La solució


sant jordiUs desitgem un feliç dia de Sant Jordi i deixem la nostra recomanació literària.
Araceli Manjón-Cabeza, professora titular de Dret Penal de la Universitat Complutense de Madrid, exdirectora del Gabinet del Pla Nacional sobre Drogues i assessora d’organismes internacionals en matèria de drogues i blanqueig de capitals, ens presenta el seu llibre La solució on proposa la legalització de les drogues per poder controlar i acabar amb el narcotràfic. La seva experiència en l’exercici de les tasques judicials, polítiques i d’assessorament li ha permès desenvolupar la seva línia de recerca principal: el tractament legal de les drogues.
Encara que avui sembli impossible, hi va haver un temps no molt llunyà en què la producció, el subministrament i el consum de drogues no estaven prohibits. Milers de preparats que les contenien es venien a les farmàcies i estaven a l’abast de gent de qualsevol classe i condició. No estigmatitzava els consumidors, i algunes drogues van arribar fins i tot a ser productes estrella de companyies farmacèutiques que s’anunciaven a la premsa com a remeis miraculosos contra els més diversos mals. Tot això passava sense que la salut pública es ressentís de forma significativa. Però a finals del segle XIX Estats Units comença una nova croada contra la droga amb tints moralitzadors, racistes, econòmics i polítics, i l’exporta a la resta del món.
Aquesta prohibició ha generat nous verins i un dels negocis criminals més lucratius de tots els temps: un escenari desolador de violència i corrupció, mentre els Estats Units segueix imposant la seva política intervencionista sobre els països productors utilitzant com pretext la seva «guerra contra les drogues», una guerra que es lliura fora de les seves fronteres i que es cobra víctimes alienes. Davant d’aquest panorama insostenible, sembla que només queda una solució: legalitzar la producció, distribució i consum de les drogues, i amb això començar a controlar-les.
La legalització com a alternativa a l’actual “guerra contra les drogues” ha estat un dels temes presents en l’última Cimera de les Amèriques, celebrada recentment a la ciutat colombiana de Cartagena d’Índies.
El prohibicionisme ha fracassat. No només no s’ha aconseguit la quimera d’acabar amb les drogues, sinó que cada vegada hi ha més drogues i més consumidors; oferta i demanda s’han disparat, i la prohibició ha generat molts altres problemes no inherents al consum de droga, problemes que són fills de la prohibició.
Es necessita Canviar el paradigma perquè seguir amb el prohibicionisme planetari és una bogeria sideral.
Els últims anys, i molt especialment en 2010 i 2011, s’han precipitat circumstàncies i esdeveniments que ens col · loquen al principi de la presa en consideració de la legalització com a alternativa, com a única alternativa.

Una recomanacio especial per a tots i totes  els que vulguin entrar a la hiprogresia de les Polítiques de Drogues.