Un any de canvis

L’any 2015 arriba a la seva fi, i ara és el moment de tirar la vista enrere a un any ple d’esdeveniments positius, per el moviment cannàbic i també algun parell de revessos.

Gener: Sant Cannut

sANT cANUT 2015 424
Un any més, Barcelona ha estat un clam per reivindicar els drets de les persones usuàries de Cànnabis en motiu de la celebració de Sant Canut 2015, un acte organitzat pel moviment Cannàbic Català (MCC) que ens concentrava en un acte festiu-reivindicatiu-cultural, sota el Lema “Conrear és el teu dret”.

La jornada es va iniciar a dos quarts de cinc de la tarda amb la celebració de la taula rodona “Cultiu i Legalitat” que comptava amb la participació de Pedro Caldentey, advocat penalista i soci fundador de la revista Cañamo, Martí Cànaves, DMT advocats i coordinador Jurídic Projecti Cànnabis de Rasquera i Miguel Torres, advocat i soci Fundador de la Revista Cañamo. Els tres van aconseguir llançar una mica de llum a l’actual prohibició del cultiu de Cànnabis en l’estat espanyol i l’enduriment de les penes que s’estableixen en la recentment aprovada Llei de Seguretat Ciutadana. La taula rondada també va donar l’oportunitat als presents d’exposar les seves qüestions i resoldre dubtes de legalitat del cultiu personal.

Sant Canut va fer la seva aparició a la Plaça Sant Jaume a les sis de la tarda, on li esperaven centenars d’activistes per donar-li una calorosa i fumejant benvinguda, que va donar inici a la concentració davant la mirada del Palau de la Generalitat i la seu de l’Ajuntament de Barcelona, dos institucions que tenen la regulació de les associacions cannàbiques damunt de la taula de debat.

Els càntics només es van aturar perquè Karulo Abellán, soci fundador de la històrica Associació Ramon Santos d’Estudis del Cànnabis (ARSEC) i Soci Fundador de la Revista Cañamo, iniciés la lectura del Manifest que aquest any tenia un contingut reivindicatiu a favor de l’AutoCultiu i contra la “Llei Mordassa” a la que se li va dedicasANT cANUT 2015 431r una acte simbòlic d’emmordassar als assistents, que es va trencar amb l’atronador crit de NO A la LLEI MORDASSA!!

L’acte va finalitzar amb la participació de totes les persones assistents en la creació d’un mosaic que va donar llum a una fulla de Cànnabis per guiar a les autoritats cap a una nova política de drogues, que tingui a la persona usuària de drogues com un subjecte de drets i que canviï la perspectiva punitiva i de criminalització per una socio-sanitària. Hem sortit de la foscor per reclamar els nostres drets i no pararem fins a aconseguir-ho.

Avui, el Parlament de Catalunya es tenyeix de verd!

1957626_335361370000940_1909089891605693345_o
Gràcies a totes i a tots,
Avui, el Parlament de Catalunya es tenyeix de verd!

Avui, 29 de gener, la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya ha centrat el debat sobre el consum terapèutic i sobre les associacions de persones consumidores de cànnabis. Pràcticament un consens polític generalitzat que ens permet afirmar que hem fet un salt endavant en la lluita per defensar les persones usuàries de cànnabis i una mirada al futur d’una nova ciutadania responsable, compromesa, que vetlla pels drets i necessitats de totes i tots.

El Parlament de Catalunya arriba a un consens per apropar-se i donar resposta a les peticions socials dictant les bases que han de permetre desenvolupar una normativa que regula el funcionament dels locals de les associacions i clubs de cànnabis. I fixant en 6 mesos el termini per a avaluar-ne el compliment dels acords.

El Parlament de Catalunya insta al Govern de la Generalitat a:

1. A aprovar, mitjançant resolució del Departament de Salut, els criteris rellevants a efectes de Salut Pública en relació amb el consum associatiu de cànnabis, així com les condicions higièniques i sanitàries que s’haurien d’exigir per a l’autorització de l’activitat de les associacions cannàbiques i els seus clubs pels ajuntaments de Catalunya, en el marc de la legislació vigent.

2. Impulsar, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la informació i l’assessorament dels associats i associades per tal de reduir els riscs i els danys vinculats al consum del cànnabis; la formació de les persones encarregades de la dispensació d’aquesta substància amb l’objectiu assenyalat; la detecció precoç, el seguiment i la derivació de determinats consums que generen riscs i/o danys a la salut dels consumidors d’aquesta substància, i qualsevol altra tasca que se’n pugui derivar.

3. Crear el Registre d’Associacions de persones consumidores de cànnabis adscrit al Registre municipal d’associacions i/o i a la Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques.

4. Continuar treballant, des de l’endemà de l’aprovació i per període indefinit, amb les federacions d’associacions d’usuaris del cànnabis, els professionals de la prevenció i assistència dels consums de drogues i les diferents administracions que intervenen en les activitats de les associacions i clubs d’usuaris de cànnabis, amb la col•laboració des de l’àmbit polític que es pugui requerir per part del Parlament de Catalunya.

5. Presentar a la comissió de salut del Parlament de Catalunya, en un termini de 6 mesos, la valoració referent al compliment de la resolució, la inscripció en el registre i tot allò que hi estigui directament o indirectament relacionat que l’Agència de Salut Pública consideri.

Des de la CatFAC celebrem la decisió adoptada pel Parlament de Catalunya ja què per nosaltres suposa un primer pas satisfactori que portem anys reivindicant. Avui, celebrem que es reconeix el nostre espai en la societat, que donem l’inici a un nou futur per les persones usuàries que han vingut reclamant fórmules legals que permetin el cultiu i el consum personal, tractant d’evitar com a prioritat la inseguretat jurídica que es pateix. En definitiva, avui hem fet un pas més per la llibertat.

Catalunya torna a demostrar el seu caràcter obert i integrador que, una vegada més, aconsegueix recollir les propostes dels moviments socials i adaptar-hi les normatives, sumant-se a la tendència de regulació del cànnabis present ja en molts racons del món. La porta del canvi s’ha obert a les persones consumidores a través de les associacions, una eina col•lectiva que haurà de vetllar pel compliment dels paràmetres de la regulació i participar en les estratègies de reducció de riscos i danys, sempre a favor de proporcionar seguretat i salut als usuaris i a les usuàries.

Però aquest no és el final del camí, entenem que el procés de regulació aporta avantatges importants com augmentar el coneixement sobre els fonaments legals d’una associació i el funcionament d’aquesta, ara bé, el nostre dia a dia no haurà canviat. Una associació cannàbica no té sentit si no és un espai autogestionat de cultiu i consum. Denunciem la inseguretat de les persones usuàries igual que els perills de les màfies i el mercat negre. Avui fem un pas endavant però deixem encara sense resposta tots els buits que ens han de permetre normalitzar la nostra situació. Des de la CatFAC estem més convençuts que mai que cal defensar el cultiu, la tinença o el transport així com allunyar-nos d’arbitrarietats locals en l’aplicació. Tots ells són elements inherents del reconeixement real del nostre paper en la societat.

