Graciela, aviva debat sobre la marihuana medicinal

Als 8 anys, Graciela es podria convertir en la primera consumidora de cànnabis medicinal legal a Mèxic per alleujar els 400 atacs d’epilèpsia que pateix al dia, malgrat l’oposició del Govern d’Enrique Peña Nieto.

Després d’una demanda judicial, un jutge va concedir a la seva família, el 17 d’agost, el dret a la importació i consum de cannabidiol, un dels components del cànnabis per al tractament de Graciela, en un país on la violència relacionada amb el tràfic de drogues ha causat 100.000 morts o desaparicions a l’any en els últims 10 anys.

Aquest mateix dijous, el Ministeri Públic Federal va impugnar la resolució del jutge que autoritzava la importació del fàrmac per considerar-la contrària a la llei general de salut. Un dels advocats del cas, no obstant, ha assegurat que, tot i la impugnació, segueix vigent la resolució, de manera que els pares de Graciela seguiran amb el procés perquè la nena pugui accedir al tractament. L’última paraula la tindrà, d’aquí un parell de mesos, un tribunal especialitzat.

Síndrome de Lennox-Gastaut

‘Grace’, com li diuen a casa, va ser diagnosticada amb la síndrome de Lennox-Gastaut, una variant de l’epilèpsia molt difícil de tractar. Fins ara s’ha sotmès a una operació i a 19 tractaments anticonvulsius per intentar alleujar el seu dolor.

La nena, que viu a Monterrey i es desplaça en una cadira de rodes de color rosa, també s’ha sotmès a una radiocirurgia cerebral i ha provat diversos tractaments alternatius. Res ha donat resultat fins ara i, a poc a poc la seva salut s’ha anat deteriorant.

“És com una criatura d’1,15 metres i de 18 quilos”, diu la seva mare, Mayela Benavides, que explica que les convulsions de la nena han augmentat “dràsticament” i han arribat fins a les “400 crisis diàries, per no mencionar el patiment que suporta quan dorm”.

Eficàcia de la Marihuana

“S’ha demostrat en repetides ocasions que molts components de la marihuana són eficaços” en la reducció de les convulsions causades per la síndrome de Lennox-Gastaut, sosté el psiquiatre Gady Zabicky, que ha recomanat aquest tractament al jutge a càrrec del cas.

Precedent a Colorado

El cas de Charlotte, una nena de Colorado (oest dels Estats Units), que podria alleujar les seves crisis amb oli de cànnabis, ha portat una escletxa d’esperança a la família de Graciela.

El pare de Grace va recórrer 2.000 quilòmetres per anar a l’estat on es permet el consum de marihuana amb fins recreatius i medicinals. Però, al no tenir la ciutadania nord-americana, se li va negar l’accés al tractament.

Va ser llavors quan els progenitors van recórrer a les autoritats mexicanes, que s’hi van negar rotundament.

Ara la resolució del jutge que porta el cas ha obert una bretxa d’esperança per a Graciela.

“La nena acaba de treure el primer totxo de la paret d’aquesta prohibició absurda”, ha dit Fernando Belaunzarán, que en el passat va intentar legalitzar el cànnabis.

Contactat per l’AFP, les autoritats judicials mexicanes de moment s’han negat a revelar les seves intencions en aquesta matèria.

“La demonització d’una planta és la cosa més estúpida que podem fer al segle XXI”, segons Belaunzarán, que indica que un grup de diputats presentaran al Congrés una proposta per reconèixer les propietats medicinals del cànnabis.

Als Estats Units, la marihuana segueix sent il·legal a nivell federal, però més de 20 estats en permeten l’ús mèdic. Al juliol, Oregon (nord-oest) es va convertir en el quart estat dels Estats Units que legalitzava la marihuana recreativa. El 2020, 14 estats més dels EUA faran el mateix, d’acord amb els estudis d’investigació d’ArcView.

A l’Amèrica Llatina, la legalització del cànnabis s’està començant a fer popular.

L’Uruguai va legalitzat el desembre del 2013 el cultiu de la marihuana amb fins recreatius i medicinals, i Xile va fer un pas cap a la despenalització al juliol després de la votació dels diputats per autoritzar el cultiu d’ús personal o terapèutic.

El Govern mexicà s’ha quedat encallat actualment en la seva negativa, encara que l’expresident Vicente Fox es va pronunciar a favor de la despenalització.

Info: El Periodico

Feu un comentari