La delegació del govern espanyol recorrerà l'ordenança que regula els clubs cannàbics a Granollers

La delegació del govern espanyol presentarà un recurs contra l’ordenança de regulació dels clubs cannàbics de Granollers. L’estat espanyol centra el seu recurs en la interpretació que l’ordenació de les associacions cannàbiques pot incórrer en invasió de competències, a més de considerar que habilitaria la possibilitat d’infringir la llei penal. La notícia ha estat avançada pel grup municipal de la CUP Granollers i confirmada per l’ajuntament de la ciutat.
La regidora Mònica Oliveres ha explicat al NacióGranollers que a finals d’estiu la delegació del govern espanyol va demanar més informació i ara s’està a l’espera de si interposen una demanda: “Segurament és el que passarà, perquè diuen que a l’ordenança hi ha elements que fan pensar que es podria estar incomplint la llei”, ha destacat Oliveres. Tot i això, la tercera tinent d’alcalde defensa el contrari: “El que fa aquesta ordenança és regular les ubicacions d’aquests centres i les seves característiques per garantir la convivència amb els veïns, una competència que és dels ajuntaments. En cap cas ens hem immiscit en una competència de l’estat”, ha destacat.
Oliveres, a més, ha recordat que la justícia ha donat la raó als consistoris en casos similars. Per exemple el de Donosti, que va obtenir el vist-i-plau del Tribunal Suprem per una regulació que anava en la mateixa línia que la granollerina.
L’ordenança, que segueix en vigor, es va aprovar definitivament el passat mes de juny després d’estimar un grapat d’al·legacions que s’havien fet a una primera proposta. El text fixa, per exemple, que hi ha d’haver un mínim de 150 metres entre els clubs i els centres educatius, sanitaris i equipaments esportius; que no es podran vendre més de cinc grams de marihuana o d’haixix per dia i soci: i que han de tenir sistemes de ventilació i aïllament acústic, entre d’altres.
L’ordenança busca “establir unes condicions de seguretat, salubritat i higiene per l’exercici d’aquesta activitat, amb l’objectiu de protegir a les persones usuàries i al veïnat”.
A més, segons ha informat la CUP granollerina, el Ministeri de Justícia ha demanat que l’Advocacia de l’Estat impugni a Catalunya les ordenances municipals en matèria d’activitats relacionades amb les associacions cannàbiques i els seus clubs socials.
Tot plegat demostra, segons la formació anticapitalista, “una nova ingerència de l’estat espanyol i un atac més contra l’autonomia municipal que té per objectiu laminar les competències dels ajuntaments catalans”.
La CUP granollerina també ha recordat que des de finals de juliol de 2016, data en què el Parlament va admetre a tràmit una Iniciativa Legislativa Popular, està obert el debat parlamentari de la futura llei catalana de regulació de les associacions de persones consumidores de cànnabis a Catalunya.
Info: Nacio Digital