logo dones CatFAC

#grupdedonescatfacEl Grup de Dones de la CatFAC és un espai on es representa a la part femenina de la nostra federació.

Des de les associacions i la mateixa federació s’ha anat observant com la figura de la dona passa desapercebuda o és quasi inexistent.

Aquest fet és degut a la gestió i estructura, fins ara patriarcal, que ha dominat tant el moviment cannàbic com la societat en general.

Per poder combatre aquest desnivell de gènere hem pres la iniciativa de crear aquest grup perquè pugui, a la seva manera, lluitar i donar alternatives a les estructures més masclistes.

La seva intenció és que les dones puguin compartir les seves inquietuds comunes a partir d’activitats lúdiques que es presentaran trimestralment.

Tenim ganes d’estar aquí, tenim ganes de fer-nos veure, tenim ganes de fer notar la nostra presència i sobretot tenim ganes d’ajudar a les nostres companyes a intentar fer d’aquesta societat un entorn més igualitari i just per totes i tots.

No volem ser lliures per rivalitzar amb els homes sinó que volem ser lliures per decidir i actuar.

No volem ser iguals que ells, volem ser nosaltres mateixes i acabar amb les lleis fetes pels homes que no van tenir-nos en compte.

Després de tant de temps sense veu, ara volem participar de l’aixecament de la dona independent, de la dona forta.

Per tot això, estem aquí i posarem de la nostra part per aconseguir una societat més justa, més igualitària i menys masclista. Una societat de persones lliures i empoderades que decideixen sobre el seu futur. 

Accions

1ª trobada de Dones CatFAC

GRUP DONES CATfac 1trobadaEl passat Diumenge 8 de Març, dia internacional de la Dona Treballadora, va tenir lloc la primera trobada del grup de dones de la CatFAC.

Aquet grup ve néixer per dona resposta a la necessitat, dins les associacions i la federació, de fer mes visible la figura de la dona cannàbica i així fer sentir la nostra veu! Les dones som usuàries de Cànnabis, les dones som cultivadores, les dones som membre de ple dret de les nostres associacions i per tant, ens cal animar-nos a participar!. Som moltes, ens uneixen moltes coses, i hi estan en joc els nostres drets!

Per tot aixos, ens marquem com a primer objectiu del Grup de dones de la CatFAC la cohesió de totes les dones de la federació a partit dunes trobades trimestrals.

La primera trobada d’aquet diumenge dia 8 va ser un èxit rotund!
Dones de diferents associacions de tot Catalunya van voler participar en aquesta trobada reivindicativa i feminista i la van convertir en un dia molt especial.

Aquest comença amb la presentació oficial del grup i de totes les dones present en la trobada.

Seguidament, es van comptar amb la presencia de Nuria Calzada d ’Energy Control, la qual ens va explicar com va sorgir la idea i com va ser el procés de creació del material “Mujeres y Drogas”

Agrair a la Nuria la seva presencia a la trobada i a totes les dones que van fer pinya.

Esperem trobar-nos a la següent amb tantes ganes i il·lusió con aquet dia i poder defensar els nostres drets obertament un altre cop.

La dona no neix, es planta i es cultiva.

2ª trobada de dones de la CatFAC

grup dones 2

Les dones de la CatFAC es troben per debatre sobre els conflictes al Sud relacionats amb les drogues i la situació de les dones en aquests en la segona trobada de dones cannàbiques.

El passat dia 14 de juny va tenir lloc la segona trobada de dones de la CatFAC. En aquesta ocasió es va celebrar a la platja, aprofitant la bona temperatura d’aquest mes, i vam comptar amb la col·laboració de Constanza Sánchez, Coordinadora de Dret, Política i Drets Humans de la Fundació ICEERS.

La jornada va començar tot dinant, per crear un espai de presentació i confiança entre totes les participants per facilitar la integració de les que s’acabàven d’incorporar al grup. Després, tot fent una rotllana a la platja, vam centrar-nos en el debat introduït i guiat de la mà de la Constanza.

“Mujeres, mercados de drogas y violencia en América Latina. La mujer como objeto y como sujeto de las políticas de drogas”

Aquest va ser el tema escollit per la Constanza i del qual en va sorgir un petit debat on totes vam poder expressar la nostra opinió. La importància de no oblidar la relació entre el consum del nord de determinades substàncies i les guerres al sud que el fet de no ser un mercat regulat genera. La hipocresia dels governs per mantenir aquest sistema que cada any genera moltes víctimes, les més vulnerables sempre dones i infants. La necessitat de no oblidar aquesta situació en els nostres discursos de regulació per fer evident que el que demanem, des de la CatFAC, és un altre món possible que respecti els drets humans i la llibertat de totes les persones, a casa nostra i al món. El debat va ser molt interessant ja què va centrar part de l’interès en el paper que les dones podem desenvolupar des de les nostres associacions fins a la societat en general per poder canviar aquesta situació.

Estem molt contentes d’haver pogut realitzar la segona trobada i estem amb molta il·lusió per començar a preparar la tercera prevista pel mes de setembre.

Esperem que a la següent s’apuntin encara més dones!!!!! Per cridar ben fort que estem aquí i ens volem fer veure!!!!!!

La dona no neix, es planta i es cultiva.

12508797_1078027568912146_7715161321400020479_n

Taula “Feminismes i drogues, quin mon volem?”

Ponents Gemma Altell (Fundació Salut i Comunitat), Núria Calzada (Energy Control) i Gemma Domínguez (Grup de Dones de la CatFAC) Les dones som a tot arreu, encara que no ens vegin. Aquelles dones que de diverses maneres han participat de l’entorn de les drogues s’han trobat amb un món altament masculinitzat. Amb les seves accions han trencat molts estereotips de gènere assignats a les dones. Han transgredit els tres grans rols que se’ns assignen: filla, esposa i mare. Cadascuna, a la seva manera, ha trencat el motllo que li havien dissenyat des de petita: sigui perquè han “gosat” buscar el propi plaer en el consum de drogues, sigui perquè s’hi han vist atrapades i no han pogut respondre a la funció de “cuidadores” que se’ns assigna a les dones. La qüestió és: on decidim posar el límit del que és tolerable com a societat? Hi ha víctimes de primera i de segona? Ens és més fàcil invisibilitzar aquestes altres cares de la violència masclista i de les drogues perquè entomar-ho de cara ens obliga a revisar els nostres prejudicis més profunds i a vegades innombrables. Aquesta mirada sobre les dones i les drogues és una carrera de fons que algunes professionals i institucions vam començar fa més d’una dècada i que esperem que contribueixi a la comprensió més global sobre el fet que la pluralitat de realitats de les dones no ha d’estar renyida amb la igualtat de Drets.