El Tribunal Suprem condemna els Clubs Socials de Cànnabis

El Tribunal Suprem, a través de la seva condemna a EBERS, accentua la seva postura més conservadora i segueix sense resoldre la inseguretat jurídica dels CSC’s

El Tribunal Suprem s’ha pronunciat. La sentència emesa sobre el col·lectiu cannàbic de Bilbao EBERS afina el posicionament d’aquest Tribunal sobre la viabilitat legal del que s’anomena consum compartit, i per tant, dels Clubs Socials de Cànnabis. El TS, qui no jutjava un cas d’aquestes característiques des de fa gairebé 20 anys, ho ha tornat fer per fer pública una sentència que denota la visió més restrictiva del consum compartit però que segueix deixant en la indefinició i l’ambigüitat els límits concrets d’aquestes activitats. Així mateix, segueix sense donar resposta al problema d’inseguretat jurídica en el qual ens trobem milions de persones consumidores i associades als CSC’s.

A nivell estrictament jurídic, una de les conclusions més immediates que es poden extreure, a l’espera d’un anàlisi amb més profunditat, és que aquesta sentència no crea doctrina, no hi ha un acord de sala per fixar uns criteris adaptats a la realitat social d’aquestes entitats i en conseqüència cada nou cas haurà de ser estudiat de forma independent.

Des de la Comissió Jurídica de la nostra Plataforma, tots els advocats, juristes i acadèmics que hi participen, ja estan treballant en l’anàlisi i resposta detallada a la sentència. Regulación Responsable recolzarà i participarà del recurs al Tribunal Constitucional i al Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg del col·lectiu EBERS.

Davant aquesta bufetada judicial, que només s’explica en el context de l’actual regulació sobre el cànnabis, la qual s’ha demostrat ineficaç davant l’objectiu de la defensa de la salut pública, l’únic camí que ens queda per canviar aquest escenari és l’acció legislativa. Enfront d’aquest atac frontal, des de RR estem decidits a seguir la nostra estratègia de regular el consum de cànnabis d’una forma integral. Regular els clubs no solucionarà tots els problemes associats a aquest fenomen, per això el canvi legislatiu s’ha de transformar en una proposta que reguli el consum individual, l’autocultiu per a consum personal, el consum compartit associatiu i l’accés al cànnabis medicinal. El relat al que hem assistit durant tots aquests anys ha estat el de legalització enfront de prohibició. Avui proposem una reforma de la regulació actual cap a una regulació responsable basada en els principis de la intel·ligència social.

Les nostres esperances estan posades en la nova legislatura que començarà després de les eleccions del 20 de desembre, en la qual hem d’aconseguir introduir el debat a Madrid, i crear una ponència específica sobre cànnabis en el si del Parlament espanyol, que serveixi com a primer pas per promoure un canvi legislatiu. Els membres de la plataforma començaran a reunir-se, ja des de la propera setmana, amb diferents organitzacions i partits polítics, amb l’objectiu de fer-los veure la necessitat d’un canvi d’enfocament en les seves polítiques. Un nou enfocament que respecti els drets de milions de persones consumidores que hi ha al nostre país.

El mal ja està fet. Les conseqüències immediates d’aquesta sentència, i d’algunes altres que sembla que podrien arribar en breu, no trigaran a aparèixer. El fet que, a partir d’ara es considerin il·legals les activitats dels Clubs faran sens dubte que molts facin un pas a un costat. Així les coses, ara més que mai, hem d’apel·lar a la responsabilitat col·lectiva. No podem seguir durant 10 anys més amb falta de claredat, amb falta de límits clars, amb buits legals i jocs de “trileros”. És hora de fer plantejaments seriosos i coherents, escoltar a experts, usuaris, usuàries i treballar per lleis concretes que tinguin una base científica i responsable. Ara és el moment de centrar tots els esforços del sector a aconseguir, d’una vegada per sempre, un canvi legislatiu coherent i responsable.

+INFO: http://www.regulacionresponsable.es/

Feu un comentari