Mataró abraça el ‘boom’ dels clubs de cànnabis

cannabis socil clubEl debat sobre la legalització del cànnabis està més viu que mai. Uruguai o Colorado (EUA) ja en permeten la venda i consum per a usos recreatius (els terapèutics estan acceptats en molts altres països). A Catalunya el Parlament debatrà enguany la regularització legal del sector, urgit per la pressió social que vol resoldre les contradiccions que afecten el cultiu i consum personal d’aquesta substància. Vinculats a aquest procés sorgeixen els clubs de cànnabis. A Catalunya se’n comptabilitzen 400, i 5 d’ells funcionen a Mataró. Són associacions sense ànim de lucre,  privades i restringides als socis, que volen emparar-se en la legalitat i evitar la clandestinitat
En una nau industrial del polígon del Pla d’en Boet hi ha la seu d’Asin Sativa, un dels clubs de cànnabis mataronins, operatiu des de fa un any. El formen una gran sala, sofàs i taules, una pantalla gegant, zona de videojocs, nevera amb begudes i el despatx de la junta. A més d’adquirir la marihuana en el dispensari del local i consumir-la dins, els socis hi queden per xerrar, veure-hi futbol o pel·lícules, jugar a la Playstation o assistir als concerts i monòlegs promoguts pel club. “És la llar de tots nosaltres. Aquí hi ha tot tipus de gent, des de cardiòlegs fins a persones aturades, unides pel cànnabis i per moltes coses més”, explica Ernest Sánchez, secretari de l’associació. Van arrencar amb sis persones; avui són 400 socis.
Ben a prop, al Camí del Mig, hi ha  ACANAMM (Associació Cannàbica del Maresme), amb 500 socis. Porten 3 mesos a Mataró, en un espai més modest però similar al d’Asin Sativa: ampli i diàfan, amb el fum de la marihuana flotant malgrat els extractors. No hem tingut cap problema amb la policia ni amb ningú”, apunten els seus promotors. És una tarda de dilluns i uns 20 socis s’hi reuneixen per fumar mentre xerren als sofàs o juguen al futbolí i al billar. Fa poc el local va acollir un concert del grup Jaleo Real exclusivament per a socis, “com tot el que es fa en el nostre espai”, asseguren.
Accés restringit
L’accés a aquests clubs és restringit, no s’hi entra sense consentiment. Són privats, però no pas clandestins, no creuen que s’hagin d’amagar de res. “Funcionem segons la normativa vigent de la Generalitat i l’Ajuntament”, expliquen des d’una altra associació, Cata2, amb local al C/ Torrijos i amb 200 socis. “Volem apropar el món del cànnabis, sigui lúdic o terapèutic, als usuaris de Mataró i Maresme facilitant un accés legal i controlat a un producte de qualitat”, resumeix un dels responsables, Xevi Casas. A més, promouen xerrades informatives sobre el cànnabis, tornejos de videojocs i altres activitats lúdiques.
El funcionament d’Asin Sativa, ACANAMM o Cata2 segueix el patró de la majoria de clubs de cànnabis, federats en entitats com CatFAC. Per fer-se’n soci cal  tenir més de 21 anys i comptar amb l’aval previ d’un altre soci. Cadascú paga una quota a l’any (uns 20 euros), a més d’una quota mensual segons la quantitat de cànnabis que consumeixi, que es calcula a partir del cost del cultiu de la marihuana. La producció va a càrrec de socis de les mateixes entitats i es fa en quantitats limitades que es destina exclusivament al consum dels membres del club. Els clubs cannàbics s’autoabasteixen per garantir la qualitat del cànnabis i fugir de la compra il·lícita. “S’ha acabat anar a buscar al traficant a un carreró fosc”, expliquen des d’Asin Sativa. “Volem generar un entorn agradable per al consum i no haver de recórrer al mercat negre”, afegeixen a Cata2.
El marc legal
Tota la producció de cànnabis que promouen les associacions és per als socis, i no per a terceres persones, per evitar que es consideri tràfic il·legal. L’autoconsum de cànnabis a la llar o a l’interior dels clubs està permès, però el cultiu i el tràfic estan perseguits. El president d’Asin Sativa, Manuel Jiménez, critica les paradoxes legals: “Puc consumir cànnabis però no cultivar-lo; llavors d’on trec el que consumeixo?”. El cultiu el fan en un lloc secret.
Els clubs de cànnabis es constitueixen en associacions sense ànim de lucre. Després fan una comunicació prèvia al servei de Llicències de l’Ajuntament on informen que volen desenvolupar una activitat com a “associació sociocultural de fumadors de cànnabis”, acompanyada d’un informe tècnic del local on l’exerciran. L’Ajuntament en comprova la compatibilitat urbanística i si compleix els requisits com a local d’ús associatiu (accessibilitat, ventilació, control d’incendis, lavabos…). El consistori té coneixement de l’existència de 5 clubs de cànnabis a Mataró, i 4 d’ells compten amb el seu vistiplau (el cinquè està en procés). Fonts municipals expliquen que no han rebut cap queixa ciutadana. Destaquen que en tot aquest procés en cap moment es notifica ni es dóna permís per a l’existència de plantacions de marihuana.
 
Info : http://www.capgros.com/noticies/detall.asp?id_noticia_portal=34845&sec=105