Camins cap a polítiques sobre les drogues que funcionin.

El text denuncia la violència que causa la repressió i defensa que l’addicció es tracti com un problema de salut

Un selecte grup de líders mundials, entre els quals figuren diversos expresidents, ha posat en evidència que la guerra contra el narcotràfic requereix un pas cap endavant. La lluita per si sola no funciona, per això reclamen un canvi radical que inclogui la despenalització del consum de les drogues.

“Els fets parlen per si mateixos”, assegura Kofi Annan, exsecretari general de les Nacions Unides (ONU), al nou informe elaborat per la Global Commission of Drug Policy “Prenent el control: camins cap a polítiques sobre les drogues que funcionin”. La presentació va tenir lloc ahir al Museu d’Art Modern (MoMa) de Nova York.

war drugs“Necessitem unes mesures basades en les evidències de les coses que funcionen i no pas polítiques de criminalització del consum mentre es falla a l’hora de proveir una prevenció efectiva o un tractament”, va insistir.

En la llista de personalitats implicades en aquest informe a favor del “canvi radical” es troben els expresidents Fernando Henrique Cardoso (Brasil), Ernesto Zedillo (Mèxic), César Gaviria (Colòmbia) i Ruth Dreifuss (Suïssa). També s’hi han compromès altres figures d’influència social com l’empresari Richard Branson, fundador de Virgin Group.

“El règim de control global de les drogues s’ha de reformar per permetre una regulació legal”, afirma Cardoso. “Hem de començar a tractar l’addicció a les drogues com una qüestió sanitària i no com un assumpte criminal”, afegeix. Dreifuss precisa que Suïssa, com tants d’altres països europeus, ha pres consciència del mal que causa “la repressió al terreny de les drogues”. Això ha suposat reduir el dany mitjançant programes com el de facilitar xeringues o prescriure substitutius de l’heroïna, “així com la descriminalització de la possessió i el consum”, va remarcar.

Les propostes recollides al document aposten per aquesta via de l’abolició del règim repressiu per centrar-se, en canvi, en la promoció de la salut. Entre altres punts, l’informe insta a que es deixi d’aplicar penes de presó a consumidors i productors no violents i a petita escala.

Recomana dirigir aquests esforços a la prevenció i la desintoxicació. Tot subratllant la corrupció i la violència provocades per la lluita repressiva, l’informe suggereix legalitzar drogues com el cànnabis, la coca i altres substàncies psicotròpiques. Annan destaca que les polítiques repressives han portat a la superpoblació de les presons, a més de crear greus problemes de salut i socials.

El text es presenta dos anys abans de la pròxima sessió especial de l’Assemblea General de l’ONU sobre drogues, prevista per al 2016. Llavors, els líders mundials discutiran de les futures polítiques sobre narcòtics.

 
Info: http://www.lavanguardia.com/20140910/54415814433/liders-del-mon-demanen-que-consumir-droga-no-sigui-delicte-francesc-peiron.html

Feu un comentari