Ens felicitem per haver arribat avui a aquest document de mínims que ara cal desenvolupar i posar en marxa. La CatFAC col•laborarà intensament per donar compliment a tots els requisits i seguirà reclamant la necessitat d’una regulació que inclogui aspectes com el cultiu, el transport i la distribució assumint i dissenyant una normativa per totes les fases necessàries d’una associació cannàbica en concordança amb el Codi de Bones Pràctiques i una proposta de model de regulació on es contemplin associacions de persones consumidores que s’autoabasteixen col•lectivament, amb anàlisis de la substancia i programes de reducció de riscos i acompanyament al consum. Una tasca social que permet tenir una incidència real sobre els consums, oferint control i acompanyament quan es necessari. Promocionant l’accés al cànnabis com a pal•liatiu i afavorint estudis per tal d’aprofundir en els coneixements reals de la substancia.

Com a moviment social seguirem treballant per ser un altaveu de les reivindicacions de les persones usuàries a les institucions i fer del dia d’avui, L’inici.

Febrer: Teixint xarxa i sumant esforços pel canvi

FIRMA CONVENIAvui, la Fundació Salut i Comunitat (FSC) i la Federació Catalana d’Associacions Cannàbiques (CatFAC) signem un conveni de col•laboració gràcies al qual l’Equip de Servei Terapèutic de la CatFAC trasllada a la seva seu l’atenció directa a les persones i donem l’inici a treballs conjunts en l’àmbit de la prevenció de riscos .

La Fundació Salut i Comunitat (FSC) és una organització sense ànim de lucre, d’àmbit estatal i amb projecció internacional. Compta amb una sòlida i àmplia experiència en el foment, creació i gestió de serveis de qualitat destinats al tractament, prevenció i sensibilització sobre diverses problemàtiques socials i sanitàries. Va ser creada en 1998, com a evolució de l’Associació Benestar i Salut, fundada en 1990.

Avui la CatFAC, es suma a aquesta gran entitat amb un conveni de col•laboració que té entre d’altres objectius, participar en el progrés i desenvolupament de la societat i en la millora en l’àmbit de la prevenció de riscos, danys i gestió de plaers, l’intercanvi de coneixements, serveis i informacions amb la Fundació Salut i Comunitat.

Serà a través del Servei Terapèutic de la CatFAC (ST) que es durà a terme la col•laboració que consistirà en la cessió d’un espai de la Fundació Salut i Comunitat a les instal•lacions del Servei D’atenció Psicoterapèutica (SAP), per gestionar les visites del ST de la CatFAC. Els horaris seran, els dilluns de les 10hs fins les 13hs i els dijous de les 16:30h fins les 19h .

L’Equip de Servei Terapèutic, que compta amb un doctor especialista en cànnabis, està a la vostra disposició a través de l’adreça terapeutic@catfac.org.

N’estem convençuts que aquest serà un pas important per al projecte terapèutic que porta més de dos anys liderant el Doctor Joan Parés a la Federació a través del qual podem acompanyar a persones que lliurement han decidit utilitzar el cànnabis per la seva patologia. Defensem l’acompanyament terapèutic sense tabús a totes les persones que desitgen utilitzar el cànnabis com a pal•liatiu terapèutic i millorar la seva condició de vida. I ara, a més, comptarem amb el suport i acompanyament de la Fundació Salut i Comunitat per donar servei a les persones.

Març: La fira de productes que no pots Utilitzar

1962610_464279820402093_7150859997414195769_n

Spannabis 2015, la Fira del Cànem i Tecnologies Alternatives de Cornellà de Llobregat, ha aplegat unes 34.000 persones aquest cap de setmana. Segons els organitzadors, la fira ha comptat amb professionals del Regne Unit, el Canadà, i els Estats Units. En total, hi han participat més de 200 expositors i 500 empreses que ofereixen els seus productes de conreu de Cànnabis, que segons la legislació espanyola, pots comprar, però no pots utilitzar.

Una de les novetats d’aquesta 12a edició ha estat la celebració de les World Cannabis Conferences, el divendres i el dissabte, que han reunit experts nacionals i internacionals que han debatut sobre els usos medicinals i científics de la planta. La presentació de la Plataforma Regulació Responsable i la nova campanya conjunta de les dues federacions Catalanes d’associacions Cannàbiques de cara a les eleccions municipals per traslladar les nostres principals demandes als alcaldables que es presenten als municipis de Catalunya, són les iniciatives per aquest any en la lluita per unes polítiques públiques que deixin enrere la prohibició i assentin un model que respecti a totes les persones usuàries.

Des de la CatFAC, valorem la nostra participació en la fira de manera molt positiva, ja que ens ha permès contactar i aclarir els dubtes de milers d’usuàries que han passat per l’estand a la recerca d’informació i estrènyer relacions amb col·lectius d’arreu del món.

També ens va permetre retrobar-nos amb els companys i companyes de les federacions territorials MadFAC, EusFAC, FACLevante, FAC Baleras , FAC sur i els companys gallecs intercanviar opinions sobre les ultimes novetats que a nivell autonòmic es van aconseguint sobre la regulació de les associacions Cannàbiques i la realització d’una proposta comuna cap a un canvi estatal que garanteixi els drets de les persones usuàries de cànnabis.

Un any més, es demostra que els Usuaris i Usuàries han sortit de la foscor participant en la Campanya #SomUcollage-2015-03-23suaris, donat la cara per un canvi amb les polítiques de Drogues, que criminalitzen a milions d’usuaris que de forma lliure decideixen consumir aquesta substància.

Felicitar a l’organització i agrair el gran interès que hem percebut dels visitants que es van apropar a l’estand demandant informació i transmetent-nos el seu suport al treball que des de les associacions estem realçant per aquest canvi de paradigma.

Finalment, agrair també a totes les persones voluntàries de la CatFAC que desinteressadament inverteixen esforços i fan que en la nostra lluita, tot sigui possible!

1ª trobada de Dones CatFAC

GRUP DONES CATfac 1trobadaDiumenge 8 de Març, dia internacional de la Dona Treballadora, va tenir lloc la primera trobada del grup de dones de la CatFAC.

Aquet grup ve néixer per dona resposta a la necessitat, dins les associacions i la federació, de fer mes visible la figura de la dona cannàbica i així fer sentir la nostra veu! Les dones som usuàries de Cànnabis, les dones som cultivadores, les dones som membre de ple dret de les nostres associacions i per tant, ens cal animar-nos a participar!. Som moltes, ens uneixen moltes coses, i hi estan en joc els nostres drets!

Per tot aixos, ens marquem com a primer objectiu del Grup de dones de la CatFAC la cohesió de totes les dones de la federació a partit dunes trobades trimestrals.

La primera trobada d’aquet diumenge dia 8 va ser un èxit rotund!
Dones de diferents associacions de tot Catalunya van voler participar en aquesta trobada reivindicativa i feminista i la van convertir en un dia molt especial.

Aquest comença amb la presentació oficial del grup i de totes les dones present en la trobada.

Seguidament, es van comptar amb la presencia de Nuria Calzada d ’Energy Control, la qual ens va explicar com va sorgir la idea i com va ser el procés de creació del material “Mujeres y Drogas”

Agrair a la Nuria la seva presencia a la trobada i a totes les dones que van fer pinya.

Esperem trobar-nos a la següent amb tantes ganes i il·lusió con aquet dia i poder defensar els nostres drets obertament un altre cop.

La dona no neix, es planta i es cultiva.

