Cannabmed, el primer congrés sobre l’ús terapèutic del cànnabis en reclama la regularització

la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha acollit la primera edició de Cannabmed, un congrés d’usuaris que utilitzen el cànnabis amb finalitats terapèutiques. La trobada vol donar veu als pacients i als professionals de la medicina, la farmacologia i la recerca científica, però també vol reivindicar la legalització de l’ús del cànnabis en tractaments mèdics.

L’experiència dels malalts

“Fa deu anys que utilitzo el cànnabis com alternativa a altres medicaments i cada dia em llevo i no tinc dolor. Això és mitja vida”. És el resum, clar i contundent, que fa la Marta Sanz de la seva experiència personal amb l’ús terapèutic d’aquesta substància.

Ella té migranyes i dolor crònic des que va néixer. Durant anys es va tractar amb tot tipus de medicaments i analgèsics amb què no va aconseguir alleujar els símptomes, fins que va descobrir les propietats medicinals de la marihuana.

Per això, s’ha convertit en una activista que treballa perquè altres persones puguin accedir-hi i reclama que se’n descriminalitzi l’ús mèdic. La Marta ha estat un dels testimonis que ha participat a Cannabmed.

Eficàcia demostrada

El congrés també compta amb la presència de figures destacades com Joan-Ramon Laporte, catedràtic de terapèutica i farmacologia clínica a la UAB o Joan Parés, metge i director de projectes científics de la fundació ICEERS.

Els professionals mèdics que hi treballen asseguren que en alguns malalts el cànnabis és molt eficaç per reduir símptomes com el dolor, les nàusees o l’ansietat que provoquen patologies tan diverses com el càncer, la sida, l’esclerosi múltiple i altres malalties cròniques.

Però aquests pacients es veuen obligats a cultivar la planta o anar a un club social cannàbic. El més difícil és accedir a medicaments derivats d’aquesta substància. Només n’hi ha un que es pugui receptar, es diu Sativex, i es prescriu únicament a pacients amb esclerosi múltiple.

Un nou marc normatiu

El 2001 es va aprovar una resolució al Parlament per impulsar un nou marc normatiu a Espanya que regularitzés l’ús del cànnabis amb finalitats terapèutiques. Però el buit legal continua i per això un dels principals objectius de Cannabmed és aconseguir canvis polítics que posin fi a la situació de desprotecció dels malalts i els professionals que hi treballen.

Info: Btv

Feu un comentari