Un tribunal alemany autoritza tres pacients crònics a cultivar cànnabis a casa

El Tribunal Administratiu de Colònia (Alemanya) ha autoritzat aquest dimarts tres malalts crònics que només poden pal•liar el dolor a través del cànnabis a cultivar plantes per al consum propi i terapèutic al seu domicili, en una sentència pionera al país.

El tribunal ha donat la raó a tres pacients que havien recorregut la prohibició de cultivar plantes de marihuana al considerar que l’Institut Federal de Medicaments i Productes Sanitaris (BfArM) els havia d’atorgar aquesta autorització.

Els tres, com a malalts crònics, disposaven d’un permís especial per comprar flors de marihuana amb finalitats terapèutiques, però exigien poder cultivar i processar a casa la droga per reduir uns costos que no podien assumir –al voltant de 1.000 euros al mes– i dels quals no es feia càrrec la seva assegurança sanitària.

Segons la sentència, es poden concedir aquestes autoritzacions en casos concrets i després d’un examen exhaustiu.

De fet, el tribunal ha rebutjat les peticions presentades per dos pacients més; en un dels casos ha considerat que el malalt no havia esgotat totes les alternatives terapèutiques i en un altre, ha estimat que a la seva vivenda no podia garantir que terceres persones no tinguessin accés a la droga.

No obstant, el jutjat ha dictaminat que en els altres tres casos sí que es pot autoritzar el cultiu, després de comprovar les circumstàncies personals dels malalts i les condicions de seguretat de les vivendes.

Segons la sentència del tribunal, l’estat no pot prohibir de manera generalitzada l’accés dels malalts crònics al cànnabis i hauria de permetre la producció pròpia de cànnabis en casos excepcionals, quan la droga és l’únic mitjà de pal•liar el dolor i no existeix cap tractament alternatiu.

En la seva defensa, l’autoritat sanitària no ha qüestionat els beneficis terapèutics del cànnabis, però ha subratllat els riscos de cultivar a casa altes quantitats de droga de qualitat qüestionable i amb possibles efectes secundaris no controlables.

Segons ha assenyalat, per aconseguir els 100 grams de marihuana que necessita cada mes un dels demandants, el malalt hauria de cultivar 25 plantes i la droga emmagatzemada a la vivenda superaria l’inventari d’una farmàcia.

L’autocultiu de marihuana, en la seva opinió, xocava també amb el dret internacional.

Segons el relat del diari ‘Süddeutsche Zeitung’, els demandants que van portar a judici l’Institut Federal de Medicaments i Productes Sanitaris eren cinc homes de mitjana edat: dos malalts d’esclerosi múltiple, dos amb dolors crònics i un cinquè que patia, a més d’altres malalties, dèficit d’atenció amb hiperactivitat.

Fins ara, al voltant de 270 persones han aconseguit a Alemanya una autorització per comprar marihuana medicinal a la farmàcia.

El Periodico

Feu un comentari