Comunicat : Salut pública i ciutat: la recent ofensiva judicial del PSC a l’ajuntament de Barcelona per defugir el diàleg i tancar els clubs socials de cànnabis.

Des de la Federació d’Associacions Cannàbiques de Catalunya (CatFAC), volem expressar la nostra preocupació per les mesures adoptades pel nou govern de la ciutat de Barcelona que reflecteixen un total desconeixement i menysteniment del paper que juguen les Associacions i Clubs Socials de persones Usuàries de Cànnabis en l’àmbit de la minimització dels possibles riscos i la protecció de la salut pública, tal i com reconeixen el Parlament de Catalunya en la seva Resolució SLT/32/20 de 6 de Novembre de 2014, en la Llei 13/2017 i, darrerament, en la Resolució 599/XIV. Totes elles aprovades amb el suport del Partit dels Socialistes de Catalunya que ara governa la ciutat.

Denunciem el constructe jurídic elaborat pels serveis de l’Ajuntament de Barcelona partint de la pròpia sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i que confirmà posteriorment el Tribunal Suprem, en què es determina que els ajuntaments no tenen competències per ordenar llicències municipals pel desenvolupament d’aquesta activitat.

En la seva darrera ofensiva contra els Clubs Socials de Cànnabis l’Ajuntament ha optat per emprar la justícia com a eina per a aconseguir els seus objectius polític, vulnerant drets fonamentals en democràcia i limitant la participació de la ciutadania que veu minvada la seva capacitat d’incidència en la deliberació i la presa de decisions en l’àmbit local.

És imprescindible que aquest Ajuntament entengui que l’ús del cànnabis no desapareixerà prohibint-lo i que cal cercar fórmules des del consens i el diàleg, i no des de la confrontació policial i/o judicial.

És de vital importància donar a conèixer i potenciar el paper que juguen les associacions i els seus clubs socials en la reducció dels possibles riscos associats a l’ús del cànnabis donant continuïtat als múltiples esforços i avenços assolits al llarg de més d’una dècada de col·laboració i diàleg amb les diferents administracions públiques i organitzacions i experts tant d’àmbit local com nacional i internacional.

Malgrat els desafiaments actuals, la CatFAC continuarà oberta al diàleg amb el Consistori i continuarà col·laborant amb totes les entitats i administracions públiques per unes noves polítiques de salut pública en matèria de drogues més justes i eficaces. Confiem a trobar noves vies de diàleg i consensos que preservin els drets i necessitats de tota la ciutadania i en aquest sentit continuarem treballant per assolir aquest objectiu.

+Info

Comunicado

Salud pública y ciudad: la reciente ofensiva judicial del PSC al ayuntamiento de Barcelona para rehuir el diálogo y cerrar los clubes sociales de cannabis.

Desde la Federación de Asociaciones Cannábicas de Cataluña (CatFAC), queremos expresar nuestra preocupación por las medidas adoptadas por el nuevo gobierno de la ciudad de Barcelona que reflejan un total desconocimiento y menosprecio del papel que juegan las Asociaciones y Clubes Sociales de personas Usuarias de Cannabis en el ámbito de la minimización de los posibles riesgos y la protección de la salud pública, tal como reconocen el Parlamento de Cataluña en su Resolución SLT/32/20 de 6 de noviembre de 2014, en la Ley 13/2017 y, últimamente, en la Resolución 599/XIV. Todas ellas aprobadas con el apoyo del Partido de los Socialistas de Cataluña que ahora gobierna la ciudad.

Denunciamos el constructo jurídico elaborado por los servicios del Ayuntamiento de Barcelona partiendo de la propia sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (TSJC), y que confirmó posteriormente el Tribunal Supremo, en que se determina que los ayuntamientos no tienen competencias para ordenar licencias municipales para el desarrollo de esta actividad.

En su última ofensiva contra los Clubes Sociales de Cannabis el Ayuntamiento ha optado por emplear la justicia  como herramienta para conseguir sus objetivos políticos, vulnerando derechos fundamentales en democracia y limitando la participación de la ciudadanía que ve reducida su capacidad de incidencia en la deliberación y la toma de decisiones en el ámbito local.

Es imprescindible que este Ayuntamiento entienda que el uso del cannabis no desaparecerá prohibiéndolo y que hay que buscar fórmulas desde el consenso y el diálogo, y no desde la confrontación policial y/o judicial.

Es de vital importancia dar a conocer y potenciar el papel que juegan las asociaciones y sus clubes sociales en la reducción de los posibles riesgos asociados al uso del cannabis dando continuidad a los múltiples esfuerzos y adelantos logrados a lo largo de más de una década de colaboración y diálogo con las diferentes administraciones públicas y organizaciones y expertos tanto de ámbito local como nacional e internacional.

A pesar de los desafíos actuales, la CatFAC continuará abierta al diálogo con el Consistorio y continuará colaborando con todas las entidades y administraciones públicas por unas nuevas políticas de salud pública en materia de drogas más justas y eficaces. Confiamos a encontrar nuevas vías de diálogo y consensos que preserven los derechos y necesidades de toda la ciudadanía y en este sentido continuaremos trabajando para lograr este objetivo.

+Info