Euskadi reprèn l'intent de regular els clubs de cànnabis

euskalEl Parlament basc tornarà a intentar regular aquesta legislatura l’activitat dels clubs socials de cànnabis a Euskadi a través d’una ponència específica que es posarà en marxa abans de l’estiu i que recuperarà els treballs de la legislatura anterior que van quedar inacabats.
La Comissió de Salut i Consum ha aprovat avui per unanimitat dels grups, llevat UPyD que no hi era, la constitució d’una ponència que doni continuïtat als treballs que van començar en l’anterior legislatura per buscar una solució regulada a l’activitat d’aquests clubs. Carmelo Barrio, del PP, ha estat qui ha proposat recuperar els “interessants” treballs de la passada legislatura al voltant d’aquesta ponència i analitzar també el consum del cànnabis amb la presència de més experts, científics i representants socials.
En la legislatura anterior van comparèixer 12 experts, entre ells el delegat del Govern central per al Pla Nacional sobre Drogues, Francesc d’Assís Babin, qui ha opinat que el Parlament i l’Executiu bascos tenen “molt poc” marge de maniobra per poder legislar sobre els clubs de cànnabis, si aquests es dediquen al cultiu col · lectiu de drogues. No obstant això, sí que ha considerat que és possible adequar espais de caràcter privat en els quals les persones puguin consumir cànnabis amb les restriccions jurídiques corresponents.
Corregir un buit legal
En lloc de la iniciativa del PP, que PNB, EH Bildu i PSE-EE han considerat massa genèrica, aquests grups han aprovat amb el suport també del PP una esmena a la totalitat a la que tracten de posar una data a la constitució de la ponència i diuen que s’ha de constituir durant el primer període de sessions, és a dir, abans de l’estiu.
Així mateix, la iniciativa planteja que els treballs que es reprenguin han d’anar dirigits a buscar una solució regulada de l’activitat dels anomenats clubs socials de cànnabis. Luis Javier Telleria (PNB) ha opinat que els treballs de la ponència haurien de concloure aquesta legislatura amb la finalitat que es pugui legislar “alguna cosa que ara per ara és al · legal”. Tots els grups de la Cambra van recolzar la passada legislatura la constitució d’aquesta ponència tenia com a objectiu definir un marc jurídic que reguli l’activitat de les associacions d’usuaris de cannabis constituïdes a Euskadi i corregir la situació de buit legal en què es mouen.
L’objectiu inicial era buscar una regulació legislativa del cultiu de cànnabis per consum propi que tingués en compte el respecte a l’autonomia personal i el dret de les persones no fumadores, i que garantís una informació completa sobre les conseqüències en la salut d’aquesta substància. El País Basc és una de les zones d’Europa amb major ús de cànnabis, una substància el consum individual no està sancionat, però sí la venda i cultiu si està destinat al trànsit.

el Correo