Girona aprova l'ordenança per regula els clubs socials de fumadors de cànnabis.


Els clubs de fumadors de cànnabis s’hauran de situar a 300 metres de distància d’escoles i centres de salut, i també s’haurà de guardar un mínim de 500 metres entre locals destinats a la mateixa activitat. El seu horari d’obertura serà de vuit del matí a deu de la nit, no es podran ocupar espais públics com ara terrasses i no hi podran entrar menors d’edat. A més, tampoc es podran situar en espais on està prohibit fumar, com ara centres esportius o comercials. Aquestes són les línies mestres de la nova ordenança reguladora de la ubicació del clubs socials de fumadors de cànnabis, aprovada inicialment ahir pel ple de Girona amb els vots a favor de tots els grups excepte el PP, que es va abstenir.

L’ordenança gironina està molt inspirada en la de la ciutat basca de Sant Sebastià, pionera en aquest àmbit. El regidor d’Urbanisme i activitats, Carles Ribas, va reiterar que l’Ajuntament ha decidit tirar endavant aquesta ordenança perquè cada cop rebien més peticions per a obrir aquest tipus de local i la Generalitat no té una normativa que els reguli. “Aquesta augment de la demanda ens ha fet reflexionar, i hvam tenir clar que des de l’àmbit local havíem de reaccionar”, va explicar Ribas. Per al regidor és vital protegir tant el dret de les persones a fumar cànnabis per a un ús sanitari i recreatiu com protegir els centres escolars i de salut tot situant-los a una certa distància, que en aquest cas serà de 300 metres.

En prinicipi, els dos clubs que ja funcionen a la ciutat podran continuar exercint la seva activitat. Ribas, però, va explicar que caldrà fer una guia de bones pràctiques i elaborar un protocol per tal de garantir la convivència i donar resposta a qualsevol tipus de queixa, petició o demanda.

En general, els grups de l’oposició van aplaudir que l’Ajuntament hagi decidit fer aquesta regulació, ja que es tracta d’una activitat cada vegada més habitual. Tot i això, la portaveu del PP, Concepció Veray, va considerar que es tracta d’una ordenança “precipitada”, ja que hi ha una subcomissió al Parlament de Catalunya que està estudiant aquest tema. Per això, Veray creu que s’hauria d’haver esperat a tenir les conclusions d’aquest grup de treball abans de crear una ordenança pròpia. “El més prudent seria estar en contacte amb el Parlament, no passar per sobre de la Generalitat”, va indicar la portaveu popular.

Diari Girona