Girona dóna llum verda a la nova ordenança que regula l’activitat dels clubs de cànnabis

L´Ajuntament de Girona ha elaborat una proposta de nova ordenança municipal per regular els clubs socials de cànnabis a la ciutat. L´aprovació de la normativa està inclosa dins l´ordre del dia del ple ordinari municipal que s´ha de celebrar dilluns.
Entre altres, l´ordenança regularà el límit del consum. La dispensació de cànnabis als socis del club es limitarà a una quantitat màxima de tres grams al dia de cànnabis per persona, o bé 25 grams per setmana, amb un màxim de 90 grams al mes. No hi haurà plantació al club i el cànnabis haurà de ser consumit integrament dins el local i no podrà ser compartit. Les dispensacions es registraran i les dades d´aquest registre es donaran a conèixer anualment a l´Ajuntament.
El nou text normatiu inclou l´obligació de les associacions d´usuaris a estar degudament inscrites en registres públics, ja que per sol·licitar l´obertura d´un local que es vulgui destinar a club social de cànnabis caldrà que l´entitat acrediti que està inscrita tant al registre municipal d´entitats i al registre d´associacions del Departament de Justícia o a altres registres d´associacions d´àmbit estatal.
El text de l´ordenança municipal «reguladora de la ubicació de clubs socials de cànnabis i de les condicions d´exercici de la seva activitat al terme municipal de Girona» inclou les condicions de sol·licitud de llicència i règim de comunicació de l´activitat i d´obres, el règim d´inspeccions i sancions i les normes d´ús.
Pel que fa a aquestes normes, s´estableixen la prohibició d´ocupar o utilitzar l´espai públic adjacent al local; la restricció d´accés al local a majors d´edat i a persones associades de l´entitat –a banda dels professionals que ofereixin activitats orientades a la reducció de riscos-; l´aforament màxim del local (150 persones); l´obligació de tenir accés directe des del carrer; les activitats que es poden desenvolupar (xerrades informatives, tallers o projeccions d´audiovisuals, entre altres sempre que no siguin lucratives ni exclusivament recreatives); el sistema de ventilació (un de natural i un de ventilació forçada tècnicament), o l´horari d´obertura (entre les vuit del matí i les deu de la nit de dilluns a dijous i entre les vuit del matí i les dotze de la nit de divendres a diumenges i festius), entre d´altres.
L’ordenança, que s’ha aprovat inicialment, ha rebut el suport de l’equip de govern i de la CUP. La resta de grups (ERC, el PP i C’s) s’han abstingut.
La regidora de Salut, Eva Palau, ha dit estar “convençuda” que aquesta és una “bona ordenança”, fruit del diàleg amb els clubs existents. “És una ordenança que està lluny d’obrir la porta a un major consum de cànnabis a la ciutat; l’existència d’aquests clubs associarà els consumidors, però no serà un punt de comercialització”, ha dit Palau, en referència a les restriccions que s’imposen per accedir-hi.
En la mateixa línia també s’ha pronunciat el regidor de la CUP Lluc Salellas, que ha dit que el redactat “normalitza i ajuda a no estigmatitzar” una realitat, la d’aquests clubs socials, “que existeix i és legal”. Salellas, però, sí que ha lamentat certa “incongruència” per part de l’equip de govern, perquè per una banda regula l’activitat dels clubs, però per l’altra posa “molts impediments” perquè se n’obrin a Girona.
Per part dels opositors, sobretot el PP i C’s, han retret que l’ordenança “és ambigua”, perquè al costat del consum de cànnabis per finalitats terapèutiques, també s’hi posa el lúdic. “No ens enganyem, l’ús terapèutic és només un part del consum d’aquesta substància”, han criticat els dos grups.
Assegurar la convivència
Eva Palau, ha remarcat que l´objectiu prioritari de l´ordenança és «garantir que els locals dels clubs socials de cànnabis reuneixin les condicions necessàries tant pel que fa a seguretat, salubritat i higiene per als usuaris com per assegurar la convivència amb l´entorn, fent complir el Pla especial municipal que regula les distàncies mínimes entre aquests locals i els centres educatius i de salut».
La regidora ha subratllat també que amb la nova proposta s´augmentarà la col·laboració entre l´Ajuntament i els clubs en aspectes de prevenció, informació i formació relacionats amb el consum de cànnabis. De fet, el text de l´ordenança ja ha estat consensuat amb aquests clubs.
Els clubs socials de cànnabis són associacions sense ànim de lucre que s´autobasteixen i distribueixen cànnabis entre els seus propis socis consumidors terapèutics i/o lúdics, tots majors d´edat i en un àmbit privat i així es redueixen danys associats al mercat clandestí i a determinats usos del cànnabis. En els últims anys, s´han formulat diverses sol·licituds per a la instal·lació a la ciutat de clubs socials de fumadors de cànnabis.