de tabac, a la recerca de nous llocs per congregar-se. “La realitat és aquesta,” va dir el Sr. Tió. “Els consumidors pensen que això és millor que comprar al carrer.”

Les administracions de Barcelona estan tan preocupats pel ràpid augment d’aquest tipus d’establiments i la creixent reputació d’aquesta ciutat com un lloc per aconseguir Cànnabis, que van decidir al juny posar una moratòria d’un any per atorgar noves llicències d’obertura, mentre consideren qüestions com la proximitat a les escoles o centres de salut .

“Sí, és un problema”, va dir Joan Delort, cap de la prevenció, seguretat i mobilitat de la ciutat de Barcelona. “En molt pocs anys, existeix un enorme registre de consumidors de cànnabis. És molt difícil determinar el que realment està passant. Però en sol 18 mesos, existeixen clubs que estan en un lloc molt petit, on s’han registrat 4.000 membres. És simplement impossible que puguin tenir tants ”.

Alguns dels noms més grans al món de la marihuana estan aquí. The Strain Hunters, per exemple, un grup holandès que fa documentals sobre la cerca de varietats natives de marihuana a tot el món, va obrir un club al març, a un carreró no lluny de la Rambla.Amb les finestres d’un sol sentit que impedeix les mirades de transeünts, que li donen la sensació d’espai obert i ampli, donant l’aspecte i l’ambient d’un bar exclusiu. Per a aquells que vulguin consumir d’hora, cafè i croissants estan disponibles, i els usuaris poden optar pels productes de cànnabis més rars, com a resines de cànnabis pur amb forma d’una papallona.

Els llocs web on apareixen aquests clubs, com Marijuanagames.org i Webehigh.org, estan donant als clubs de Barcelona una alta qualificació per la qualitat i la varietat dels productes del cànnabis que venen, així com per oferir un ambient molt més agradable que la majoria dels coffees de Amsterdam , que diuen que en general ofereixen marihuana “rància”.
Olivier Vervaet, es trobava en el Club mirant el menú de cànnabis mentre pren un cafè. “Em vaig unir perquè això era un gran lloc per relaxar-se”, va dir. “Puc asseure’m, i algú em portarà una beguda i una aportació, i no haig de preocupar-me per la policia.”

Diverses vegades al mes, la policia ha intervingut, prenent mesurades contra els clubs atrapats repartint invitacions al carrer. Però Edward Sallent, intendent dels mossos i sots cap de la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Medicació., va dir que era difícil moure’s en contra dels clubs. “És una situació complexa, perquè molts dels actes i conductes que desenvolupen no estan prohibits”, va dir. “La venda és il•legal, però el consum, no.” Molts defensors diuen que creuen que els clubs estan reduint les vendes de carrer. Però el Sr. Sallent diu que dubta d’això. Ell diu que els clubs són massa nous per saber quin impacte tenen exactament.

Alguns dels implicats en la gestió dels clubs a Barcelona esperen que Espanya vagi més lluny en la legalització de la marihuana en breu. Encara que els clubs s’executen com a entitats sense finalitat de lucre, alguns representen clarament grans inversions.

El club, RMD, ha engegat un àrea per als membres que usen marihuana per alleujar els efectes de la quimioteràpia o per a altres finalitats mèdiques. Fins i tot va contractar a un metge per parlar sobre el consum de marihuana i ajudar-los amb qualsevol problema que pugui sorgir.

Tony Levi, qui coordina aquest aspecte del club, va dir que es va interessar en els beneficis mèdics de cànnabis quan el seu pare tenia càncer. Ell diu que amb el temps Espanya reconeixerà el cànnabis per a ús mèdic i que els serveis que el club està proporcionant seran coberts per la seguretat social. “Veig un model de negoci aquí”, va dir

Noticia: http://www.nytimes.com/2014/07/11/world/europe/marijuana-clubs-rise-out-of-decades-old-spanish-laws.html?_r=0