"De la repressió a la regulació: propostes per reformar les polítiques contra les drogues"

L’argument cde la represion a la regulacionentral és que per poder controlar el negoci del narcotràfic és necessari establir regulacions al mateix, atès que avui és clar que les polítiques antidrogas implementades fins ara no han donat els resultats esperats i fins i tot han generat més dany.

L’extens llibre de més de 400 pàgines és el resultat de diversos anys de treball de l’Observatori de Crim Organitzat per America Llatina i el Carib i dels múltiples debats entre tres reconeguts experts llatinoamericans: –Jose Carlos Campero (ExVice Ministre de Bolívia), Ricardo Vargas (Consultor del Transnational Institute d’Holanda i Director d’Acció Andina de Colòmbia) i Eduardo Vergara (Director d’Assumptes del Sud i l’Observatori Llatinoamericà de Polítiques de Drogues, basat a Xile). HansMathieu i Catalina Nen, van anar els editors.
Les idees i propostes presentades en aquest llibre van ser presentades pels autors al Parlament Europeu, la Comissió Europea, en la Cambra de diputats de Mèxic i en diversos fòrums internacionals a Europa i Amèrica Llatina.

Eduardo Vergara, Director d’Assumptes del Sud i un dels autors de l’obra, va assenyalar que en el llibre s’ofereixen propostes concretes per passar de polítiques repressives i *prohibicionistas a polítiques regulatòries, que sobretot col·loquin a l’ésser humà al centre. L’autor va afirmar que els recursos que destina l’Estat a la persecució i el combat de les drogues han d’utilitzar-se, d’una manera fiscalment responsable, per proveir educació, prevenció i rehabilitació respecte a aquest problema. Vergara va assenyalar que “en cap moment la seva proposta busca que el consum d’estupefaents augmenti, la qual cosa es pretén és que les persones consumidores ho facin amb totes les eines sobre la taula i sàpiguen quin tipus de drogues estan consumint, i que la política repressiva i prohibitiva que existeix en l’actualitat no embranzida als joves i nens a involucrar-se en el crim organitzat.”

José Carlos Campero, exvice Ministre de Bolívia, un altre dels autors del llibre, va afirmar que el 5 per cent dels consumidors d’estupefaents estan vinculats a la cultura, al quefer dels pobles i sobretot, al dret privat que té cada individu de fer amb el seu cos el que vulgui, sense molestar a tercers. Campero va considerar que és necessari analitzar les particularitats específiques de cada país respecte a les drogues i a partir d’aquí, que els Estats tinguin la sobirania i autonomia de poder aplicar i formular polítiques públiques que donin solució especifica als seus problemes.

http://www.asuntosdelsur.org/libro/