L’ús medicinal del Cànnabis està permès, amb variants, a 23 estats del país més el Districte de Columbia.
La Cort Suprema de Justícia està a l’avantsala d’un moment clau per a la política de drogues, ja que podria legalitzar el cànnabis sota un esquema similar al del Districte de Columbia o Uruguai on també es permet el cultiu per a ús personal.
La legalització del cultiu i el consum de cànnabis sense permetre la seva comercialització és insuficient per acabar amb el mercat negre i afeblir als càrtels, van advertir activistes a Estats Units que treballen per a la reforma de les polítiques de drogues.
En EU, el cultiu, distribució i comercialització de Cànnabis per a finalitats recreatives està permès en tres estats: Colorado, Washington i Alaska.
A més, el Districte de Columbia permet el cultiu i l’ús de Cànnabis, però no la seva comercialització
Fins al moment, la legalització del cànnabis ha seguit tres models: l’anomenat “model de l’alcohol”, en el qual es crea una indústria per a la seva comercialització; el de “clubs de cànnabis”, permès a Uruguai i Espanya, i del “autocultivo”.
“Aquest model evita els problemes de la comercialització, però manté un mercat negre significatiu i les possibilitats per a les organitzacions criminals de jugar un paper, perquè la majoria de la gent prefereix comprar-la a algú en comptes de conrear“, diu Ethan Nadelmann, Director Executiu de la Drug Policy Alliance (DPA), la principal organització darrere de l’avanç de la legalització a Estats Units.
“Quan un mercat roman com un mercat negre o gris, això presenta la millor oportunitat per a les organitzacions criminals. Aquest és el risc de llarg termini”.
La legalització del cànnabis a Colorado, el primer estat del país que va començar a vendre la droga per a ús recreatiu seguint el model de l’alcohol, ha estat molt rendible per l’industria i per al Govern estatal.
Aquest any, la recaptació d’impostos per vendes de Cànnabis va aconseguir els 77 milions de dòlars fins a l’Agost.
Desde que la legalització va començar a avançar a pas ferm als EU sota el model de l’alcohol, els seus detractors han advertit sobre el naixement d’un nou complex corporatiu vinculat al Cànnabis que podria arribar a elevar els nivells d’abús en l’ús de drogues.
“Benvinguts al món de les grans Tabacaleras, 2.0“, va dir Kevin Sabet, el principal crític de la legalització, i exassessor de la Casa Blanca en política de drogues.
“Durant anys, la indústria del tabac va escriure nostres i va empènyer la seva pròpia recerca per ajudar a restar-li importància als riscos de les drogues. Els milionaris de la marihuana d’avui no són diferents”.
Els crítics d’aquest model adverteixen, a més, que existeix el risc que la indústria comenci a modelar les estrictes regulacions per obtenir majors ingressos.
I apunten cap al que ocorre a Ohio, un estat clau en l’entramat polític d’EU, on el pròxim 5 de novembre hi haurà un referèndum per decidir sobre la legalització.
La iniciativa que se sotmetrà a la voluntat popular, cridada “Tema 3”, ofereix una versió inèdita del model de comercialització: proposa la creació d’un oligopoli, en el qual 10 empreses tindran a càrrec seu el cultiu de l’herba i el control del mercat.
La DPA no dóna suport a la controvertida iniciativa, finançada pels mateixos inversors que controlarien l’oligopoli.
“És un grup d’individus extremadament rics que estan posant diners per quedar-se amb el monopoli de la mariguana a Ohio“, assenyala Marci Seidel, Directora Executiva de l’Aliança per a l’Acció cap a la Llibertat de Droga
Info: La Razon San Luis