Que significa per al món la legalització a Uruguai?


uruguaya marihuanaLa nit del passat dimecres, després de mesos d’intens debat i negociació, la Càmera Uruguaiana de Representants va aprovar un projecte de llei per legalitzar la marihuana. Si és aprovat pel Senat, el president José Mujica, sens dubte ho signarà, i en aquest moment Uruguai es convertirà al primer país del món a reemplaçar en la seva legislació la prohibició de marihuana amb un sistema de regulació legal.
L’audaç jugada d’Uruguai fa molt més que seguir els passos de Colorado i Washington, que al novembre passat es van convertir en la primeres jurisdiccions polítiques del món a aprovar la legalització de la marihuana.

Ofereix, de manera significativa, un model de com participar en el debat sobre les polítiques de marihuana d’una manera madura i responsable. Quan el president Mujica va publicar per primera vegada la seva proposta al juny, va deixar molt clar que dóna la benvinguda a al debat sobre tots dos punts de vista (a favor i en contra). Diversos experts internacionals, entre ells Martín Barriuso, portaveu de la FAC, van ser convidats a les discussions intensives amb integrants de tots els àmbits de la societat civil i el govern. Una sèrie de propostes específiques van ser considerades, tots amb la mirada posada en la transformació d’una indústria il·legal en una legal per protegir millor la seguretat pública i la salut. La retòrica política i la grandiloqüència van impregnar el debat, com és d’esperar en qualsevol procés democràtic vibrant.El projecte de llei aprovat el dimecres integra efectivament elements de les lleis de Colorit i Washington amb innovacions procedents d’Europa i disposicions úniques d’Uruguai. Als adults se’ls permetrà conrear fins a sis plantes, les cooperatives poden oferir marihuana per a un nombre limitat de membres, i les farmàcies poden vendre-la. Les vendes a menors d’edat, conduir sota la influència i tot tipus de publicitat queden prohibides. Aquest nou model serà de gran interès per als advocats i legisladors d’altres països, i per descomptat en el creixent nombre d’estats dels EUA en la qual una majoria dels ciutadans ja estan favor de la legalització de la marihuana.El que com a americana trobada més cridaner de moviment històric d’Uruguai és la demostració de lideratge polític del president Mujica. Als Estats Units, la reforma de les polítiques de marihuana és un tema en el qual la gent lidera i el govern li segueix. Colorit i Washington van canviar les seves lleis a través del procés d’iniciativa de llei, amb aproximadament el 55% dels votants que recolzen la reforma, mentre que la majoria dels funcionaris electes es van asseure en la banqueta. Fins i tot avui dia, amb una majoria dels nord-americans a favor de la legalització de la marihuana, ni un governador o senador EUA està disposat a recolzar públicament la legalització de la marihuana (a part dels governadors de Washington i Colorado, que ara es veuen obligats a posar en pràctica les noves lleis en el seu estat). Per contra, quan el president Mujica va fer la seva proposta, segons els informes, ho va fer sense consultar a cap enquesta o assessors polítics, sinó que simplement va escoltar als respectats experts sobre el que seria una política òptima de marihuana – i després va dir, anem a fer-ho.El president Mujica no és l’únic líder llatinoamericà a demostrar coratge per demanar alternatives a la guerra contra les drogues. Els presidents Juan Manuel Santos de Colòmbia i Otto Pérez Molina de Guatemala han exigit audaçment que la legalització, despenalització i altres alternatives a les polítiques prohibicionistes de drogues ineficaces, costosos i destructius seran considerades. Més recentment, el Secretari General José Miguel Insulza ha catapultat la discussió regional de polítiques de drogues a un nivell intel·lectual sense precedents entre els organismes multilaterals. Però la proposta del president Mujica és única no solament per canviar el debat públic, sinó també les lleis i les polítiques reals.
Tot això serveix com una trucada d’atenció per a Europa, que estava en l’avantguarda de la reforma global de la política de drogues en l’última part del segle 20, però ara es veu avançada gràcies a l’evolució de l’assumpte en les Amèrica. Molta propostes serioses per a la regulació legal de la marihuana estan proliferant en països com Suïssa, Espanya, República Txeca, Dinamarca i els Països Baixos. I al Marroc, durant molt temps un dels principals productors mundials de marihuana, les propostes de legalització estan sent preses de debò pel govern nacional.Llavors, qui és el següent? En els EUA, nombrosos estats tendeixen a legalitzar la marihuana en els anys vinents, amb Oregon tal vegada primer en la fila. A Canadà, el primer ministre Stephen Harper sembla com un record dels fanàtics de lluita contra la droga que van dominar la política de drogues dels EUA en els anys 1980 i 1990, però els dos partits de l’oposició semblen disposats a legalitzar la marihuana una vegada que recuperin el poder. I jo mantinc els meus ulls en els holandesos, que fa més de trenta anys va ser pionera en la regulació legal de les vendes al detall de la marihuana a través del sistema “coffeeshop”, i que ara pot ser inspirat per Colorado, Washington i Uruguai per legalitzar plenament i regular la indústria.

El món està canviant.

Visto en http://www.fac.cc/index.php?option=com_content&view=article&id=237%3Auruk3&catid=2%3Anoticias