Societats, Estats i Mercats: Diàlegs sobre polítiques de drogues en el marc de la governança.

Dilluns 21 de setembre (de 9:30h a 14h) al Palau Macaya(Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona), tenint una nova oportunitat de habilita un espai de reflexió i intercanvi, unes jornades co-organitzada per OSF, GENCAT i ICEERS, i amb las que CatFAC te el plaer de participà amb la nostre companya Gemma Lago.

A la jornada es presentarà també l’informe “Fer de la Necessitat, Virtut. Polítiques de drogues a Catalunya, de l’acció local cap al canvi global” que és el primer estudi de la sèrie Lliçons en Política sobre Drogues que explora i documenta la formulació de polítiques de drogues a nivell regional com a Catalunya, Espanya.drogues cat (2)

Programa : 

9:30h-10h. Benvinguda Institucional

Joan Colom – Subdirector General. de Drogodependències. Agència de Salut Pública de Catalunya. Departament de Salut .
Jordi Vaquer – Director de l’Open Society Initiative for Europe.
Ben de Loenen – Director Executiu de la Fundació ICEERS.

10:00h-10:45h. Presentació Informe

Òscar Parés i José Carlos Bouso – ICEERS.

10:45h-11:15h.Coffe-break

11:15h-12:30h. La Reducció de Danys com a motor del canvi en el marc de les polítiques de drogues

Les polítiques de drogues han fallat en comprendre la complexitat inherent a les addiccions i això ha comportat polítiques sovint inadequades i, de vegades, contraproduents. Per tal de millorar aquesta resposta, calen nous marcs conceptuals i aproximacions més integrals i integradores. En aquest sentit, pot ser profitós reflexionar a partir del concepte de governança. Entenem la governança com l’estructura de relacions que s’estableixen entre diferents actors per a la presa de decisions en els afers col·lectius. La governança inclou el sistema de regles formals i informals que regeixen les relacions entre els actors així com la definició d’aquests actors (poders públics, agents socials i econòmics). El concepte de governança és polisèmic i sorgeix de la necessitat de comprendre l’increment de la complexitat en les relacions de poder, a causa de la influència creixent de nous actors (ONG, multinacionals) en un context de la globalització. L’any vinent es durà a terme un debat a Nacions Unides (UNGASS 2016) sobre la reforma de les polítiques de drogues on les mirades innovadores i alternatives, com la de la governança o els drets humans, tindran més visibilitat que en els debats dels darrers 50 anys.

Ponents:

Joan Colom – Subdirector General. de Drogodependències. Agència de Salut Pública de Catalunya. Departament de Salut .
Gemma Calvet – Jurista i Màster europeu en Justícia Criminal i criminologia crítica.
Jaume Funes – Psicòleg, educador, periodista.
Constanza Sánchez – Coordinadora àrea lIeis, polítiques i Drets Humans ICEERS.

Moderador/a: José Carlos Bouso – Director projectes científics d’ICEERS.

12:30h-13:45h.Cànnabis: Entre la normalització, la prohibició i la regulació.

La societat catalana és líder mundial en experimentació de nous models de regulació del mercat del cànnabis. Aquesta expressió és reflex d’una societat civil crítica i madura, de persones que s’auto-organitzen davant el que perceben com injust i que estan disposades a arriscar la seva llibertat per tal d’aconseguir millores col·lectives. Al llarg dels darrers dos anys, diferents poders públics, tant del’administració local, com de l’autonòmica, han fet propostes d’ordenació que encaminen el futur cap a un escenari semblant al d’Holanda que fa més de 30 anys que arrossega el “problema de la porta del darrera”. Tal i com passa amb el dret a decidir sobre l’autonomia del país, Catalunya no pot decidir sobre el cànnabis degut a lleis com el Codi Penal o la Llei de Seguretat Ciutadana. Paradoxalment, al 2012, la població de Rasquera va convocar un referèndum sobre la possibilitat de cultivar de marihuana per a un Club de Cànnabis de Barcelona que va rebre l’oposició del govern. Així doncs, podem votar sobre el futur del nostre país però no sobre el cultiu d’una planta? Afectarà “el procés” a les polítiques de cànnabis?

Ponents:

Gemma Lago – Coordinadora Federació d’Associacions de Cànnabis de Catalunya (CatFAC)
Bernat Pellissa – Ex-alcalde de Rasquera i president de l’Observatori Civil de Polítiques de Drogues.
Martin Jelsma – Expert en polítiques de drogues en l’àmbit internacional. TNI Holanda.
Juan Muñoz – Catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Màlaga.

Moderador/a: Òscar Parés – Subdirector d’ICEERS.

13:45h-14:00h. Clausura Jornada

Us podeu inscriure mitjançant aquest formulari on-line (places limitades)

Adreça :
Palau Macaya
Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona
https://obrasocial.lacaixa.es/nuestroscentros/palaumacaya/conoceelcentro_ca.html
 

Feu un comentari