Abril: Presentació Campanya: Som el que Cultivem

SOM EL QUE CULTIVEM RODA PREMSA

La Federació d’Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya – Fedcac i la Federació d’Associacions Cannàbiques de Catalunya – CatFAC ens unim en una campanya conjunta de cara a les eleccions municipals per traslladar les principals demandes del col·lectiu als alcaldables que es presenten a Barcelona i a la resta de municipis de Catalunya.

Ambdues federacions reconeixem la importància de treballar al costat amb cada consistori, després de la regulació que la Generalitat presentava el passat 29 de gener, on es fa referència només a recomanacions generals i deixava via lliure a l’arbitrarietat municipal.

Som el que cultivem, vol traslladar als partits polítics la importància d’incloure dins de les seves propostes electorals la planificació de les polítiques públiques de gestió de plaers i consum responsable, començant per treballar en una regulació específica de les associacions cannàbiques.

roda de premsa som el que cultivemDemanem que es reconegui la realitat social de l’ús d’aquesta substància i s’organitzi un procés participatiu amb el sector, per dissenyar conjuntament aquestes polítiques i així sentir-nos part del model.

Som el que cultivem reivindica, d’entrada, el SOM.

Som aproximadament 300 associacions, això suposa un càlcul estimat de 300.000 persones usuàries. Som homes, som dones, però per sobre de tot som PERSONES.

Lluitem en contra de l’estigmatització de la nostra imatge. Som CIUTADANS i CIUTADANES, participem en les nostres comunitats, ens impliquem, paguem impostos… Som persones i cultivem els nostres drets.

Som el que cultivem vol traslladar a les diferents forces polítiques que les associacions no som un problema ni una amenaça, sinó una alternativa per a gestionar la realitat del consum ja existent i que a través nostre pot permetre a l’administració control, seguretat i millor capacitat d’intervenció.

Nosaltres proposem:
• Una resposta pública a la realitat social.
• Polítiques públiques participatives i participades.
• Polítiques públiques que prioritzin la gestió de plaers i la salut de l’usuari/a.
• Reconeixement públic del consum de cànnabis i de la tasca de les associacions.
• Ser espais regulats de consum amb criteris específics basats en la nostra realitat.
• Implantar requisits específics en el nostre funcionament que garanteixin no suposar un perjudici pels veïns.
• La creació d’un Consell Regulador integrat per les dues federacions, entitats de prevenció i salut i l’administració.
• La implicació de la ciutat per superar aquells obstacles que la legislació espanyola ens estableix i aconseguir entre totes i tots un canvi legislatiu.

Apostem per el vessant social que permet tenir una incidència real sobre els consums, oferint control i acompanyament quan és necessari. Reivindicant també l’accés normalitzat al cànnabis com a pal·liatiu i afavorint estudis per tal d’aprofundir en els coneixements reals de la substància. Estem parlant del nostre dia a dia i no el volem viure amagats, no el volem viure perseguits… el volem viure en convivència amb el veïnat sentint-nos part de la societat perquè ho SOM.

En les reunions que les federacions esten organitzant amb els diferents partits se’ls hi traslladen les nostres propostes però també, se’ls convida, a incloure als seus programes electorals la frase següent: Ens comprometem a regular l’activitat de les associacions cannàbiques durant el primer any de la legislatura, partint d’un procés participatiu amb el sector implicat i els seus interlocutors, reconeixent l’us de la substància i el paper de reducció de riscos d’aquestes entitats.

La societat civil organitzada aposta obertament perquè el model barceloní pugui acabar sent, un model de referència en l’obertura i control d’associacions de persones consumidores que s’autoabasteixen, sempre posant l’èmfasi principal en l’educació per la gestió de plaers i la salut de la persona usuària i de la societat en general.

Seguim apostant perquè la Generalitat assumeixi una regulació integral del cànnabis sense tabús ni hipocresies i per un inevitable canvi legislatiu a Madrid.

Un pas més en la lluita per unes polítiques públiques que deixen enrere la prohibició i assenten un model que respecte als Usuaris i Usuàries.

Som el que cultivem i aquí cultivem drets per a un consum responsable i per la llibertat individual.

Maig: A Catalunya també sortim per la Marxa Mundial de la Marihuana

905765_841241915946272_8019593587992624775_oMilers de persones de tot el món surten el primer cap de setmana de Maig, per commemorar el dia mundial de la marihuana, Marxa mundial de la Marihuana, global marijuana march o million marihuana march són els noms que reben les diferents convocatòries realitzades, però totes amb un mateix objectiu, la descriminalizació de la planta de Cànnabis.

La ciutat de Barcelona és una d’aquestes ciutats on usuaris i usuàries es concentren amb l’objectiu de normalitzar la situació de la planta de cànnabis i acabar amb la criminalització i persecució de les persones usuàries i conreadores. Tots sortim al carrer reclamant l’urgent cessament de les detencions i processos penals a les persones usuàries per la simple tinença de substàncies psicoactives prohibides. Necessitem una nova política de drogues que realitzi una reforma en el sistema públic sanitari i educatiu, perquè es brindi informació no tergiversada i científica sobre les conseqüències del consum. Si la gent decideix consumir que sigui de forma responsable i si sorgeixen problemes, que siguin abordats pel sistema de salut i no el penal.

El Moviment Cannàbic Català ha congregat a centenars de persones que han assistit aquest dissabte, 2 de maig, als actes de la Million Marihuana March que han començat amb la taula de debat “fi de la prohibició… i ara què? La taula de debat ha comptat amb la presencia de Gabriel Miro, professor de la Universitat de Barcelona al “Màster de Criminologia, Política Criminal i Sociologia Jurídica Penal”, és vocal de la Comissió de Drogues del Col·legi d’Advocats de Barcelona i advocat especialitzat en dret penal, Jaume Xaus com a representant de “Som el que cultivem” campanya desenvolupada per les federacions CatFAC i Fedcac, de cara a les eleccions municipals per traslladar les principals demandes del col·lectiu als alcaldables que es presenten a Barcelona i a la resta de municipis de Catalunya. Laura Cañadas responsable de l’àmbit de salut del Consell de la Joventut de Barcelona, que ha aprofitat per presentar la Campanya que des de el grup de treball de drogues començaran aquest 2015, i el Doctor García de Palau, Llicenciat en medicina i cirurgia que explicarà l’interès per l’ús terapèutic del cànnabis que es remunta als anys 90 quan va començar a llegir estudis i treballs sobre el tema. En els últims 20 anys s’ha dedicat a recopilar informació d’estudis científics sobre el cànnabis. Actualment és Responsable de Kalapa Clínic.

Taula de debat que ha reflectit les diferents perspectives presents i futures del Cànnabis amb la nostre societat. És responsabilitat de tots i totes plantejar un escenari que garanteixi els drets de la persona usuària. Dret a l’accés a la planta i els seus principis, a estar informat sobre el que es consumeix i sobre els seus efectes, dret a no ser perseguit per ser consumidora, dret a autoabastir-se, a associar-se lliurement i de forma legal, dret a comunicar-se, a investigar i a desenvolupar-se personalment.

