Manifest de la comissió de drogues, de Fedcac, CatFAC i altres per la regulació dels clubs de cànnabis a Barcelona.

Manifestem la necessitat urgent de regular els clubs de cànnabis a la nostra ciutat.

La Comissió de Drogues de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), juntament amb les dues Federacions d’Associacions Cannàbiques de Catalunya -Fedcac i CatFAC- i amb el suport de la Fundació ICEERS i d’un grup de persones expertes en la materia, volem fer saber a la ciutadania la importància del procés de regulació del cànnabis a la ciutat de Barcelona per a què les persones usuàries de cànnabis siguin discriminalitzades.

L’anomenada “Guerra contra les Drogues” ha fracassat. Hi ha un debat a nivell mundial en el qual es proposa obertament la necessitat de replantejar l’enfocament de les polítiques de drogues, doncs la repressió no ha servit per a la disminució del consum ni de l’oferta, afectant a la salut i a la falta de llibertat del gran nombre de persones consumidores al món.

No han estat raons científiques sinó prejudicis morals i interessos econòmics els predominants. Advoquem per una nova política de drogues justa i efectiva, aconseguint una millora social i de salut que prioritzi el respecte al consum responsable. L’objectiu és aconseguir una millora en l’accés de les persones usuàriesal cànnabis, fent desaparèixer el mercat negre i respectant els drets de les persones millorant la informació i l’educació per a la gestió de plaers. Per això, basant nos en la història, aquest tipus de polítiques solen tenir més èxit i més efectivitat quan les parts implicades en allò que es pretén regular formen part d’aquest procés de regulació, aconseguint a més a més, que es respectin diversos drets previstos en la nostra Constitució com són el dret a la llibertat, el dret a la informació, el dret a la seguretat i el dret a la salut. Amb això, també es pretén normalitzar aquesta situació d’inseguretat jurídica que han vingut provocant fins ara les polítiques erràtiques de les quals englobàvem en la “Guerra contra les Drogues”

A les organitzacions i persones signatàries d’aquest document ens preocupa la manca de resposta a la regulació a Catalunya. Per aquest motiu, s’han d’enfocar aquests tipus de polítiques des d’un punt de vista que no sigui la persecució policial, tant individual com associativa, sinó més aviat des del punt de vista de la salut pública facilitant la labor en prevenció de riscos i reducció de danys, que avui dia realitzen les associacions i clubs de cànnabis, i garantint així els drets de les persones usuàries.

En definitiva, es vol aconseguir una política orientada a minimitzarriscos i danys del consum del cànnabis protegint, promovent i millorant la salut del conjunt de la població. Per això, s’impulsarà la deguda informació, educació i prevenció sobre les conseqüències i efectes perjudicials vinculats al consum d’aquesta substància, així com assentar un model d’activitat dels clubs i Associacions Cannàbiques basat en la transparència, les bones pràctiques i en la política de reducció de riscos. Amb el compromís d’incrementar la recerca sobre l’ús de plantes com el cànnabis i els seus derivats a fi d’avaluar els seus efectes i el seu ús terapèutic, per a aplicacions en l’àmbit de la medicina. Així com estudiar la possibilitat de facilitar i assegurar la producció, amb finalitats mèdiques i científiques demostrables.

Fem una crida als representants polítics per a què assumeixin de forma immediata la responsabilitat de regular aquesta realitat social que d’una altra forma quedaria en mans del mercat negre i la delinqüència organitzada.

Barcelona 7 de Maig 2015
Laura Alegre, Francisco Blázquez, Pedro Caldentey, Martí Cànaves, Oriol Casals, Marta Carreras, Gabriel Miró, Amina Omar, Paolo Scalia i Miguel Torres

Feu un comentari