Més detinguts per cultivar marihuana a BCN

La Guàrdia Civil ha desarticulat un entramat criminal dedicat al tràfic de marihuana. L’operació desenvolupada ahir es va activar a primera hora del matí i va ser dirigida per la Unitat Central Operativa (UCO) amb el suport d’agents de la comandància de Barcelona. Es van practicar més de deu detencions de persones de nacionalitat espanyola. També es van portar a terme registres en vuit domicilis particulars de la capital catalana i en altres ciutats de l’anell metropolità, a més a més del club cannàbic K-lite, ubicat al carrer de Muntaner.

Els investigadors sospiten que la trama d’aquesta organització funcionava cultivant la marihuana als domicilis per vendre-la als clients del club cannàbic. Els arrestats hauran de comparèixer davant el jutge pels delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capital i tràfic de drogues.

A les cases inspeccionades per la policia s’han trobat elaborades instal·lacions per a la producció d’una gran quantitat de plantes. Tots els domicilis estaven situats en urbanitzacions apartades dels nuclis urbans. Les plantacions interiors creixien gràcies a l’ús de ventiladors, llums elèctrics i cuidats sistemes de reg.

LLUMS

A Catalunya, el cultiu de marihuana en recintes particulars s’ha estès en els últims anys. Aquests horts domèstics, que sovint estan amagats també a dins de naus industrials, no només faciliten el creixement de les plantes lluny dels ulls aliens, sinó que també augmenten l’eficiència de la producció gràcies a la simulació de la llum solar amb llums elèctrics. Aquesta llum artificial no s’interromp durant les 24 hores del dia, a diferència de la natural, i això accelera el creixement de les plantes.  

La policia sospita que el grup desarticulat pagava diners a les persones que estaven a càrrec d’aquests horts amagats a les urbanitzacions. Cultivaven les plantes, les tallaven, les assecaven i, una vegada finalitzat tot el procés, traslladaven la marihuana al club cannàbic. Aquesta manera de funcionar, en el cas que es pugui provar davant del jutge que efectivament és així, desvirtuaria l’espai legal que ha facilitat l’existència d’aquests negocis.

AUTOCONSUM

Els clubs de cànnabis s’han estès a Barcelona i a la resta de Catalunya interpretant d’una manera polèmica sentències judicials sobre el consum i el cultiu de la droga. Sobre el paper, el seu funcionament es basa en l’autoconsum de la marihuana, una cosa que no suposa cap delicte. Ampliant aquest concepte, els clubs es registren com a associacions sense ànim de lucre que reuneixen diversos consumidors. «Diuen que són diversos fumadors que consumeixen junts dins d’un espai declarat», resumeix una font policial. Per aprofitar aquesta circumstància no contemplada en el Codi Penal, els clubs miren de mantenir un equilibri entre el seu nombre de socis –que poden pagar una quota o un preu per la quantitat que preveuen fumar– i la quantitat de marihuana que poden emmagatzemar dins d’aquest espai.

El problema és que el Codi Penal prohibeix explícitament el cultiu de marihuana, el seu transport o la seva distribució. Per aquest motiu, la majoria dels clubs acaben sent objecte d’investigacions i registres policials perquè els relacionen amb un delicte de tràfic de drogues que pot comportar penes de presó d’entre 3 i 6 anys.

L’operació policial d’ahir, sota secret de sumari, es preveia molt més curta. Però, a última hora del dia, els registres seguien en marxa a causa de la gran quantitat de plantes intervingudes.

Noticia: El periodico

Feu un comentari