Amnèsia, trastorn d’aprenentatge i de conducta, fracàs escolar, deteriorament cognitiu i, en persones vulnerables, un factor desencadenant d’esquizofrènia. El consum habitual de cànnabis, en especial entre els adolescents, pot tenir conseqüències greus sobre la salut i, per tant, en lloc de trivialitzar-lo o justificar-lo al·ludint a les seves propietats terapèutiques, “s’hauria de controlar i prohibir”. Així de contundent es va mostrar ahir el cap de psiquiatria de l’hospital Vall d’Hebron, el catedràtic Miquel Casas, durant la seva intervenció en una taula rodona organitzada per l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (Inad) a l’hospital del Mar titulada El dilema del cànnabis.
Tant Casas com la directora del procés d’atenció a les addiccions de l’Inad, Marta Torrens, van enumerar els efectes secundaris del consum de cànnabis basant-se en estudis científics que confirmen que afecta especialment els menors de 21, que és l’edat de maduració del cervell, i constaten que hi ha una vinculació clara entre alguns trastorns com ara el dèficit d’atenció i l’addicció al cànnabis. “Qui digui que no hi ha relació que llegeixi literatura científica i no els llibres que venen a la Rambla”, va destacar Casas.
Tots dos van insistir en la necessitat d’aconseguir que els joves tinguin una percepció real del risc que representa el consum de cànnabis. “El que jo demanaria és que els joves comencin més tard”, va subratllar Torrens. Ara, de mitjana, s’inicien abans dels 15 anys.
Dos porros ara són com 20 d’abans
El cànnabis ha acompanyat la humanitat des de sempre, però no és el mateix el que es consumia als anys seixanta o setanta que el que es consumeix avui. El psiquiatre Miquel Casas va explicar que les plantes cultivades a l’interior són 10 o 15 vegades més potents que les que es fumaven fa cinquanta anys. “Això vol dir que quan un jove assegura que consumeix dos o tres porros és com si en consumís 20 dels que fumaven els hippies”, va assegurar. L’investigador Rafael Maldonado, autor d’un estudi que relaciona el cànnabis amb l’amnèsia, va explicar que l’extracte de cànnabis té més de 60 principis actius i que actualment hi ha preparats que porten més del 20% dels components que provoquen efectes psicòtics i menys de l’1% d’un component que frena els efectes. Des d’aquest punt de vista, Maldonado va qüestionar les propietats terapèutiques de la planta, no només per la quantitat de principis, sinó “perquè es desconeix com interactuen”.
Info: El Punt Avui