“¿Hacia una nueva política criminal en materia de drogas?”

Aquest 4 de febrer s’ha celebrat a l’aula magna de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona la jornada de taules de debat “¿Hacia una nueva política criminal en materia de drogas?”. Ha començat a les 9:30 del matí i ha acabat a les 8 de la tarda, amb una breu pausa per dinar. Ha estat un acte intens, amb 4 taules de debat que han repetit la mateixa estructura: una ponència de cadascun dels ponents per taula i finalment un debat controlat per un moderador.

En la primera taula s’ha tractat la relació entre les drogues i la política. Després de la presentació de la sessió, de la mà del degà de la Facultat, Enoch Aberti, han iniciat les ponències dos catedràtics de criminologia. Posteriorment s’ha iniciat un debat, moderat pel professor Joan Queralt, en el que s’ha arribat a considerar que “la prohibició de les drogues és anticonstitucional”.

La segona mesa ha començat a les 12 del migdia i ha comptat amb la presència dels professors Oriol Romaní, Gabriel Miró i Sílvia Fernàndez i del fiscal Juan Francisco Boné Pina. Aquesta taula, que tractava de la situació actual a Espanya, s’ha allargat més que la primera i el públic s’ha mostrat especialment interessat en fer preguntes a Boné Pina, que s’ha posicionat d’una forma més aviat crítica amb els clubs cannàbics: “No s’han de mitificar les associacions, n’hi ha de bones, sí, però també n’hi ha de dolentes en les que es trafica il·legalment”. De totes maneres, la sessió ha transcorregut en un ambient respectuós i amable.

Segona taula de debat a l’aula magna de la Facultat de Dret de la UB

12688011_438966936307049_7129246594803888796_nDesprés de la pausa del dinar ha arribat la tercera taula, sobre la regularització dels usos del cànnabis, que ha començat més tard de l’hora prevista pel retard en l’anterior. En aquesta hi ha hagut un reconeixement a la millora de la situació, però també una crida a la feina que encara falta per fer. “Ningú no hauria d’estar inscrit en una llista per consumir cànnabis, igual que ningú no es registra per fumar tabac o beure alcohol”, ha dit la membre de la FAC Gemma Lago, “jo si ho dic és per activisme, ja que això no li importa a ningú”. A la seva ponència s’hi han sumat les del magistrat José Antonio Rodríguez Sáez, la professora Araceli Manjón-Cabeza i el doctor Juan Carlos Bouso.

L’última taula ha funcionat en el format de debat obert per poder resoldre els dubtes i qüestions que han quedat després de tota la jornada. Ha estat més breu del que havia de ser ja que ha començat a l’hora a la que, teòricament, havia d’acabar tot l’acte. Les conclusions han estat força optimismes i s’ha augurat una legalització del cànnabis a Catalunya en un escenari proper. “El cànnabis hauria d’estar regulat de la mateixa manera que el tabac o l’alcohol”, ha dit Manjón-Cabeza, “el procés de legalització ja no es pot aturar”.

Joan Pol Alcaraz
Info: BCN Cannàbica

Feu un comentari