Interior y Salut topan por la regulación de los clubs cannábicos

En els últims anys, l’obertura de clubs de cànnabis ha crescut de forma exponencial sense que cap normativa l’hagi autoritzat o impedit. Ja són més de 300 en tota Catalunya, dels quals més de 200 estan a Barcelona. Tal és el creixement dels denominats clubs socials de cànnabis, que la capital catalana comença a ser coneguda com el Ámsterdam del Mediterrani.
El fenomen inquieta a ajuntaments i a la Generalitat, on des de la passada tardor s’intenta consensuar la posició de diversos departaments -fonamentalment, Interior i Salut- amb la finalitat de regula l’activitat d’un sector en evident expansió.
No obstant això, l’assumpte sembla haver entrat en un carreró sense sortida  a causa de les posicions gairebé antagòniques que mantenen les conselleries d’Interior i Salut. El titular d’Interior, Ramon Espadaler, s’oposa de forma rotunda a una regulació dels clubs cannábics, mentre que el de Salut, Boi Ruiz, considera que regular el sector és l’única forma de mantenir sota control el consum que es realitza en els locals i el perfil dels socis, així com la composició i potència de les plantes empleades .
El paper de dolent
espaladerEspadaler no té objeccions a assumir «el paper de dolent en aquesta pel·lícula», afirmant que «Interior no està a favor d’una regulació d’aquest tipus de clubs. Aquestes entitats tenen com a conseqüència l’aparició de cultius de marihuana, que són els que els proporcionen el cànnabis».
Espadaler assegura, que tècnics del seu departament han estudiat el fenomen i fruit d’aquest treball han arribat a algunes conclusions. «Una d’elles és que en els llocs on aquesta activitat s’ha regulat el resultat no ha estat l’espera’t. Cal tenir en compte el nefast impacte que els clubs de cànnabis poden tenir en els adolescents».
Salut entén tot el contrari. «La regulació de les bones pràctiques sobre el consum de cànnabis permet conèixer millor la realitat del fenomen, i el nombre de consumidors i clubs». «L’existència d’una normativa evitarà que el consumidor entri en contacte amb el mercat negre de les drogues, i permetrà conèixer la composició, potència i adulteració de la planta i els seus derivats».
El conseller Boi Ruix, es va comprometre a consensuar la seva posició amb altres departaments de la Generalitat i amb els partits polítics presents en el Parlament. També va anunciar la imminent convocatòria de la resta de grups parlamentaris. Ruiz advoca per establir un model «restrictiu» de clubs de cànnabis a Catalunya, fixant el nombre de socis possibles, l’edat, les quantitats de consum personal i la potència dels cultius de cànnabis autoritzats. Tot això, amb l’objectiu de «reduir riscos i danys futurs».
ÚS TERAPÈUTIC
L’objectiu de regula  l’existència de clubs de cànnabis a Catalunya s’albira  difícil. El titular d’Interior va reiterar que el seu departament no elaborarà cap norma que empari el consum de cànnabis. «L’única excepció podria ser el seu ús terapèutic», va puntualitzar, després d’expressar la seva «preocupació» per l’auge del fenomen.
periodico cannabisEspadaler  va avançar, que la postura que mantindrà el seu departament en eventuals trobades amb altres conselleries es cenyirà a «una major intensitat en la cerca i confiscació de cultius de marihuana, i una major fiscalització dels clubs». Va apostar fins i tot per penalitzar més el consum de cànnabis en la via pública.
Des de Salut subratllen que les polítiques sanitàries sobre drogues que existeixen en la UE avancen cap a mesures que «prioritzin la salut dels consumidors» ,seguint un model similar al que es va desenvolupar en els anys 80 i 90 davant el consum d’heroïna, en al·lusió al repartiment de xeringues que es va introduir per evitar la transmissió del VIH.
Noticia: http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/interior-salut-topan-por-regulacion-los-clubs-cannabicos-3136810