El moviment en defensa del cànnabis s'estén.


facsurEl moviment en defensa del cànnabis va néixer fa una dècada a Andalusia, però fins a aquest cap de setmana no s’ha constituït la Federació d’Associacions d’Andalusia (FACsud), formada per 18 col·lectius a la cerca d’un terreny legal que per tradició ha estat relliscós. “És el final d’un full de ruta per determinar quants consumidors hi ha. Estem encaminats a un procés amb controls de qualitat i una dinàmica de professionalització”, opina Leandro García, president de la federació andalusa, conscient de la dificultat de la seva obstinació, que ha de remoure consciències i obrir un debat social mut a Andalusia.
Com si fos un xoc de trens, l’èxit policial corre en paral·lel a l’organització dels fumadors, que no estan disposats a plegar-se a les dificultats imposades per les forces de seguretat, malgrat que el cultiu d’aquest derivat del cànnabis es mou als llimbs jurídic i implica multes i problemes legals que els tribunals resolen amb desigual criteri.
Mentre, els Cànnabis Social Club (CSC) es recolzen en la jurisprudència, que accepta la producció del cànnabis per a el “consum compartit” sota requisits com que els afectats han de ser consumidors habituals i haver donat la seva autorització prèvia, per fumar en un lloc tancat i sense excedents de cànnabis.És a dir, que no existeixi benefici ni comerç de la droga. De les 350 associacions actives a Espanya, unes 200 estan a Catalunya, 50 al País Basc i altres 50 repartides en la resta del país. Les intervencions policials contra aquests clubs es reprodueixen, però gairebé totes acaben en absolucions per part dels jutges, encara que impliquen problemes legals als seus socis.
Per a les associacions andaluses, el model a seguir, allunyat de l’ànim de lucre instaurat a Holanda i els seus coffeeshops, està al País Basc.Des de fa un mes una ponència al Parlament estudia com regular les associacions per al consum de cànnabis. Aprovada per tots els partits polítics, a la ponència acudiran durant un any una trentena d’experts, i les seves conclusions es plasmaran en un dictamen jurídic amb recomanacions. En paral·lel s’està redactant la nova llei d’addiccions, a la qual seguiran un codi de bones pràctiques i un protocol policial per a les actuacions. Això sí, tot això sense perdre de vista que les competències legals resideixen al Govern central. “Volem que el procés serveixi de referència per al País Basc. I si uns altres ho volen copiar, perfecte”, resumeix Íker Val, president de la federació d’associacions Eusfac. Donada la proximitat del Marroc i la implantació del mercat negre, està per veure si el consum de la marihuana desplaçarà a Andalusia a l’haixix a través d’aquesta fórmula.