Barcelona dóna tràmit a l'aprovació definitiva del pla que regula els clubs cannàbics

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de Barcelona ha aprovat aquest dimecres el Pla Especial d’ordenació d’associacions i clubs cannàbics, que es portarà al ple municipal per abordar la seva aprovació definitiva. Els vots a favor del Govern de BComú, d’ERC, PSC i la CUP, l’abstenció de C’s i el rebuig de CiU i PP han permès l’aprovació del pla, que determina una distància mínima d’entre 150 metres –en nuclis antics– i 100 metres –en la resta de la ciutat– entre els clubs i espais amb usos com els de centres docents, d’atenció a drogodependents i de sòl qualificat d’equipament, entre uns altres….

El pla estableix l’obligatorietat que els locals disposin d’un accés independent des de la via pública, una doble porta o vestíbul de separació i una xemeneia, requisit al qual s’hauran d’adaptar tots els clubs en un màxim de 18 mesos, mentre que les condicions de distàncies no afectaran els 120 que ja operen a la ciutat, ja que no són retroactives.
La tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha destacat que han treballat de forma molt coordinada amb l’àrea de Salut Pública i que haguessin preferit optar per un pla de salut que per un urbanístic –que va ser impulsat per CiU en l’anterior mandat–, i ha etzibat als quals han votat en contra: “Qui no es vol sumar és perquè aborda aquesta qüestió des d’una perspectiva hipòcrita“.
CRÍTIQUES

Jordi Martí regidor de CiU ha criticat el pla després de les modificacions introduïdes respecte al que va promoure el Govern de l’exalcalde Xavier Trias –provocava la desaparició de la majoria de clubs, alguna cosa que no farà l’actual, per la qual cosa acusa a l’executiu de Colau de promoure indirectament el consum–, i ha respost a Sanz: “No som ni hipòcrites ni demagogs ni populistes, fem el que creiem millor per a la ciutat”.

Javier Mulleras del PP ha advertit que el pla convertirà Barcelona en una ciutat “cànnabis friendly” perquè banalitza i fomenta el consum d’aquesta substància, segons l’edil popular, que ha recordat que defensaven una mesura més restrictiva que la impulsada per Trias, que reduïa aquests clubs de 140 a una desena per les restriccions i condicions de distàncies.
L’edil de C’s Koldo Blanco ha ressaltat després d’expressar la seva abstenció que al seu partit “no li agradava la música” de l’anterior proposta del pla perquè podria haver suposat una despesa insostenible per a l’Ajuntament per indemnitzacions, segons ell.

CONSENS

El portaveu d’ERC, Jordi Corones, ha destacat la necessitat que s’acordi amb consens la normativa d’aquest àmbit, després del que ha defensat prioritzar combatre el mercat negre de substàncies cannàbica, al que ha afegit: “L’associacionisme és una bona manera d’acabar amb el mercat negre”.

El socialista Daniel Mòdol –que entrarà al Govern municipal si les bases del PSC i BComú validen el preacord– ha coincidit amb Sanz a criticar que s’hagi utilitzat un instrument urbanístic per abordar una qüestió que considera que és de salut.

Maria José Lecha portaveu de la CUP   ha ressaltat que una regulació és necessària per garantir la bona convivència entre els clubs i els veïns i evitar les il·legalitats i el “turisme cannàbic”.

Feu un comentari