A tumba abierta : autobiografia de un grifota

Després d’uns trenta anys de les dues primeres edicions, es reedita aquest històric llibre d’Oriol Romaní.

Torna a sortir aquesta història oral de El Botas, un “lejía” del Barri Xino (abans que es digués Raval) que, a més de posar a l’abast de les noves generacions una història apassionant i de recordar els orígens autòctons de molts aspectes de la cultura del cannabis, conté una certa biografia del propi llibre, completa la biografia del protagonista fins la seva mort, i acaba amb unes reflexions sobre les relacions entre investigadors i investigats a les ciències socials.

La història arrenca en algun moment de 1937, i en ella el Botes, un grifota de Barcelona, ens va relatant, en primera persona i en el seu personalíssim argot, les peripècies de la seva accidentada vida, des de la seva primerenca incursió en el món de la droga i dels grifotas del Barri Xino fins la Barcelona dels 70 i els seus jipis, convertit ja el Botes en tot un camell.

El Botes, murri, legionari tatuat, desertor, atracador ocasional, presidiari, pròfug vocacional, rebel a tota autoritat, «pirata» al lloro de qualsevol possible bisnes, tatuador, cuiner, jipi «sempre cargao de droga, per dins i per fora », macarra quan ho exigeix el guió … supervivent, en definitiva.

A tumba abierta transita per Barcelona, el Marroc, el desert del Sàhara, Suècia, Amsterdam i l’ambient contracultural, i de la nova Barcelona; per aquest particular món del Botes, format per correccionals, casernes de legionaris embrutits, policies, comissaries, presons, treballs forçats, motins, pensions barates, putes, tripijocs, bars de drogates …, i amanit amb tota mena de substàncies (kiffi, alcohol, xocolata, àcids, cavall, opi …) i humor, molt d’humor, com a única via d’escapament a la tragèdia que és la vida.

El llibre va ser editat ja el 1983 i també el 1986. Aquesta tercera edició inclou un nou pròleg, on es dóna compte dels avatars de l’obra, i un epíleg, en què s’ofereixen més detalls sobre la vida del Botes més enllà del període descrit en la novel·la i unes reflexions finals sobre la relació entre investigador i investigat.

Feu un comentari