Entrevista a Jaume Xaus, portaveu de CatFAC.


el llobregat
Com és la valoració, per part de la CATFAC, de la Fira de Cornellà?
• La nostra valoració és positiva; és a dir, la Fira és una demostració, una prova de la realitat social de consum que tenim a Catalunya i Espanya. És una tendència, un moviment que està a l’alça i el que fem és demostrar que tenim ganes de regular el autoconsum i el autocultivo, sense amagar-nos de res. D’altra banda, si que ens agradaria que hi hagués més conferències i debats sobre el tema i que aquesta part jurídica fos la part central.
-Mancada informació?
• Evidentment quan una cosa no està regulada, que no és ni legal, ni il·legal, doncs, falta molta informació. Sempre. Ja no és un tema tan tabú com abans, hi ha una normalització i, d’alguna manera, estem sortint de l’armari. Aquí a Catalunya hi ha un moviment molt important que, fins i tot en països com a Itàlia ens estan mirant, i hi ha una tendència a regular tot això.
-Podria aportar dades de la quantitat de clubs que hi ha a la comarca?
• És molt difícil, impossible. Perquè el registre d’associacions no té un registre específic. Això, precisament, és una de les qüestions que demanem, que ens incloguin en el Departament de Justícia de la Generalitat. Ara ens proposen, sembla ser, que ho faci el Departament de Salut, que ens sembla gairebé millor. Intentem fer algun sondeig i el que sí ens diuen és que cada dia hi ha peticions de nous clubs. Ni la pròpia administració té instruments per conèixer bé la situació.
-Com es crea un club? És com una altra associació?
• A nivell jurídic és molt semblat a una associació qualsevol, com pot ser una esportiva o una associació de veïns. El que fem, en canvi, a nivell d’associació, és que ens autoregulem  i, per tant, tenim més protocols per a la gestió de les nostres tasques diàries: l’accés sol per a persones associades, accés a majors d’edat (en alguns casos 21 anys), la previsió i el cultiu sota demanda, fem peritatges agrícoles als cultius… Fem una sèrie de controls que ens fa semblar més a una cooperativa o fins i tot a una empresa de producció de medicaments.
-Guanya pes el consum terapèutic?
• Nosaltres no som centres de salut però ens arriben moltes persones que tenen patologies de ser susceptibles de tractar-se amb cànnabis. Llavors, incloem al pacient en un programa terapèutic amb la visita d’un metge que és el que decideix si el pacient és apte o no per al tractament i li fa un seguiment, per evitar contraindicacions amb medicaments, etc.
info: http://www.elllobregat.com/noticia/8268/Baix-Llobregat/