El Suprem condemna a vuit mesos de presó els responsables d’un club cannàbic de Barcelona per narcotràfic

El Tribunal Suprem ha condemnat a vuit mesos de presó tres directius d’una associació cannàbica de Barcelona per tràfic de drogues. El president, el secretari i el tresorer del club ‘Three Monkeys Espanya’ havien estat absolts per l’Audiència de Barcelona en considerar que la venda limitada de marihuana i haixix als centenars de socis i sense ànim de lucre no era delicte. En canvi, el Suprem considera que sí que es facilitava el consum d’una substància il·legal i es creava el risc de tràfic il·legal de drogues cap a terceres persones.

Després de l’acord d’un ple jurisdiccional del passat 8 de juliol, el Suprem reitera que l’activitat desenvolupada pels clubs socials de cànnabis no serà delicte quan consisteixi a proporcionar informació, elaborar o difondre estudis, realitzar propostes, expressar de qualsevol forma opinions sobre la matèria, promoure tertúlies o reunions o seminaris sobre aquestes qüestions. En canvi, sí que és delicte organitzar un sistema de cultiu o adquisició de marihuana o qualsevol altra droga amb la finalitat de repartir-la o lliurar-la a terceres persones, encara que als adquirents se’ls imposi el requisit d’haver-se associat prèviament o que el preu de la droga es limiti a cobrir costos.Així mateix, el Suprem assegura que no s’ha d’imputar als responsables de l’associació el mal ús per part d’alguns socis o l’incompliment dels seus compromisos o el fet que un soci hagi lliurat a persona no consumidora part de la substància, o si la ven traint les seves obligacions associatives. No obstant això, indica que “sí que són responsables de crear la font d’aquests riscos incontrolables i reals quan es gestionen aquestes quantitats de substància que es distribueixen a multitud de persones, de qui no poden fiscalitzar les actituds o motivacions “. Així mateix, destaca que “no pot convertir-se una associació d’aquesta naturalesa en una mena de cooperativa de distribució de la substància estupefaent prohibida”.La sentència inclou un vot particular que demana l’absolució dels acusats en considerar que no hi havia intenció de delinquir.El Suprem ha condemnat els responsables de ‘Three Monkeys’ després que la fiscalia recorregués la seva absolució. Inicialment el ministeri públic demanava cinc anys de presó en considerar que actuaven com a distribuïdors generalistes de marihuana en un local sense llicència. La defensa, en canvi, al·legava que en el moment de la intervenció policial, el febrer del 2013, el club tenia els estatuts legalitzats, la llicència d’activitat municipal en tràmit i només distribuïa marihuana als seus 770 socis, que només podien consumir un màxim de 2,5 grams diaris i sempre dins del local.

L’associació ‘Three Monkeys’ es va constituir el novembre del 2012 i, assessorada per un bufet d’advocats, va presentar els seus estatuts a la Generalitat i va sol·licitar la inscripció al Registre Nacional d’Associacions de la Secretaria General Tècnica del Ministeri de l’Interior. Es van instal·lar en un local del carrer Nou de la Rambla, al barri del Poble-sec, lloc on anteriorment hi havia hagut un bar. Van demanar a l’Ajuntament la llicència com a club privat, perquè aleshores encara no existia la llicència de club cannàbic, però exercien com a bar musical.Les queixes veïnals per la forta olor a marihuana i la contínua entrada i sortida de gent, van fer que la Guàrdia Urbana fes una inspecció administrativa del local l’11 de febrer del 2013. Els agents van trobar un equip professional de música, una barra de bar amb diverses mostres de marihuana, un magatzem amb més marihuana, una caixa registradora amb gairebé 1.200 euros en metàl·lic i neveres plenes de cerveses. Els clients, sense carnet de soci, fumaven porros i bevien alcohol. En demanar-los la llicència, els dirigents de l’entitat no van poder-la mostrar i van quedar detinguts per tràfic de drogues i amb una ordre de tancament del local que no es va arribar a executar mai. En total es van decomissar uns 2,2 quilos de marihuana i haixix.

 
ACN Barcelona

Feu un comentari