Badalona regularà els clubs de fumadors de cànnabis

L’Ajuntament de Badalona es posarà mans a l’obra en les pròximes setmanes per regular l’obertura de clubs de fumadors de cànnabis. El govern municipal de Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA impulsarà una comissió amb la participació de totes les forces polítiques, després que el darrer ple municipal aprovés una moció presentada per Ciutadans en què es reclama, entre d’altres, aquesta reglamentació. El govern en bloc es va abstenir però el text va prosperar amb el suport de l’oposició.
Tot i que les mocions no són d’obligat compliment, l’Ajuntament treballarà per portar-la a terme. I és que el tinent d’alcaldia de Badalona Habitable, Oriol Lladó (ERC), explica que l’executiu local ja estava estudiant aquesta possibilitat abans que C’s elevés el debat al ple. La recent polèmica al barri de Sant Roc, on els veïns s’oposen a l’obertura d’un centre social d’aquestes característiques, havia conduït Urbanisme i Salut Pública a plantejar la necessitat de regular l’activitat.  El govern, segons Lladó, ja estava estudiant si és més convenient redactar una nova ordenança municipal (com fan la majoria de consistoris que intervenen en el tema) o introduir canvis en el planejament urbanístic.
Tot i que encara resta feina per fer i és bastant probable que els partits discrepin en alguns aspectes a l’hora de reglamentar l’activitat, sembla bastant probable que s’incidirà en aspectes com ara la distància que ha d’haver-hi entre aquests locals i els centres escolars i els metres mínims que hauran d’existir entre dos clubs. Actualment a Badalona funcionen una desena de clubs de fumadors de cànnabis i un parell més resten en espera de rebre l’autorització municipal per aixecar les persianes. El regidor de Ciutadans, Juan Miguel López, assegura que ja ha recollit la queixa de directors d’escoles per la possible obertura d’aquests espais a pocs metres del centre. C’s va sol·licitar, en la mateixa moció, que s’aprovés una moratòria per impedir durant un any l’obertura de nous clubs. Lladó explica que aquesta mesura està descartada, atès que el mandat passat, amb el Partit Popular en el govern, es va aprovar una suspensió d’aquestes característiques que no es va aprofitar per regular els clubs. Ara no ha transcorregut prou temps per aprovar-ne una segona.
Buscant l’equilibri de drets La proliferació dels clubs de cànnabis està portant molts ajuntaments catalans a regular l’activitat i a dotar-se d’instruments per ser una mica més restrictius que la llei general. Habitualment, el debat polític va acompanyat d’un xoc de posicions. “Hem de preservar l’equilibri de drets”, diu el tinent d’alcaldia de Badalona Habitable, Oriol Lladó. Els clubs de cànnabis són activitats regulades per llei i l’Ajuntament de Badalona, veient la polèmica generada a Sant Roc, ja va advertir que si es complia la normativa no es podria impedir l’obertura.  En aquells casos en què la nova ordenança municipal s’ha acompanyat d’una relació de sancions per l’incompliment de la norma, la polèmica també ha estat servida. Hi ha moltes visions sobre la quantitat econòmica que més s’hi ajusta. Altres aspectes que s’aprofiten per regular són l’edat mínima per accedir a aquests locals, el veto o no del consum d’alcohol i d’altres drogues que no siguin cànnabis i la prohibició o autorització que estiguin situats sota edificis residencials.