Les jornada ha continuat a la Plaça de la Mercè, on Oriol Casals, portaveu de la ILP la Rosa Verda, ha donat lectura al Manifest centrat en recordar que és molt important la participació de la societat civil en la construcció i desenvolupament d’una política de drogues que ens representi a tots i totes, i tingui en compte les persones usuàries com a eix principal de les mateixes. El mur de la prohibició ha fracassat, i ara cal treballar amb un nou enfocament del consum de drogues. Fes sentir la teva veu i trencant entre totes i tots el mur.

Manifest de la comissió de drogues, de Fedcac, CatFAC i altres per la regulació dels clubs de cànnabis a Barcelona.

Fedcac-CatFAC ICAB 030Manifestem la necessitat urgent de regular els clubs de cànnabis a la nostra ciutat.

La Comissió de Drogues de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), juntament amb les dues Federacions d’Associacions Cannàbiques de Catalunya -Fedcac i CatFAC- i amb el suport de la Fundació ICEERS i d’un grup de persones expertes en la materia, volem fer saber a la ciutadania la importància del procés de regulació del cànnabis a la ciutat de Barcelona per a què les persones usuàries de cànnabis siguin discriminalitzades.

L’anomenada “Guerra contra les Drogues” ha fracassat. Hi ha un debat a nivell mundial en el qual es proposa obertament la necessitat de replantejar l’enfocament de les polítiques de drogues, doncs la repressió no ha servit per a la disminució del consum ni de l’oferta, afectant a la salut i a la falta de llibertat del gran nombre de persones consumidores al món.

No han estat raons científiques sinó prejudicis morals i interessos econòmics els predominants. Advoquem per una nova política de drogues justa i efectiva, aconseguint una millora social i de salut que prioritzi el respecte al consum responsable. L’objectiu és aconseguir una millora en l’accés de les persones usuàriesal cànnabis, fent desaparèixer el mercat negre i respectant els drets de les persones millorant la informació i l’educació per a la gestió de plaers. Per això, basant nos en la història, aquest tipus de polítiques solen tenir més èxit i més efectivitat quan les parts implicades en allò que es pretén regular formen part d’aquest procés de regulació, aconseguint a més a més, que es respectin diversos drets previstos en la nostra Constitució com són el dret a la llibertat, el dret a la informació, el dret a la seguretat i el dret a la salut. Amb això, també es pretén normalitzar aquesta situació d’inseguretat jurídica que han vingut provocant fins ara les polítiques erràtiques de les quals englobàvem en la “Guerra contra les Drogues”

A les organitzacions i persones signatàries d’aquest document ens preocupa la manca de resposta a la regulació a Catalunya. Per aquest motiu, s’han d’enfocar aquests tipus de polítiques des d’un punt de vista que no sigui la persecució policial, tant individual com associativa, sinó més aviat des del punt de vista de la salut pública facilitant la labor en prevenció de riscos i reducció de danys, que avui dia realitzen les associacions i clubs de cànnabis, i garantint així els drets de les persones usuàries.

En definitiva, es vol aconseguir una política orientada a minimitzarriscos i danys del consum del cànnabis protegint, promovent i millorant la salut del conjunt de la població. Per això, s’impulsarà la deguda informació, educació i prevenció sobre les conseqüències i efectes perjudicials vinculats al consum d’aquesta substància, així com assentar un model d’activitat dels clubs i Associacions Cannàbiques basat en la transparència, les bones pràctiques i en la política de reducció de riscos. Amb el compromís d’incrementar la recerca sobre l’ús de plantes com el cànnabis i els seus derivats a fi d’avaluar els seus efectes i el seu ús terapèutic, per a aplicacions en l’àmbit de la medicina. Així com estudiar la possibilitat de facilitar i assegurar la producció, amb finalitats mèdiques i científiques demostrables.

Fem una crida als representants polítics per a què assumeixin de forma immediata la responsabilitat de regular aquesta realitat social que d’una altra forma quedaria en mans del mercat negre i la delinqüència organitzada.

Barcelona 7 de Maig 2015
Laura Alegre, Francisco Blázquez, Pedro Caldentey, Martí Cànaves, Oriol Casals, Marta Carreras, Gabriel Miró, Amina Omar, Paolo Scalia i Miguel Torres

Juny: Avui Plantem!

LRV-parlamentLa ILP de la Rosa Verda comença a cultivar els drets de les persones usuàries de cànnabis al Parlament de Catalunya amb un ampli suport polític.

Avui, 9 de juny, ha culminat al Parlament de Catalunya la inscripció de les més de 300 persones fedatàries, que des d’aquesta setmana, seran les responsables d’aconseguir les firmes necessàries perquè la Iniciativa Legislativa Popular per la regulació de les associacions de persones consumidores de cànnabis pugui ser tramitada com a llei al Parlament de Catalunya. Aquest matí, la plataforma de la Rosa Verda ha presentat la iniciativa en roda de premsa al mateix Parlament amb el suport de diferents formacions polítiques que l’estan recolzant.

La comissió promotora d’aquesta ILP aplega a les dues Federacions d’associacions cannàbiques de Catalunya, CatFAC i FEDCAC, l’Observatorio Civil de Políticas de Drogas i una cinquantena de professionals d’àmbits molt diversos (juristes, escriptors, periodistes, empresaris, creatius…). La Rosa Verda s’ha manifestat satisfeta donant un tret de sortida a una ILP que no només està recolzada pel sector cannàbic sinó que tan organitzacions juvenils, entitats del tercer sector, partits polítics, fundacions científiques, organitzacions de prevenció de riscos, etc hi estan donant suport.

La Rosa Verda busca en aquesta campanya no només aconseguir implicar les persones consumidores sinó utilitzar l’eina per sensibilitzar la població en general del canvi imprescindible de paradigma en la salut pública i les polítiques de drogues per tal d’abandonar el prohibicionisme i apostar per l’educació, l’empoderament de les persones a prendre les seves decisions i els programes de reducció de riscos.

Oriol Casals, portaveu de la Rosa Verda, aprofitant que després de la roda de premsa tenia un judici relacionat amb el cànnabis, ha denunciat la hipocresia d’un sistema que en comptes de focalitzar els esforços en lluitar contra el mercat negre i regular una realitat social, ens està hipotecant a tots amb despeses policials i judicials que van justament en la direcció contraria.

També participava en la roda de premsa Gemma Lago, representant de les dues federacions d’associacions cannàbiques de Catalunya que ha remarcat que Catalunya té l’oportunitat de ser capdavantera en un model social d’autoabastiment que respon a l’evidència del fracàs de les polítiques prohibicionistes i on estem veient que tan Uruguay, Colorado com altres indrets del món també estan apostant per la búsqueda de noves fòrmules. Ha explicat també, que com a societat civil, tenim una oportunitat en l’UNGASS 2016 que es celebrarà a Nova York on l’arquitectura internacional pot començar a trontollar. Lago ha volgut deixat clar que el camí de les dues federacions porta ja un llarg recorregut, que van treballar intensament també amb aquest Parlament per aprovar una resolució que, tot i què només donava recomanacions als municipis, reconeixia la nostra realitat i la inseguretat jurídica que vivim en el nostre dia a dia.

La ILP que avui presentem és un pas més en aquesta lluita que pretén donar cobertura i instaurar una llei catalana que no permeti l’arbitrarietat municipal a la que ara estem sotmesos i que, de fet, el Pla Urbanístic que pretenia promoure l’exalcalde Trias en seria una prova.

