Entrevistes d'una fulla: David Pere Martínez Oró

Coordinador del Departament d’investigació de la Fundació IGenus, professor consultor a la UOC. Col·laborador de la subdirecció general de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya. Ha estat professor al departament d’Antropologia Social i Cultural a la UAB, i assessor del “Sistema d’alerta primerenca en els consums de drogues ” de Medellín ( Colòmbia ). Ha estat el coordinador de l’Observatori de Nous Consums de Drogues en l’Àmbit Juvenil (2006-2010) i del SICCAM ( sistema d’observació contínua a Castella-La Manxa 2006-2011). Actualment des de la Fundació IGenus impulsa la plataforma Observatori Etnogràfic de Drogues. Autor de diferents llibres i articles en l’àmbit dels consums de drogues. A destacar «De Riesgos y placeres. Manual per entender las drogas” editat juntament amb Joan Pallarés. Aquesta tardor publicarà «Sense passar-se de la ratlla. La normalització del consum de drogues». En aquest moment ha iniciat una investigació etnogràfica sobre la naturalesa i extensió dels clubs de cànnabis.
 

Com començaria dpmola teva biografia?

Això se li hauria de preguntar al biògraf que l’escrivís. En el meu cas seria fàcil situar la meva infància i adolescència a la província de Lleida, per venir a estudiar i a treballar a Barcelona quan tenia 18 anys.

Què en saps de la CatFAC?

Que és la Federació Catalana d’Associacions Cannàbiques. Treballa des d’un prisma cooperatiu i no comercial per una nova regulació del cànnabis que permeti els consums desvinculats de la criminalització.

Com veus el futur del Cànnabis?

Verd. Bromes a part, el cànnabis és una substància que continuarà el seu procés d’assentament sociocultural en el nostre context. La seva presència es relacionarà en moments de distensió per buscar els efectes plaents. I també, té un gran recorregut com substància terapèutica

Et toca escollir, pastilla vermella o pastilla blava?

Sé que això ve de Matrix, però mai he vist la pel•lícula. No sóc molt aficionat al cinema.

Vaporitzador o galetes?

Personalment m’és igual. No consumeixo cànnabis. Però des del prisma de la reducció de danys, pot ser millor el vaporitzador perquè les galetes poden comportar sorpreses, i més en consumidors /es poc experimentats/es.

Algun consell?

Tot consell implica la transmissió d’un component moralitzant. Per tant, millor no donar consells.

Acaba la frase… “les drogues…”

Han acompanyat a la humanitat des de la nits dels temps, han jugat un paper clau multitud de civilitzacions i l’únic que podem fer és aprendre a conviure amb elles.