Granollers va aprova inicialment una ordenança reguladora dels clubs socials de cànnabis.

L’Ajuntament va aprova (25 nov. 2015) inicialment una ordenança reguladora dels clubs socials de cànnabis a Granollers. Segons la regidora d’Urbanisme, Mònica Oliveres, entre el 2013 i el 2015 el consistori ha rebut diverses peticions d’obertura de nous locals (actualment n’hi ha dos), la qual cosa ha fet que el govern local hagi decidit “avançar-se al problema i obrir el debat”, deia el portaveu del PSC, Jordi Terrades, malgrat Oliveres assegurava que no s’havia produït “cap incidència destacada” a l’entorn dels clubs. L’ordenança de funcionament, però, pretén regular les condicions d’emplaçament i de locals d’aquests clubs, i limitar-hi l’aforament i la dispensació de cànnabis.

Així, es determinen les característiques de la ventilació del local, que han de ser estancs per garantir que no surtin olors a la resta de l’edifici o a habitatges veïns, així com hauran de tenir aïllament acústic. L’ordenança també prohibeix l’ús de l’espai públic adjacent al local, i determina un aforament màxim de 100 persones. L’ordenança també fixa una limitació horària diària de 8 hores de funcionament, que han d’estar entre les 9 i les 22 h.

També es fixa una distància míninma entre locals destinats a club social de cànnabis de 500 metres; i es prohibeix l’obertura a menys de 300 metres “de centres educatius i centres sanitaris o assistencials, equipaments esportius, punts o espais joves i, en general, de qualsevol sòl o edifici qualificiat de Sistema d’Equipaments”.

“La doble moral”
Precisament, el grup municipal de Crida per Granollers-CUP, que votava en contra de l’ordenança, qüestionava el fet que delimitar la instal·lació de clubs a espais allunyats a més de 300 metres de qualsevol equipament “suposa, en realitat, enviar els clubs a la perifèria o als polígons. L’ordenança els vols treure o allunyar, i no fer un debat real”, considerava el regidor de la CUP, Eduard Navarro, qui considerava que el govern es regia per una “doble moral, en regular aquest tema i deixar de banda altres: les principals drogues en mortalitat són l’alcohol i el tabac”, deia. La CUP alertava que l’ordenança, en els termes actuals, “segregarà aquests clubs i serà estigmatitzadora”. Terrades ho negava i assegurava que el document també parla dels usos terapèutics de la marihuana.

També el portaveu d’ERC-AG, Pep Mur, considerava el cànnabis no és diferent a les de l’alcohol i el tabac, i, en canvi, s’apliquen altres restriccions. Mur, com Navarro, demanava un debat amb els clubs i el veïnat, i esperava que “quan fem el debat a fons, puguem acabar votant a favor”. ERC s’abstenia, com també ho feia CiU.

Dispensació
L’ordenança també limita la dispensació i delimita als associats a una quantitat màxima de 20 grams al dia de marihuana o 5 grams al dia de haixix.

Oriol Vila, regidor de Democrates dins el grup municipal de CiU, considerava que aquest era un aspecte a estudiar. “No sé si és molt o poc, però potser limitar molt pot provocar problemes en potenciar l’afluència de l’usuari”.

Oliveres assegurava que escoltarà totes les propostes per millorar el document final.

 

Feu un comentari