Catalunya, aconseguint aquesta llei, pot tornar a ser un model de referència en la regulació del cànnabis, la prevenció de riscos i la salut en general. Avui, totes les persones que donem suport a aquesta iniciativa ho fem buscant unes noves polítiques públiques de salut que s’ajustin a la realitat, que respectin la llibertat de totes les persones, que acabin amb el mercat negre i vetllin per la convivència en general.

La ILP avui comença a caminar, tenim 120 dies per aconseguir les 50.000 firmes necessàries. S’ha repartit entre totes les persones fedatàries les samarretes oficials de La Rosa Verda, i un miler de llavors de cànem que sota el lema “em sembra bé!”, simbolitzen el potencial de creixement i la vocació natural i normalitzadora d’aquesta iniciativa legislativa popular.

Juliol: RES PROHIBIT!

CatFAC Cup 2015 001Cultivem la nostra llibertat!

Sota el lema “Res Prohibit” la CatFAC organitzava aquest dissabte, dia 11 de juliol, la festa que ha tancat la primera copa cannàbica de la federació buscant una nit de reivindicació i festa per tancar amb la intensitat que es mereix aquest curs polític.

Sin títuloJa era hora de premiar amb un reconeixement al treball i l’esforç dels conreadors i conreadores que dia a dia busquen l’excel·lència de les millors flors per a totes les persones sòcies. Una copa que ha estat molt disputada justament per la gran qualitat de les mostres presentades.

La copa ha comptat amb un jurat de luxe i experimentat format per Energy Control, Soft Secret, Fundació Alquímia i les persones sòcies de les associacions participants, afegint a la classificació final un valor afegit popular i molt representatiu. Tot va culminar a les deu quant la música es va retirar per donar pas a Marc Batalla i Clara de Marihuana Televisió presentadors dels lliurament dels premis i el reconeixement als protagonistes de la festa. Totes i cadascuna de les mostres presentades mereixien una menció, en especial al premi “Res Prohibit” valorat en directe per les assistentes a la festa. Volem fer un esment especial a la revista Cañamo, per recolzar el projecte des dels inicis i per la seva gran aportació en la realització dels trofeus d’aquesta edició.

La festa del cànnabis en format de copa va estar acompanyada de bona música a càrrec de Fun4Funk, que va fer tremolar els fonaments del recinte i amb els quals va resultar impossible no parar de ballar, la presència d’activistes, marques del sector, associacions Cannàbiques, associacions amigues, mitjans especialitzats, amics i amigues de l’organització, van fer que la trobada fos un gran premi al treball i esforç que durant aquest últim any hem estat realitzant per la regulació del Cànnabis a Catalunya.

La nit avançava i els assistents van iniciar l’assalt als stands gastronòmics presents en l’espai, per recuperar forces ja què la celebració continuava amb el sorteig de la cistella Cannàbica dotada de productes cedits per Energy Control, Soft secret, Fundacio Alquímia, R-kiem Seeds, The Kush Brothers, Eva Seeds, Grow la Paz, Positronics i Dinafem, i que va arrencar la satisfacció de la persona que va marxar ben carregada a casa!

Agrair a tots els patrocinadors, col·laboradors, músics i al públic assistent per fer possible aquest esdeveniment, i brindar-nos l’oportunitat de celebrar aquesta trobada de la qual esperem pugui fer de la CatFAC Cup una de les copes importants del circuit nacional.

Les persones activistes ens mereixíem un parèntesi al prohibicionisme, un espai de llibertat per agafar aire, renovar forces, enfortir llaços i preparar-nos! Hem vingut a canviar allò que no ens agrada! I en la nostra societat no hi ha res prohibit. Per una regulació responsable, per una regulació integral, per una regulació del cànnabis que és només l’inici del camí ferm cap a la llibertat.

Agost: Rototom Sunsplash: Regulació del cànnabis

catfac rototomEl Rototom Sunsplash és el festival Reggae per excel·lència d’Europa i amb una gran càrrega social reivindicativa molt representativa que té el seu màxim exponent en la realització del Fòrum Social, un espai que aporta una visió crítica i constructiva de la societat i que permet als assistentes conèixer les iniciatives que realitzen els col·lectius socials arreu d’Europa per millorar la qualitat de vida de les persones i que tenim moltes coses que aportar per créixer individual i col·lectivament.

La Federació d’Associacions Cannàbiques (FAC) , com a col·lectiu social que porta més de vint anys treballant pel canvi de legislació del Cànnabis a Espanya, té el seu espai de representació a la zona “not Profit”, un espai on el Festival ofereix l’oportunitat a ONG’s, associacions i col·lectiu socials, de divulgar els seus projectes i materials informatius; de donar-se a conèixer; de generar moments de trobada i reflexió; i d’autofinançar-se a través de la venda dels seus productes en els stands. Aquest any hem utilitzat aquest espai per a la recollida de signatures de #LaRosaVerda, amb un gran èxit de participació i amb suports tan importants com el de Josep Pàmies.

El dissabte 22 d’agost vam tenir l’oportunitat de participar al debat “Regulació del cànnabis: canvis socials contra la llei mordassa” amb la participació de Joan Bertomeu, advocat i criminòleg; Héctor Brotons, director de l’estudi jurídic Brotsanbert i Patricia Amiguet, activista cannàbica i tècnica de la CatFAC. La nostra companya Patricia va fer un repàs de l’actualitat cannàbica a Catalunya i va explicar als assistents el recorregut que ha portat la CatFAC per aconseguir situar el Cànnabis en l’agenda política institucional. Un treball que crea molt d’interès a altres regions i territoris de l’estat i que cada vagada més , s’estén com una alternativa viable a l’actual prohibició del consum de Cànnabis.

El cànnabis és el nostre àmbit però des d’aquí col·laborem amb altres col·lectius que persegueixen avançar en els drets civils i benestar de la ciutadania.

Setembre: ExpoGrow també té veu de dona.

11887542_403998433137233_6764411860136516184_o

La quarta edició d’ExpoGrow obre les seves portes amb més de 5.000 metres quadrats dedicats a la cultura cannàbica reunint a professionals del sector de tot el món. Expogrow torna a posar el cànnabis a debat i es converteix en l’esdeveniment europeu més gran dedicat a la indústria del cànnabis.

L’objectiu de compartir experiències i intercanviar punts de vista sobre el cànnabis sense tabús, té com a exponent més rellevant la IV edició del Fòrum Social Internacional del Cànnabis, on experts en polítiques de drogues de diversos països expliquen en detall la seva regulació fent un bon mapa internacional en un moment clau i decisiu en el qual es troben diversos processos reguladors a l’estat espanyol.

Entre les personalitats convidades destaquen el nord-americà Ethan Nadelmann, fundador de la Drug Policy Alliance, l’uruguaià Augusto Viltale, psicòleg, socioanalista i gestor de polítiques públiques sobre salut i drogues, la mexicana Lisa María Sánchez Ortega, coordinadora del programa per a la reforma de les polítiques de drogues del seu país i premiada per Nacions Unides o la francesa Anne Coppel, sociòloga especialitzada en polítiques de drogues.

