Febre reguladora de clubs cannàbics al Maresme

Els clubs cannàbics proliferen com bolets i alguns municipis del Maresme han aprovat ordenances per regular aquesta activitat. Mataró, Vilassar de Mar, Pineda, Malgrat de Mar, el Masnou, Teià o Alella han aprovat als plens normatives per a aquestes associacions. En general, tots els reglaments tenen elements comuns, com per exemple que un club no estigui a la vora d’un altre, que no se situïn prop de centres mèdics, educatius o esportius, que facin una llista dels seus membres, que no atenguin menors d’edat o persones que no siguin sòcies. També se’ls demana que compleixin uns requisits d’higiene, que especifiquin l’horari d’obertura i que no molestin els veïns.

Mataró, entre el 2012 i el 2013, va autoritzar l’obertura de quatre clubs cannàbics, però el juliol del 2014 va fer una moratòria d’un any per no entregar més llicències fins que es redactés una legislació respecte a aquesta qüestió. El 23 de juliol es va aprovar l’ordenança que regulava aquesta activitat. Actualment, a la capital del Maresme ja hi ha vuit clubs autoritzats, segons fonts municipals. I dues associacions que han demanat la llicència per obrir-ne.

Un dels primers clubs que van obrir a la ciutat és el CannaVip, una associació amb una llarga història. El seu president, Xevi Vílchez, va obrir un fòrum a internet per a consumidors de marihuana. El 2011 els seus integrants van decidir iniciar els passos per obrir l’associació, que actualment té una seixantena de socis.

Pel president de CannaVip, la normativa aprovada a Mataró, com en altres municipis, té un greu problema i és que no permet que les associacions plantin marihuana als seus locals. Vílchez argumenta que el fet que es cultivi fora fa que en alguns locals els socis no sàpiguen on es fa ni quina és la seva qualitat. A més, creu que aquesta mesura pot incentivar el mercat negre. No opina igual Albert López, president de l’Associació Cannàbica del Maresme, a Mataró. “És una mesura de seguretat, si la tinguéssim aquí robarien més que en una joieria”, exposa.

El 12 de novembre Malgrat de Mar va aprovar definitivament la seva ordenança, que estableix que aquestes associacions només es poden obrir en determinades zones, com ara el passeig Marítim.

El maig del 2014 es va voler instal·lar una associació cannàbica al cèntric carrer Sant Ignasi de Vilassar de Mar, però els veïns s’hi van oposar. Això, sumat a diverses peticions per obrir clubs cannàbics, va portar el consistori a instaurar una moratòria d’un any per a l’obertura d’associacions. L’octubre del 2015 es va acabar i el 17 de desembre Vilassar de Mar va donar llum verd a la seva ordenança. “El desenvolupament d’un club cannàbic és legal, el que volíem és limitar aquesta activitat i fer-la compatible amb els altres usos”, va subratllar aleshores el regidor d’Urbanisme, Àngel Font (ERC).

Uns dies més tard, aprovava una normativa similar Calella, i Pineda al gener. Al març, el Masnou i Teià –el dia 17– i Alella –el 31– van obtenir les seves ordenances. Quan el Masnou va aprovar la seva normativa, ja tenia dos clubs instal·lats al municipi i dues peticions.

Alguna cosa s’havia de fer, això (el consum del cànnabis) és el que hi ha i existeix”, destaca López, que explica que el 2010 va obrir un club al Masnou però va marxar per la pressió veïnal. Després va anar a Badalona i, finalment, es va instal·lar a Mataró.

Associacions amb fins terapèutics

Aquests clubs cannàbics estan pensats també amb fins terapèutics. Xevi Vílchez, el president de l’associació CannaVip, amb una seixantena de socis tots de més de 35 anys, diu que al voltant d’una quinzena fumen cànnabis perquè estan malalts. Relata que per acceptar un nou soci li fan una entrevista. En aquest club, els seus membres cultiven les plantes. “Tota la nostra marihuana és biològica”, assegura Vílchez. L’Associació Cannàbica del Maresme té registrats uns 450 socis, però el seu president, Albert López, confessa que normalment la utilitzen unes 150 persones. En aquest club només s’hi pot accedir si s’hi va per recomanació d’algun dels seus membres. “No es pot fer apologia del consum de la marihuana i ens volem assegurar que els que hi entren fumen”, destaca López.

Info; el Punt Avui

Feu un comentari