Els joves reconeixen els riscos del cànnabis, encara que defensen regular el seu consum

La majoria dels joves veuen el cànnabis com una droga que ha de ser legalitzada, encara que amb forts controls, similars als que s’aplica al tabac o l’alcohol. Encara que un 60% es mostra conscient dels perills que comporta el consum de ‘maria’, un percentatge gairebé igual aposta per regular-ne la venda i la producció, abandonant l’actual prohibicionisme, segons una enquesta del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut de la Fundació d’Ajuda contra la Drogoaddicció (FAD) portada a terme entre joves de 16 i 34 anys.

“Els joves ens diuen que hem d’avançar cap a una liberalització però que ho fem amb compte, amb controls i marcant una sèrie de línia vermelles”, ha resumit el director tècnic de la FAD, Eusebio Megías. Un enfocament que connecta plenament amb el que porten en el seu programa els nous partits. Tant Podem com Ciutadans proposen una regulació amb cauteles. El PSOE, fins i tot sense pronunciar-se sobre el fons, ha anunciat que vol posar sobre la taula el debat, amb la qual cosa aquest s’abordarà tard o d’hora.

Dècades de consum

El canvi cap a una actitud més tolerant és molt semblant a l’observat en edats més adultes i es deu sobretot, segons Megías, al fet que “els espanyols han observat després de dècades de consum que si aquest és moderat no passa res”, encara que també hi ha contribuït el caldo de cultiu creat pels clubs cannàbics i les iniciatives legalitzadores d’altres països, com Holanda, l’Uruguai i cinc Estats nord-americans.

En l’enquesta es pot comprovar com gairebé tots els joves distingeixen bé a partir de quin punt el cànnabis pot ser perjudicial. El consum diari és considerat com a font de problemes pel 63% dels enquestats, mentre que només el 9,8% pensa que el consum abundant és innocu per a les persones que estan sanes.

La comparació amb el risc de les drogues legals és aclaridora. El 42% considera que consumir alcohol quan se surt comporta més problemes que el cànnabis, mentre que el 48% considera més problemàtic beure els dies laborables que fumar porros.infografia fad

Més consum però igual risc

L’estudi ofereix algunes pistes sobre què podria passarr si, efectivament, Espanya abandonés l’actual política de prohibició de la venda i la producció. L’opinió majoritària (55%) és que augmentaria el consum però un percentatge similar (50%) creuen que això no comportaria un increment dels problemes.

Davant la pregunta més personalitzada, la resposta és encara més rotunda. El 81% assegura que el seu nivell de consum no canviaria en cas de liberalització, davant un 5% que creu que consumiria més, un 7% que creu que ho provaria i un 7% que no es pronuncia.

grafic fad 2

Els  Clubs Cannabics

Un altre tema que aborda la recerca és la consideració per part dels adolescents i joves sobre les associacions o clubs cannábicos. Des dels discursos, l’opinió majoritària és favorable, encara que hi ha significatius percentatges que els desconeixen.
Un 56% es mostra partidari o tolerant sobre aquest tema: Una mica més de la quarta part del total de joves considera que els clubs o associacions cannábicos són una bona iniciativa, que permet un consum controlat i responsable i un 30% diu que no li molesten.

Per contra, el 22,4% creu que haurien de prohibir-se o que no haurien de tolerar-se perquè són una fórmula per burlar la llei.

infografia fad 3

Tipologia dels joves espanyols enfront del cànnabis (16-34 anys)

El primer grup, que representaria al 28% dels joves d’entre 15 i 34 anys, seria el d’aquells que minimitzen els riscos i demanen activament la liberalització. Es caracteritza per certa relativización de la gravetat dels problemes i la perillositat del cànnabis, i també de la seva accessibilitat. Persones partidàries de la liberalització, encara que no de les iniciatives de promoció i difusió específica del cànnabis o productes associats.

El segon (23%) és el d’aquells que relativizan els riscos i no s’oposen a la liberalizacion. És el grup que es mostra més contundent en l’aposta per la normalització social del cànnabis, així com per la liberalització de les normes sobre aquest tema. Posició de màxima relativización dels riscos, els problemes i la seva possible importància; i propera als consums.
En tercer lloc (representant al 26% dels joves) estarien aquells que subratllen els riscos però accepten una regulació controlada. Distància tolerant i oberta. Persones que posen l’accent en la gravetat dels problemes del consum de cànnabis, però que també es mostren properes a certs graus de regulació controlada, i a la tolerància dels espais de consum, cultiu i intercanvi de cànnabis. En certa manera, grup híbrid entre el primer i la cambra.
Finalment, el quart grup (23%) representa a aquells que emfatitzen els riscos i s’oposen frontalment a la liberalització. Grup més extrem en la seva posició frontal contra el cànnabis, des de totes les perspectives: emfatitzant i maximitzant riscos i problemes, oposant-se a qualsevol tipus de liberalització legal o social, i negant l’acceptació de la substància.

Feu un comentari