Aquest divendres hem pogut assistir al debat de Polítiques de Cànnabis, amb especial atenció al paper de la dona al món cannàbic, amb la periodista i antropòloga social Virgínia Montanyes, Gemma Lago coordinadora de la Federació d’Associacions Cannàbiques de Catalunya (CatFAC), Lisa María Sánchez Ortega, especialitzada en Política de Drogues i Reducció de Danys que va guanyar el 2012 el Premi Lazo Rojo de Nacions Unides pel seu treball en prevenció de VIH amb i per usuaris /es de drogues o Anne Coppel, sociòloga francesa, especialitzada en polítiques de drogues i la lluita contra la Sida, ha estat premiada en 1995 amb els ‘International Rolleston Award (Harm Reduction)’.

La dona té un rol molt important en les iniciatives quedis el sector cannàbic s’estan iniciant i si participació activa en el desenvolupament de noves polítiques de drogues aquesta aconsegueixo el reconeixement que es mereixia, atorgant al sector un valor afegit que enriqueix el desenvolupament d’una nova proposta de societat, més lliure i respectuosa per tots i totes.

Gemma Lago, coordinadora de la CatFAC, afirma que és tan important consensuar entre tot el sector els aspectes concrets de la regulació com la metodologia per la qual cal construir la nova política pública que volem. És imprescindible estar organitzats per reclamar una política pública participativa i participada que garanteixi que les persones usuàries poden incidir i decidir tant en el disseny com en l’execució i en l’avaluació de la mateixa.

Lago explica que la CatFAC va crear el Grup de Dones, que cada vegada és més actiu, i que té com un dels seus objectius principals garantir que la nova política pública assegura la perspectiva de gènere en tot el procés situant en el centre les persones i les relacions de gènere amb la finalitat de transformar les desigualtats existents per assolir, dins del nostre àmbit, la justícia social i efectiva entre dones i homes.

Des del grup de dones de CatFAC, volem agrair que el Fòrum hagi permès visualitzar el treball realitzat pel col·lectiu de dones, i anunciar que volem aprofitar per donar el tret de sortida als preparatius del I Congrés de la Dona Cannàbica el 2016. Volem que sigui una trobada de dones de tot el sector per crear una xarxa transversal i potent que pugui treballar i establir les principals necessitats que la regulació ha de tenir en compte des de la nostra perspectiva.

Us mantindrem informades i informats per fer de l’esdeveniment un gran avanç en la incidència real sobre la perspectiva de gènere a les noves polítiques públiques perquè siguem nosaltres mateixes les que garantim més polítiques socials, més llibertat i més participació.

Octubre: Societats, Estats i Mercats: Diàlegs sobre polítiques de drogues en el marc de la governança.

Iceers Cannabis 021 CatFACDes de la CatFAC, el passat dilluns 21 de Setembre, vam tindre el gran honor de participar en la jornada, co-organitzada per la Open Sociaty Foundation, la Direcció General de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya i la Fundació ICEERS, “Societats, Estats i Mercats: Diàlegs sobre polítiques de drogues en el marc de la governança” , compartint taula i debat amb Joan Colom, Subdirector General de Drogodependències, Jordi Vaquer, Director de l’Open Society Initiative for Europe, Ben de Loenen, Director Executiu de la Fundació ICEERS, Gemma Calvet, Jurista i Màster europeu en Justícia Criminal i criminologia crítica, Jaume Funes, Psicòleg, educador i periodista, Constanza Sánchez, Coordinadora àrea de lleis, polítiques i Drets Humans d’ICEERS, Bernat Pellissa, Ex-alcalde de Rasquera i president de l’Observatori Civil de Polítiques de Drogues, Martin Jelsma, Expert en polítiques de drogues en l’àmbit internacional i representant del TNI Holanda, Juan Muñoz, Catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Màlaga, i on vam conèixer les reflexions dels autors, Òscar Parés i José Carlos Bouso, de l’informe “Fer de la Necessitat, Virtut. Polítiques de drogues a Catalunya, de l’acció local cap al canvi global” que és el primer estudi de la sèrie Lliçons en Política sobre Drogues que explora i documenta la formulació de polítiques de drogues a nivell territorial com l’exemple que suposa Catalunya dins d’Espanya.

FOTOS FINALES SEPT 018La jornada va centrar la primera part del debat “La Reducció de Danys com a motor del canvi en el marc de les polítiques de drogues” en la necessitat d’un nou enfocament al consum de drogues, basat en l’acompanyament i assessorament de les persones usuàries, deixant enrere les actituds repressives i punitives realitzades fins ara. El sector defensa el discurs de la reducció de danys, que parteix del fet que les substàncies estan presents en el nostre context. A partir d’aquí es treballa perquè generin els mínims danys possibles. L’altre corrent, el prohibicionista es basa en fer el possible per eradicar les drogues del nostre context. El prohibicionisme s’amaga amb qüestions morals i científiques, per justificar la prevalença d’una política repressiva del consum. Però tard o d’hora s’haurà d’afrontar una mirada sensata que eviti els danys del prohibicionisme que ja ha quedat demostrat que genera molt més problemes que solucions.

La segona part de la jornada, sota el títol “Cànnabis: Entre la normalització, la prohibició i la regulació” comptava amb quatre persones a la taula que, des de la seva experiència, aportaven informacions interessants sobre l’evolució de la lluita cannàbica. En aquest context Gemma Llago, coordinadora de la CatFAC, ha explicat com l’associació cannàbica neix com a resposta col·lectiva per autoabastir-se de cànnabis entre les persones consumidores. És a dir, les persones cultivadores i les persones consumidores és planten en la defensa dels seus drets i llibertats i aporten una solució a la seva gran reivindicació: acabar amb el mercat il·lícit, canviar el paradigma prohibicionista i defensar els drets de les persones consumidores. Les associacions cannàbiques, que tot i portar molts anys de recorregut, veiem que ens últims anys estem vivint amb l’accelerador posat sense descans, som col·lectius de persones, majors d’edat, prèvies consumidores que s’agrupen en entitats que es caracteritzen per ser sense ànim de lucre, democràtiques i espais que van molt més enllà de la distribució d’una substància per fomentar, en molts casos, activitats culturals, socials i polítiques entre el grup. Ens cal d’entrada aconseguir una majoria social que més enllà de tenir normalitzat el consum de cànnabis aposti per un canvi de polítiques, ens cal sortir de l’endogamia i apostar pel treball en xarxa amb altres moviments socials, ens cal voluntat política imprescindible per liderar els canvis legislatius necessaris per aconseguir una regulació integral, ens cal implicació de les persones usuàries, dels col·lectius que les representen per formar part de tot el procés i seguir amb aquest joc de pressions a tots nivells que ens ha de permetre fer el canvi global.

Un canvi que té l’ull posat a l’Ungass de 2016, per a M. Jelsma la possibilitat que temes polèmics com la regulació del cànnabis i la reforma dels tractats ocupin un lloc destacat en l’agenda és, en el millor dels casos, escassa. La sessió especial sobre el problema mundial de les drogues en 2016, haurà de reconèixer l’enfocament alternatiu de regions com Estats Units, Uruguai o Xile que contradiuen les actuals convencions internacionals en matèria de lluita contra el narcotràfic, realitzat un balanç sincer del funcionament de les actuals polítiques , les seves metes no complertes. En tot cas, encara que no acabi suposant un gran canvi si que obrirà escletxes a altres experiències i a debats que poc a poc ens encaminin a una nova arquitectura política internacional més coherent.

