L’objectiu de l’ordenança és la de regular aquesta activitat acotant els punts del municipi on es poden instal·lar i la tipologia de local que pot acollir aquests clubs, així com marcar uns criteris de bones pràctiques. Segons el regidor d’Obres i Edificació, Miquel Riera, l’objectiu de l’ordenança és la de regular l’activitat “preservant la salut pública”. Per als grups de l’oposició, però, aquesta és una ordenança molt restrictiva que pot tenir problemes en la seva aplicació. En l’aprovació inicial al Ple ordinari del mes de juny, celebrat dijous al vespre, hi van votar a favor els regidor del Bloc Olesà i s’hi van abstenir la resta de grups (ERC, PSC, Convergència i Demòcrates, Movem Olesa i PP).
Si bé una resolució del gener de 2015 del Parlament de Catalunya va aprovar els criteris en matèria de salut pública per orientar les societats cannàbiques, segons Miquel Riera aquest marc normatiu dóna una resposta poc definida a aquesta activitat, i per tant, han de ser els ajuntaments els responsables de regular l’activitat mitjançant una ordenança municipal. Aquesta ordenança inclou uns criteris al voltant d’aquesta activitat que, segons Riera, han d’acomplir el planejament local i garantir la salut pública, però també el dret a la lliure associació i el que es coneix com a “doctrina d’autocosum compartit”.
D’acord amb la jurisprudència, per poder aplicar la doctrina de l’autoconsum compartit, l’autoconsum s’ha de produir en un local tancat o ocult a la contemplació de tercers per evitar la divulgació d’aquesta pràctica i la comunitat que participi d’aquet autoconsum ha d’estar integrada per un grup reduït de persones identificades, per tal de poder considerar que estem davant d’un acte íntim sense transcendència pública i els consumidors ja han d’ésser consumidors addictes.
Davant tots aquests criteris, i des que el setembre de l’any passat el Ple de l’ajuntament va aprovar suspendre les comunicacions prèvies d’inici d’activitats per la instal·lació de clubs cannàbics, des dels Serveis Tècnics Municipals s’ha elaborat una ordenança que cerca diferents objectius. D’entrada, l’ordenança delimita l’àmbit d’implantació a les zones del municipi on es poden instal·lar, estableix una distància mínima de 300 metres entre clubs cannàbics i prohibeix el seu establiment a menys de 100 metres d’altres usos protegits com ara centres d’ensenyament, clíniques o espais públics. També s’acota la tipoligia de local i es marquen criteris de bones pràctiques i funcionament intern, com ara els horaris que poden tenir aquests clubs o el fet que es prohibeix la seva publicitat. Segons Riera, “és una ordenança necessària que omple un buït i que regula una nova activitat legal amb criteri de preservar tots els drets, en especial el de la salut pública”.
Si bé l’oposició va estar d’acord que cal una regulació en aquest sentit, també va mostrar la seva discrepància sobre com s’havia elaborat, ja que es van queixar que no s’havia comptat amb la participació de l’oposició ni de la ciutadania. Així ho va manifestar la regidora de Movem Olesa Meri Arenas.
Des de Convergència i Demòcrates, el regidor Domènec Paloma també va lamentar el poc marge que s’havia donat a l’oposició per treballar aquesta ordenança.
Carlos Fernández, regidor del PSC, va coincidir a criticar la manca de treball previ amb l’oposició, sobretot en un tema “complex per l’impacte social” i la manca de normativa al respecte. Per això des del PSC es va recriminar que no ns’hagués fet un treball previ intens amb la ciutadania i les entitats afectades, amb qui, va defensar, cal cercar el consens. I és que, segons el regidor socialista, l’ordenança “és molt restrictiva” i això “pot comportar un problema jurídic d’aplicació”.
Sobre el fet que no s’hagués consensuat l’ordenança amb l’oposició, l’alcaldessa, Pilar Puimedon, va explicar que l’Equip de Govern inicialment pensava que tenia més marge per elaborar-la, ja que inicialment el que pretenia la Generalitat era fer un Pla Especial sobre l’activitat conjunt a diferents municipis que donava més marge de temps. Finalment aquesta opció s’ha descartat i, segons l’alcaldessa, la Generalitat ha demanat als Ajuntaments que elaborin les seves pròpies ordenances municipals per regular els clubs cannàbics. I tenint en compte, segons l’alcaldessa, que al setembre havia d’estar aprovada, s’havia de portar al Ple “sí o sí” en aquest Ple.
Les explicacions de l’alcaldessa, però, no van convèncier el regidor d’ERC Martí Fortuny, que va coincidir amb el PSC a titllar l’ordenança de massa restrictiva. A nivell social, segons Fortuny, potser és millor tenir les persones que fumen cànnabis en locals tancats a que ho facin al carrer. A més, segons Fortuny, tampoc queda clar quines seran les ubicacions disponibles.
El regidor d’Obres i Edificiació, Miquel Riera, va reiterar, però, que l’Ajuntament no tenia gaire marge ni en el temps per a elaborar l’ordenança ni, sobretot, en el seu contingut, ja que el debat sobre el consum “li correspon al Parlament”.
L’aprovació inicial de l’ordenança municipal reguladora dels clubs socials d’associacions cannàbiques a Olesa es va aprovar inicialment al Ple ordinari d’aquest dijous al vespre amb els vots a favor dels regidor del Bloc Olesà i l’abstenció de la resta de grups (ERC, PSC, Convergència i Demòcrates, Movem Olesa i PP).
Info: Ajuntament Olesa de Montserrat