Claus i calendari de la futura ordenança que regularà els clubs de cànnabis

L’ordenança que regularà els clubs cannàbics de Sant Cugat ja té un acord entre el govern i l’oposició. Així ho anunciat la CUP-PC, C’s, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC en una roda de premsa conjunta de gairebé tota l’oposició, excepte el PP. El document neix arrel de l’acord de tots aquest partits que indiquen haver cedit premisses inicials per aconseguir un ampli consens. El govern també dona el vistiplau a l’ordenança que té com a objectiu establir una regulació específica per als centres de fumadors de cànnabis i garantir així l’equilibri entre el dret de l’associació i la convivència ciutadana. L’ordenança previsiblement es portarà a provació inicial el proper Ple de gener o de febrer, a l’espera que es recullin les al·legacions veïnals que s’estan recollint des del 2 de desembre i que tenen un termini màxim d’un mes.

La futura regulació fixa un nou règim d’autorització, noves distàncies entre equipaments i respecte a altres activitats sensibles, les possibles localitzacions dels nous locals i les condicions tècniques, de material i de funcionament. L’ordenança no és de caràcter retroactiu, és a dir, que aquells clubs que ja estiguin en funcionament a la ciutat i no compleixin les distàncies mínimes marcades no seran tancats. Malgrat això, sí que s’obligarà als clubs a complir tots els altres requisits del nou text.

L’ordenança no té un caràcter retroactiu

Tot plegat arriba al punt actual després que el setembre del 2015 el Club Cànnem Mil·lenari del carrer Adrià Gual de Can Magí fos clausurat per la policia arrel de diverses queixes dels veïns. Aquell mateix mes el Ple va aprovar, per moció institucional a proposta inicial de Ciutadans, crear un grup de treball, amb participació d’associacions de veïns, partits municipals i altres actors, per definir la futura ordenança que a dia d’avui s’ha presentat. Sant Cugat no tenia cap reglamentació específica dels clubs de cànnabis malgrat que a nivell estatal i català hi ha lleis que permeten la creació d’aquests clubs. “Era necessari que el nostre municipi es dotés d’una ordenança que reguli aquests espais”, explica Aldo Ciprian, regidor de Ciutadans.  

Què estableix la nova ordenança?

Tots els grups ponents en la roda de premsa van estar d’acord en indicar que tant ells com el govern han cedit amb diverses premisses inicials per tal d’arribar al consens final. D’aquest quòrum neix una ordenança que estableix una distància mínima de 200 metres entre els diversos clubs de cànnabis per tal d’evitar una concertació excessiva en un mateix lloc.

A més també s’estableix la mateixa distància mínima de 200 metres respecte als centres d’educació obligatòria, equipaments sanitaris i esportius i espais recreatius per a menors de 18 anys. Èric Gómez, regidor d’ERC-MES, ha explicat que les distàncies ha estat un dels punts que ha portat més discussions amb el govern. “Nosaltres volíem que separació es comptés des de la porta d’accés dels clubs i el govern volia que es comptés a partir del perímetre de l’edifici”. Finalment l’ordenança recull la postura de l’oposició.

Altres localitats com Mataró o Girona estableixen una distància mínim de 500 metres entre centres i 300 respecte a altres equipaments. Per contra, Barcelona presenta una distància de 150 metres respecte als mateixos clubs i a altres equipaments.

Un altre punt important que canviarà respecte a abans de l’ordenança és el règim d’autorització per obrir un nou centre. Ara es demanarà una llicència ambiental mentre que abans només es demanava una comunicació prèvia, com passa amb l’obertura de bars o restaurants. “Nosaltres defensàvem que es seguís com fins ara però hem entès que s’havia de cedir en aquest punt que defensa el govern”, aclareix Gómez

La nova futura ordenança permet que els clubs de cànnabis situïn en els baixos d’edificis plurifamiliars

La nova futura ordenança també permet que els clubs de cànnabis es podran situar en els baixos d’edificis plurifamiliars. Aquest és un punt on l’oposició ha tornat a aconseguir establir el seu criteri per facilitar així l’establiment dels centres en els llocs habilitats. “Si compleixen tots els requisits d’innocuïtat i no hi ha cap cartell a la vista que et faci saber que allà hi ha un club de cànnabis, té sentit que es puguin ubicar als baixos plurifamiliars”, argumenta Manel Roca, representant de la CUP-PC.

A més d’aquests punts importants, el text també estableix condicions mínimes d’extracció, aforament, soroll, ventilació, accessibilitat, inscripció obligatòria al registre d’associacions de la Generalitat, prohibició de cultiu, prohibició d’activitat exterior, un horari de 9 a 22h amb un màxim de 8 hores al dia i un control sanitari, entre d’altres.  

Quin recorregut ha de fer l’ordenança?

Malgrat que el text està consensuat entre el govern i els partits de l’oposició, l’ordenança està passant, des del 2 de desembre, per audiència publica per recollir les al·legacions veïnals que es puguin produir. Un cop el període d’un mes d’al·legacions s’hagi acabat, el grup de treball que ha impulsat l’ordenança decidirà estimar-les o no. Un cop fet això, i depenent dels terminis que hi hagi, es portarà l’aprovació inicial al Ple del mes de gener o febrer.

“És incomprensible perquè encara falta per portar l’ordenança a aprovació al Ple”

Damià Calvet, com a representant de Convergència al grup de treball, ha criticat la roda de premsa de l’oposició perquè indica que s’ha fet de forma prematura perquè el text encara no és definitiu. “És incomprensible perquè encara falta per portar l’ordenança a aprovació al Ple”. En resposta a aquestes crítiques, l’oposició ha indicat que esperen que les al·legacions tinguin en compte la feina feta ja que el resultat final és positiu i de ciutat.

En aquest mateix sentit, els grups de la roda de premsa han criticat durament l’absència del Partit Popular en tot el procés. “Lamentem que el PP no hagi participat en la comissió de l’ordenança però esperem que valori el consens i que no obstaculitzi el procés que ha de passar ara el document”, avisa Ramon Gutiérrez, regidor d’ICV-EUiA.

Un cop l’ordenança s’aprovi el Ple s’obrirà un nou període d’exposició pública d’un mes en què tots els clubs i també els veïns podran presentar noves al·legacions al text. Serà novament el Ple qui finalment accepti o rebutgi les al·legacions i aprovi definitivament l’ordenança.

“La manca d’experiència en participació del govern ha fet disminuir la participació del grup de treball”

Crítiques contra el grup de treball  

Malgrat que els grups de l’oposició implicats han valorat positivament la participació del govern han carregat contra el funcionament del grup de treball. Segons han explicat “ha estat l’element més criticable perquè mai hi havia ordres del dia ni planificació i això ha provocat que l’assistència s’hagi anat disminuint amb el pas del temps”, indica Roca. El cupaire, en nom de tots els grups presents a la roda de premsa, també ha explicat que malgrat el grup de treball es va posar a treballar al desembre de l’any passat i, per tant, ha durat un any, només s’ha realitzat feina activa durant un còmput global de dos mesos per “manca d’experiència en participació del govern”. 

Info :  El Cugatenc

Feu un comentari