A estat un plaer poder compartir experiències i reflexions de tan alt nivell, que ens ajudin a establir i crear noves alternatives de gestió i diàleg davant els usuaris i les usuàries de drogues, agrair a l’organització l’oportunitat i aplaudir la iniciativa que ens permet créixer com a organització. La realització d’aquest informe permet deixar constància d’un procés que encara està viu i en construcció, compartir internacionalment l’experiència de Catalunya i seguir impulsant, des d’iniciatives locals, un canvi global.
Octubre: El dilema del cànnabis: Les persones usuàries, una veu vàlida en el necessari consens

En motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, l’Hospital del Mar en la última sessió científica i divulgativa del centenari del centre, organitzada pel seu Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD), ha organitzat una taula rodona on es van presentar totes les informacions i opinions al voltant de l’ús del cànnabis, incloent la proposta de les persones usuàries.

El debat va comptar amb experts en cànnabis de Catalunya, van disposar de quinze minuts per intervencions, on van exposar els seus arguments científics a favor i en contra de la utilització del cànnabis. La taula rodona “El dilema del cànnabis” va aportar informació completa sobre què és i com actua el cànnabis, que hi ha de cert sobre els beneficis que pot tenir com a indicació farmacèutica en els casos d’espasticitat musculars, tractament oncològics o fins i tot per la fibromialgia. També va abordar les conseqüències que té aquesta substància sobre la salut del jovent que inicien el seu consum en un moment en què el seu cervell és més vulnerable perquè està en plena maduració, parlant de com actua sobre el Sistema Nerviós Central. Amb un públic majoritàriament provinent d’estudis de Medicina de la UAB i l’Escola Superior d’Infermeria del Mar, la Sala Josep Marull mostrava l’interès que el Cànnabis desperta en el camp de la medicina i mostrava una sala plena de gom a gom.

La jornada va donar inici amb les intervencions de Rafael Maldonado, catedràtic de Psicofarmacologia de la UPF, desmentint la creença popular que el Cànnabis no té greus efectes a llarg termini en la salut. “Un consum baix no sigui massa neurotòxic, no obstant això, els grans usuaris de Cànnabis manifesten alteracions estructurals en determinades regions cerebrals, així com símptomes de psicosis”. Argumentat amb la interacció que aquesta substància realitza en l’hipocamp i l’amígdala són dues estructures nervioses relacionades amb les emocions i la memòria el primer, i la por i l’agressió la segona. El cervell té la particularitat de contenir una gran quantitat de receptors cannabinoides, aquells als quals s’uneixen els metabòlits del cànnabis per exercir la seva acció. Aquestes estructures cerebrals s’atrofien entre un 7 i un 12% segons un estudi publicat en Arxius of General Psychiatry al maig de 2008. Des del punt de vista de Maldonado qüestiona les propietats terapèutiques de la planta, no només per la quantitat de principis, sinó “perquè es desconeix com interactuen”.

Segons l’especialista Magí Farré, catedràtic de Farmacologia de la UAB i mitjà del Servei de Farmacologia Clínica de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, va exposar als assistents que la droga és qualsevol substància exògena, d’origen natural o sintètica que té la capacitat de generar canvis físics i psicològics. En el consum es poden incloure drogues classificades com a lícites (tabac, alcohol i fàrmacs) o il·lícites (marihuana, èxtasi, cocaïna, pasta basi, etc.). Les aparents sensacions noves que s’experimenten amb el consum de drogues solament són el resultat de l’expressió d’una toxicitat que les drogues exerceixen en l’àmbit cerebral. L’ús repetit de les drogues genera tolerància i dependència. La primera, es refereix al fet que es necessiten dosis cada vegada majors per experimentar els efectes inicials de la droga i, la segona, implica que l’individu necessita imperiosament continuar el consum de la droga, per la qual cosa, si no l’adquireix, manifesta una sèrie de símptomes que indiquen la seva dependència física i psicològica. “Del Colocón a la intoxicació greu hi ha un marge molt petit“, assegurat Farré.

Marta Torrens, rectora del procés d’Addiccions de la INAD , va mostrar la seva preocupació en què el 8% de la població entre 15 i 64 anys ha fumat alguna vegada cànnabis, segons les dades de l’enquesta ESTUDES espanyola, 2012-2013, focalitzant l’alarma en estudis que demostren com el cànnabis afecta especialment els menors de 21 anys, quant al rendiment escolar i cognitiu i la capacitat de memoritzar i de com, quan hi ha una predisposició genètica, pot facilitar el desencadenament precoç de malalties mentals com l’esquizofrènia que d’una altra manera haguessin trigat molt més o fins i tot no haguessin arribat a aparèixer i que tindran conseqüències d’ordre sanitari per a tota la seva vida. Els efectes neurotòxics del cànnabis són més acusats com més precoç és l’inici en el consum i com més gran sigui la quantitat que es fuma. «No hi ha una edat segura per començar, encara que és cert que el risc disminueix a mesura que es compleixen anys i és major si es fuma abans dels 16», adverteix Marta Torrens.

La veu més crítica va venir a càrrec de Miquel Casas, catedràtic de Psiquiatria de la UAB i cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Vall d’Hebron, que va enumerar els efectes secundaris del consum de cànnabis basant-se en estudis científics, que constaten que hi ha una vinculació clara entre alguns trastorns com per exemple el dèficit d’atenció i l’addicció al cànnabis “Qui digui que no hi ha relació que llegeixi literatura científica i no els llibres que venen a la Rambla”. Casas, va exposar que el cànnabis ha acompanyat la humanitat des de sempre, però el Cànnabis que es consumeix en l’actualitat no és el mateix el que es consumia als anys seixanta o setanta. Les plantes conreades a l’interior són 10 o 15 vegades més potents “Això vol dir que quan un jove assegura que consumeix dos o tres porros és com si consumís 20 dels quals fumaven els hippies”. El consum habitual de cànnabis, especialment entre els adolescents, pot tenir conseqüències greus sobre la salut i, per tant, en lloc de trivialitzar-ho o justificar-ho al·ludint a les seves propietats terapèutiques, “s’hauria de controlar i prohibir”.

Gemma Lago, Coordinadora de la CatFAC (Federació d’Associacions Cannàbiques de Catalunya), aportava la veu de les persones usuàries al debat, exposant que més enllà de discursos apocalíptics i interpretacions moralistes, el consum de cànnabis està assentant en la societat, sense cap control sobre la substància i sense la informació necessària que permetria a les persones usuàries realitzar un ús responsable del seu consum, coneixent les seves conseqüències i minimitzant els riscos associats al seu consum. L’alternativa que presenten les associacions cannàbiques en una nova via oberta des de la intel·ligència col·lectiva, que no pretén banalitzar el seu consum, sinó tenir un punt d’interacció amb les persones usuàries on conèixer els seus consums i aportar la informació necessària per ser responsables de les seves decisions com a persones majors d’edat. La futura regulació suposarà que es controlin la concentració i qualitat i es limiti l’edat de consum i els punts d’accés. Posar el focus en les persones i no en la substància, amb la implicació de les institucions sanitàries. Des del cànnabis es vol contribuir a la construcció d’un món en què l’eix central siguin les persones i els seus drets i les seves llibertats, i l’establiment de la les associacions Cannàbiques és un reflex d’això, on persones s’uneixen per aconseguir els seus objectius comuns, desenvolupant la seva activitat allunyades d’un sistema capitalista on el benefici econòmic és l’únic que importa.

