Millor el comerç controlat que el negoci il·legal al carrer.

L’Audiència de Barcelona ha absolt el president i el vocal d’un club cannàbic en una sentència que avala aquesta classe d’entitats de «consum compartit» perquè té «avantatges evidents» per als socis, ja que no posen en perill la seva salut ni la de tercers i eviten haver de recórrer al mercat negre.

En la sentència -que arriba després de l’anunci de Trias de regular els clubs a Barcelona, la secció cinquena de l’Audiència absol tots dos responsables de l’associació cannàbica La María Gracia Club. El fiscal els demanava sis anys de presó per un delicte contra la salut pública i un altre per associació il·lícita per vendre suposadament marihuana de manera «indiscriminada». Segons la resolució, la seva actuació no va ser delictiva, ja que es limitaven a facilitar un «concert o acord» per realitzar el «consum compartit o col·lectiu de manera organitzada, amb evidents avantatges per a les persones que les porten a terme, sense posar en perill la seva salut, ni la de tercers».

L’escrit, al qual ha tingut accés Efe, encara va més enllà al considerar que els consumidors d’haixix o marihuana «en serien igualment» encara que no existissin aquesta classe de clubs, si bé gràcies a aquestes associacions no han de recórrer «al mercat negre o il·lícit, amb el risc que comporta per a la seva seguretat personal i salut per no trobar-se controlades les substàncies en l’esmentat mercat», detalla.

Per una altra banda, com que no han d’anar a comprar-la el carrer, es frustra el lucre i l’enriquiment dels narcotraficants i s’evita l’efecte «criminogen, no desitjat però real, de tota penalització del consum de substàncies estupefaents, reduint el risc per a la salut dels socis, per tractar-se de drogues de les denominades toves». Per l’Audiència de Barcelona, aquests clubs eviten els excessos en el consum, perquè faciliten les substàncies de manera «controlada». A més a més les administracions poden fer controls que eviten «qualsevol desviació», ja que el consum se centralitza als locals .

Sense lugre

En la sentència també es remarca que l’actuació de l’associació La María Gracia Club no comporta un perill de difusió de marihuana o haixix a tercers, ja que no es dedica al tràfic de drogues, sinó que es limita a impulsar la «consumició compartida, no rellevant penalment». Pel tribunal, el «consum compartit» en l’àmbit d’aquesta classe d’associacions «en principi no seria delictiu» si es compleixen un seguit de requisits, com en aquest club, que no té ànim de lucre i limita la distribució entre els seus socis, per consumir en un àmbit privat amb finalitats terapèutiques i lúdiques

Info: El Periódico

Feu un comentari