El Govern del DF busca legalitzar també la marihuana medicinal

El Govern de la Ciutat de Mèxic aposta per la regulació de l’ús de la marihuana amb finalitats mèdiques a tot el país. El cap de Govern, Miguel Ángel Mancera, va presentar aquest dimecres una iniciativa per modificar la Llei General de Salut Federal. El projecte ha estat elaborat en coordinació amb acadèmics de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) i va ser lliurat als legisladors federals del PRD perquè el portin al Congrés.

Aquesta iniciativa es suma a la que va presentar la senadora Cristina Díaz a la cambra alta a principis de novembre. Díaz, integrant del Partit Revolucionari Institucional (PRI), va plantejar una modificació legislativa que permeti als mexicans importar medicaments elaborats a base de marihuana. La proposta va arribar al Senat una setmana després que la Suprema Cort de Justícia de la Nació (SCJN) permetés el cultiu, transport i consum de marihuana amb finalitats lúdiques o recreatius a favor de quatre ciutadans.

La decisió del Suprem va provocar reaccions oposades. El Govern federal es va afanyar a dir que la marihuana no es legalitzava i que la resolució només afectava els quatre peticionaris. A més, el portaveu del Govern, Eduardo Sánchez, va afirmar que no es modificaria la política de combat contra el crim organitzat. Al Congrés es va formar un consell tècnic integrat per acadèmics, funcionaris i legisladors per analitzar les alternatives de regulació.

Mentrestant, l’esquerrà Partit de la Revolució Democràtica (PRD) va presentar 32 sol·licituds davant la Secretaria de Salut, una per cada Estat del país, per consumir, sembrar i importar cànnabis. Davant el candent debat mediàtic, el president Enrique Peña Nieto s’ha pronunciat personalment en contra de legalitzar la marihuana, però ha obert les portes a la discussió nacional.

Ara és Mancera, alcalde de la Ciutat de Mèxic, qui es pronuncia sobre el tema i pugna perquè es permeti la importació al país de medicines que continguin “extrets de cànnabis sativa, índica americana o marihuana, o la seva resina, cannabinoides sintètics d’ús clínic” amb l’objecte que siguin utilitzades terapèuticament. Aquests medicaments, va destacar Mancera en la seva proposta, han provat les qualitats terapèutiques de l’herba, amb base en la investigació i el desenvolupament de la indústria farmacèutica.

Juan Ramón de la Font, exrector de la UNAM i qui va participar en la construcció de la proposta, ha destacat que hi ha diversos quadres clínics on estan provats els beneficis del cànnabis, com l’esclerosi múltiple, la depressió o la diabetis. ”Avui tenim a la venda morfina, no veiem per què no podria estar el cànnabis”, ha afegit Mancera.

Per recolzar la seva proposta, els acadèmics i el cap de Govern van annexar els resultats d’una enquesta realitzada al novembre de 2015 pel Centre d’Estudis Socials i d’Opinió Pública de la Cambra de Diputats. En l’estudi es va donar a conèixer que el 76% dels mexicans avalava la legalització de la marihuana per finalitats mèdiques.

El debat sobre la marihuana medicinal es va avivar fa uns mesos pel cas de Graciela Elizalde. La nena de vuit anys pateix continus atacs epilèptics i va lliurar una batalla perquè les autoritats de salut li permetessin importar un oli de marihuana que utilitza en el seu tractament. Els seus pares, Raúl Elizalde i Mayela Benavides, van aconseguir que un jutge emparés la seva petició d’introduir el cannabidiol a Mèxic. Ara busquen que el tractament l’ajudi a la seva petita a disminuir les més de 400 convulsions que té al dia.

Info: El Pais

Feu un comentari