Van tancar la sessió Joan Colom, subdirector general de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la intenció del Govern és que el consum de cànnabis tingui un impacte menor en la salut pública i que es descriguin les normes de forma més clara. D’aquesta manera, implicar a les associacions cannàbiques permetrà treballar en plans de prevenció dirigits a aquest col·lectiu, ja que l’obligació del Govern és buscar totes les polítiques efectives per reduir la drogodependència de la població, esquerdejant-se també als quals consumeixen drogues. Colom, va explicar que el treball s’està duent a terme amb actors de diferents àmbits, com a policia, justícia, partits polítics i associacions, té l’objectiu de “millorar la situació actual”. La sessió va ser clausurada per la gerent del Parc de Salut Mar, Olga Pané, que amb aquest debat va donar per finalitzats els actes commemoratius pels 100 anys de l’Hospital del Mar des de la seva inauguració, pioner en creació de la Unitat de Toxicomanies en 1981, un camí que li ha portat a compaginar l’atenció sanitària amb la recerca aplicada a la clínica, sent centre de referència i els seus professionals, experts de reconegut prestigi nacional i internacional. Durant els anys ’90, l’equip de toxicomanies de l’Hospital del Mar desenvolupo els programes de Tractament de Manteniment amb Metadona (TMM) , creant un dels primers programes de prescripció i dispensació de metadona en el CAS-Barceloneta, que va ser referent a nivell nacional i internacional en la implementació d’aquest tractament basat en el coneixement científic. La història de l’Hospital de Mar està molt relacionada amb els avanços en el coneixement de les noves realitats entorn de les addiccions i d’aplicació dels nous coneixements a l’assistència clínica.

Novembre: La flama cannàbica més viva que mai!

Sin títuloAssociacions Cannàbiques de tot l’estat espanyol es reuneixen a Barcelona per celebrar l’Assemblea General de la FAC.

Les persones representants de diferents col·lectius de persones usuàries de cànnabis han estat treballant durant dos intensos dies per determinar el nou Codi de Bones Pràctiques de les associacions cannàbiques i el Pla d’Acció per 2016, any històric en la lluita dels drets de totes les persones que usen cannabis.

L’Assemblea va organitzar un debat en profunditat sobre l’actualitat política tant a nivell internacional com en relació a les properes eleccions generals on totes van coincidir en la importància de mobilitzar el vot i animar a la participació política perquè sigui possible un canvi de tendència en la propera legislatura. És imprescindible un govern responsable que iniciï un debat polític i social per promoure els canvis legislatius necessaris en un canvi de paradigma de les polítiques de salut pública centrades en el desenvolupament humà, els drets i les llibertats.

Els col·lectius d’usuaris i usuàries mantenen una mirada constant a la situació política d’Amèrica, especialment a Mèxic on celebrem les últimes notícies que permeten una porta oberta a l’organització de col·lectius socials per proveir-se de cànnabis i regular una situació fins ara criminalitzada.

La sessió també s’ha centrat en la renovació del Codi de Bones Pràctiques realitzant un procés participatiu i de debat que acaba amb l’aprovació per unanimitat del document de referència d’aquests col·lectius. Les Bones Pràctiques es fonamenten en els pilars de l’acció social, el treball en xarxa amb col·lectius de l’entorn i la convivència veïnal, així com promoure amb les administracions pertinents programes de gestió de plaers i prevenció de riscos per promoure la salut pública de totes les persones sense tabús.

Les persones representants en l’Assemblea acaben la sessió concretant totes les accions per al proper any així com renovant l’estructura de l’organització per poder-les aconseguir. Totes coincideixen en la importància de seguir impulsant la unió de les persones usuàries i les campanyes de lluita permanent per generar pressió social als canvis polítics necessaris.

En la mateixa línia, l’organització es responsabilitza a seguir participant i impulsant el treball amb altres organitzacions dins de la Plataforma Regulació Responsable per conjuminar esforços i aconseguir que el cànnabis i els drets de les persones conreadores i consumidors estiguin en l’agenda política en la propera legislatura.

El canvi a les nostres mans. Conreem-ho

Desembre: La CatFAC tanca el seu any polític celebrant la primera edició de La Gala Verda

Gala Verda 2015 033La Federació Catalana d’Associacions Cannàbiques ha celebrat, aquest dissabte 12 de desembre, a Santa Coloma de Gramanet la trobada de nadal. Un espai informal que aprofita per fer revisió de la feina feta i premiar les millors aportacions al col·lectiu al mateix temps que es carreguen les energies per encarar el nou any amb optimisme i ganes de seguir promovent i protegint la llibertat per generar entre totes i tots una societat oberta i justa per tothom.

Després del video resum de l’activitat intensa que la Federació ha encarat aquest any entre la resolució del Parlament, eleccions municipals, pla especial del Sr. Trias ,La Rosa Verda, Regulación Responsable, FAC i un llarg llarg llarg etcètera ha arribat el moment dels premis. Una celebració anual que pretén reconèixer la feina feta tant pels membres de la federació com per col·laboradors externs que han sumat amb el seu esforç a la nostra tasca. Els Premis CatFAC Sàtiva i CatFAC Índica han estat escollits pels grups de treball de la Federació i els premis Flor, Llavor i Arrel per nominació popular amb la participació de tots els assistents.

El Premi CatFAC Sàtiva, destinat al reconeixement de la tasca desinteressada i activista per col·laboradors i col·laboradores externes a l’organització, l’han rebut l’equip de juristes que col·laboren amb l’organització: Pedro Caldentey, Gabriel Miró, Marta Carreras, Oriol Casals, Amina Omar i Jose Ángel Plaza. El Premi CatFAC Indica es dirigeix a la investigació o estudi que més ha col·laborat en fer visibles temes relacionats amb el cànnabis o les drogues en general, i en aquesta primera edició la guardonada ha estat Constanza Sánchez, Coodinadora de Lleis, Polítiques i Drets Humans de la Fundació ICEERS, per la seva tesi doctoral “El régimen internacional de control de drogas: formación, evolución e interacción con las políticas nacionales. El caso de las Políticas de drogas en España”.

La resta de premis, de caire més intern, aprofiten per ser un element motivador de la participació i la cohesió dins la Federació, així el Premi Flor s’ha otorgat a l’associació que més ha participat a la CatFAC en aquest 2015 i els premiats han estat per Associació Cannàbica d’Autoconsum Pachamama El Premi Llavor, a l’associació de nova incorporació de més ràpida germinació, que l’ha rebut l’associació Club Mazar i, finalment, el Premi Arrel al grup de treball que en el desenvolupament de les seves activitats ha reforçat més l’estructura de la Federació Gala Verda 2015 010que s’emporta Comunicació.

La trobada ha culminat amb un sorteig d’una panera cannàbica cortesia de R-Kiem Seeds, Reggae Seeds y BAC que han donat suport a la primera edició dels premis. Un espai per mirar enrere amb orgull i encarar el futur amb il·lusió perquè la CatFAC, les associacions que la conformen i totes les persones usuàries que representen seguiran empenyent amb força una societat lliure i justa, una societat de totes i tots.

I al 2016, seguim-la construint!

Feu un comentari